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Registros recuperados : 280 | |
261. | | IARK, D.; BUZZO, A. J. dos R.; GARCIA, J. A. A.; CORRÊA, V. G.; HELM, C. V.; CORRÊA, R. C. G.; PERALTA, R. A.; MOREIRA, R. de F. P. M.; BRACHT, A.; PERALTA, R. M. Degradação do corante vermelho do Congo pela lacase de Oudemansiella canarii: identificação dos metabólitos e avaliação da toxicidade. In: SIMPÓSIO DE BIOQUÍMICA E BIOTECNOLOGIA, 7., 2019, Londrina. Inovação tecnológica e desenvolvimento sustentável. Londrina: UEL, 2019. 4 p. Publicado no Anais Eletrônico da Galoá Proceddings. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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262. | | UBER, T. M.; SILVA, G. B. da; SCARATTI, G.; AMORIM, S. M.; HELM, C. V.; PERALTA, R. A.; MOREIRA, R. de F. P. M.; BRACHT, A.; PERALTA, R. M. Degradação e detoxificação do corante azul brilhante de Remazol R pela lacase de Oudemansiella canarii. In: SIMPÓSIO DE BIOQUÍMICA E BIOTECNOLOGIA, 7., 2019, Londrina. Inovação tecnológica e desenvolvimento sustentável. Londrina: UEL, 2019. 4 p. Publicado no Anais Eletrônico da Galoá Proceddings. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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263. | | GOMES, T. G.; MACHADO, A. E. V.; ARAÚJO, A. P.; LAVIOLA, B. G.; RIBEIRO, J. A. de A.; CAMPANHA, R. B.; HELM, C. V.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de. Degradação de ésteres de forbol da torta de pinhão-manso por macrofungos e potencial como substrato para produção de cogumelos comestíveis. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 2., 2015, Brasília, DF. Anais ... Brasília, DF: Embrapa Agroenergia, 2015. p. 95-97. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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264. | | CASTOLDI, R.; PATEIS, V. de O.; ABRAHÃO, J.; ARAÚJO, C. A. V. de; MORAIS, G. R. de; BAESSO, M. L.; HELM, C. V.; LIMA, E. A. de; PERALTA, R. M. Deslignificação biológica do bagaço de cana para produção de bioetanol. In: SEMINÁRIO BRASILEIRO DE TECNOLOGIA ENZIMÁTICA, 10., 2012, Blumenau. Livro de resumos. Blumenau: FURB, 2012. CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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265. | | MALTA, D. S.; LIMA, G. G. de; ARANTES, M. S. T.; LACERDA, A. E. B. de; MATHIAS, A. L.; MAGALHAES, W. L. E.; HELM, C. V.; MASSON, M. L. Linking geographical origin with nutritional, mineral, and visual proprieties of pinhão (Araucaria angustifolia seed) from the south of Brazil. Journal of Food Science and Technology, v. 87, n.10, p. 4738-4750, Outubro, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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266. | | PRESTES, A. A.; VERRUCK, Silvani; VARGAS, M. O.; CANELLA, M. H. M.; SILVA, C. C.; BARROS, E. L. da S.; DANTAS, A.; OLIVEIRA, L. V. A. de; MARAN, B. M.; MATOS, M.; HELM, C. V.; PRUDENCIO, E. S. Influence of guabiroba pulp (Campomanesia xanthocarpa o. berg) added to fermented milk on probiotic survival under in vitro simulated gastrointestinal conditions. Food Research International, v. 141, 110135, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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267. | | WREGE, M. S.; SOUSA, V. A. de; SOARES, M. T. S.; FRITZSONS, E.; AGUIAR, A. V. de; BOGNOLA, I. A.; GOMES, J. B. V.; SOUSA, L. P. de; HELM, C. V.; MATTOS, P. P. de. Proposta para caracterização ambiental e genética de erva-mate com vistas à conservação e uso sustentável dos recursos genéticos. Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 39, (nesp), e201902043, 2019. p. 517. Edição especial dos resumos do IUFRO World Congress, 25., 2019, Curitiba. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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268. | | SANTANA NETO, D. C. de; PAIVA, T. S.; SANTOS, R. W. S. dos; HELM, C. V.; SILVA, F. A. P. da; JORGE, L. M. de M.; JORGE, R. M. M. Potential of Pinhão husk (Araucaria angustifolia) as a structural reinforcement agent in the properties of edible films of Pinhão flour and gelatin. Journal of Applied Polymer Science, v. 141, n. 15, 2024. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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269. | | TOMASI, J. de C.; LIMA, G. G. de; DUARTE, M. M.; GODOY, R. C. B. de; WENDLING, I.; HELM, C. V.; HANSEL, F. A.; GRUNENNVALDT, R. L.; TOMAZZOLI, M. M.; DESCHAMPS, C. Toasted yerba mate: impact of drying methods on bioactive compounds, antioxidant capacity, and mate tea consumer acceptance. Journal of Food Processing and Preservation, v. 45, e15944, 2021. 12 p. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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270. | | VIEIRA, T. F.; CORRÊA, R. C. G.; MOREIRA, R. de F. P. M.; PERALTA, R. A.; LIMA, E. A. de; HELM, C. V.; GARCIA, J. A. A.; BRACHT, A.; PERALTA, R. M. Valorization of peach palm (Bactris gasipaes Kunth) waste: production of antioxidant xylooligosaccharides. Waste and Biomass Valorization, 2021. Publicado em 6 de maio de 2021. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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271. | | GODOY, R. C. B. de; CARVALHO, C. W. P. de; GUIDOLIN, M. E. B. Z.; IKEDA, M.; NOGUEIRA, R. I.; HELM, C. V.; CORNEJO, F. E. P.; COSTA, F. J. O. G. da; BARRETO, A. G. Valor nutricional e processamento do pinhão. In: SOUSA, V. A. de; FRITZSONS, E.; PINTO JUNIOR, J. E.; AGUIAR, A. V. de (ed.). Araucária: pesquisa e desenvolvimento no Brasil. Brasília, DF: Embrapa, 2021. cap. 16, p. 321-336. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Florestas. |
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272. | | PRESTES, A. A.; SILVEIRA, M. F.; CANELLA, M. H. M.; HELM, C. V.; ANDRADE, D. R. M.; FERREIRA, A. L. A.; AMBONI, R. D. de M. C.; FEDRIGO, I. M. T.; HERNÁNDEZ, E.; PRUDENCIO, E. S. Whey block freeze concentration aiming a functional fermented lactic beverage with the addition of probiotic and guabiroba pulp (Campomanesia xanthocarpa O. Berg), a native Brazilian fruit. Food Science and Technology, v. 43, e26923, p. 1-9, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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273. | | MAZZA, C. A. da S.; MAZZA, M. C. M.; STEENBOCK, W.; MARQUES, A. da C.; WEIRICH, R. O.; BARROS, K. F. de; ULHOA, R. A.; MATTOS, P. P. de; HELM, C. V.; FROUFE, L. C. M.; BUDKE, J. C.; SANTOS, J. E. dos. Conservação e uso dos recursos florestais não madeiráveis da floresta com araucária: Programa Conservabio. Colombo: Embrapa Florestas, 2012. (Embrapa Florestas. Documentos, 238). Biblioteca(s): Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Clima Temperado; Embrapa Florestas; Embrapa Gado de Leite; Embrapa Instrumentação; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Pantanal; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima; Embrapa Semiárido; Embrapa Solos; Embrapa Tabuleiros Costeiros; Embrapa Unidades Centrais; Embrapa Uva e Vinho. MenosEmbrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Clima Temperado; Embrapa Florestas; Embrapa Gado de Leite; Embrapa Instrumentação; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Pantanal; Embrapa Rondônia... Mostrar Todas |
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274. | | TIMM, T. G.; ULLER, S. E.; ANDRADE, D. R. M.; HELM, C. V.; LIMA, E. A. de; AMÂNCIO, B. R.; LOREGIAN, K. E.; MAGNANI, E.; MARCONDES, M. I.; BRANCO, R. H.; PAULA, E. M.; BENEDETI, P. Del B.; TAVARES, L. B. B. Bioeconomic valorization of Bactris Gasipaes Kunth shells as a substrate for shitake mushrooms and its by product for beef cattle feed. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. Caderno de resumos [...]. Campinas: Galoá Science, 2023. p. 1006-1007. SLACAN 2023. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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275. | | SPACKI, K. de C.; NOVI, D. M. P.; DURIGON, D. C.; FRAGA, F. C.; SANTOS, L. F. O.; HELM, C. V.; LIMA, E. A. de; PERALTA, R. A.; MOREIRA, R. de F. P. M.; CORRÊA, R. C. G.; BRACHT, A.; PERALTA, R. M. Improving enzymatic saccharification of peach palm (Bactris gasipaes) waste by biological pretreatment with Pleurotus ostreatus. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. Caderno de resumos [...]. Campinas: Galoá Science, 2023. p. 109-110. SLACAN 2023. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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276. | | SPACKI, K. de C.; NOVI, D. M. P.; OLIVEIRA-JUNIOR, V. A. de; DURIGON, D. C.; FRAGA, F. C.; SANTOS, L. F. O. dos; HELM, C. V.; LIMA, E. A. de; PERALTA, R. A.; MOREIRA, R. de F. P. M.; CORRÊA, R. C. G.; BRACHT, A.; PERALTA, R. M. Improving enzymatic saccharification of peach palm (Bactris gasipaes) wastes via biological pretreatment with Pleurotus ostreatus. Plants, v. 12, n. 15, 2824, p. 1-16, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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277. | | WREGE, M. S.; SOARES, M. T. S.; SOUSA, V. A. de; FRITZSONS, E.; AGUIAR, A. V. de; BOGNOLA, I. A.; GOMES, J. B. V.; MATTOS, P. P. de; HELM, C. V.; SOUSA, L. P. de; SCARANTE, A. G.; MATTOS, M. de F. da S. Metodologia para a caracterização ambiental e genética de populações de araucária para sua conservação e uso sustentável. Colombo: Embrapa Florestas, 2021. 23 p. (Embrapa Florestas. Documentos, 356). Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado; Embrapa Florestas. |
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278. | | WREGE, M. S.; SOUSA, V. A. de; SOARES, M. T. S.; FRITZSONS, E.; AGUIAR, A. V. de; BOGNOLA, I. A.; MATTOS, P. P. de; HELM, C. V.; SOUSA, L. P. de; GOMES, J. B. V.; MATOS, M. de F. da S.; MARCONDES, V. M. de S.; SCARANTE, A. G.; BOGNOLA, H. ARAUCAMATE: estudo da distribuição potencial da araucária e da erva-mate para programa de uso e conservação genética. In: SOTTA, E. D.; SAMPAIO, F. G.; MARZALL, K.; SILVA, W. G. da (org.). Estratégias de adaptação às mudanças do clima dos sistemas agropecuários brasileiros. Brasília, DF: MAPA, 2021. p. 122-123. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado; Embrapa Florestas. |
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279. | | WREGE, M. S.; SOUSA, V. A. de; SOARES, M. T. S.; FRITZSONS, E.; AGUIAR, A. V. de; BOGNOLA, I. A.; MATTOS, P. P. de; HELM, C. V.; SOUSA, L. P. de; GOMES, J. B. V.; MATOS, M. de F. da S.; MARCONDES, V. M. de S.; SCARANTE, A. G.; BOGNOLA, H. ARAUCAMATE: study on the potential distribution of araucária and yerba mate for a genetic use and conservation program. In: SOTTA, E. D.; SAMPAIO, F. G.; MARZALL, K.; SILVA, W. G. da (org.). Adapting to climate change: strategies for Brazilian agricultural and livestock systems. Brasília, DF: MAPA, 2021. p. 122-123. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado; Embrapa Florestas. |
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280. | | DALLABONA, I. D.; LIMA, G. G. de; CESTARO, B. I.; TIASSO, I. de S.; PAIVA, T. S.; LAUREANTI, E. J. G.; JORGE, L. M. de M.; SILVA, B. J. G. da; HELM, C. V.; MATHIAS, A. L.; JORGE, R. M. M. Development of alginate beads with encapsulated jabuticaba peel and propolis extracts to achieve a new natural colorant antioxidant additive. International Journal of Biological Macromolecules, v, 163, p. 1421-1432, Nov. 2020, Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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Registros recuperados : 280 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
13/05/2024 |
Data da última atualização: |
13/05/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 4 |
Autoria: |
DIAS, I. A.; HORTA, R. P.; MATOS, M.; HELM, C. V.; MAGALHAES, W. L. E.; LIMA, E. A. de; SILVA, B. J. G. da; MUNIZ, G. I. B. de; CADEMARTORI, P. H. G. de. |
Afiliação: |
IVANA AMORIM DIAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; RAYTA PAIM HORTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; MAILSON MATOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF; EDSON ALVES DE LIMA, CNPF; BRUNO JOSÉ GONÇALVES DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; GRACIELA INES BOLZON DE MUNIZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; PEDRO HENRIQUE GONZALEZ DE CADEMARTORI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ. |
Título: |
Exploring the antioxidant and antimicrobial properties of the water-soluble fraction derived from pyrolytic lignin separation in fast-pyrolysis bio-oil. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Biomass Conversion and Biorefinery, p. 1-12, 2023. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1007/s13399-023-04561-7 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Online first. |
Conteúdo: |
Improving key biomass functionalities necessitates effective liquid-liquid fractionation methods for heavy bio-oil. Here, fast-pyrolysis bio-oil derived from eucalypt wood was fractionated in cold water to separate insoluble and water-soluble fractions. We focus on the water-soluble fraction, a promising renewable source of chemicals with potential antioxidant and antimicrobial approaches. Fast-pyrolysis bio-oil was fractionated in three oil-to-water ratios, 1:100, 1:50, and 1:35, separating the pyrolytic lignin and producing water-soluble fractions as byproducts. The water-soluble fractions were analytically investigated through physicochemical properties, chemical composition by chromatography, phenolic content, antioxidant activity, antimicrobial activity, and their storage stability. Higher water content in the pyrolytic lignin separation resulted in higher yield and higher molecular weight compounds concentration in the water-soluble fractions, with the presence of highvalue- added chemicals, such as catechol, vanillin, and levoglucosan. Levoglucosan was the dominant chemical identified in the water-soluble fractions, notably for the 1:50 oil-to-water ratio. These remarkable chemicals and a high phenolic content contribute to both high antioxidant and antimicrobial activities. Despite the low concentration, all water-soluble fractions exhibited intense inhibition of Trametes versicolor and Gloeophyllum trabeum fungi. The fraction 1:50 completely inhibited the fungal activity. Both 1:100 and 1:50 fractions showed antibacterial activity for Escherichia coli and Staphylococcus aureus. Regardless of the oil-to-water ratio, water-soluble fractions exhibited a relative storage chemical stability under accelerated aging conditions for 43 days. Therefore, water-soluble fractions of fast-pyrolysis bio-oil derived from a simple method to separate pyrolytic lignin are functional materials with remarkable antioxidant and antimicrobial properties and, hence, upgrading bio-oil based on their functionalities. MenosImproving key biomass functionalities necessitates effective liquid-liquid fractionation methods for heavy bio-oil. Here, fast-pyrolysis bio-oil derived from eucalypt wood was fractionated in cold water to separate insoluble and water-soluble fractions. We focus on the water-soluble fraction, a promising renewable source of chemicals with potential antioxidant and antimicrobial approaches. Fast-pyrolysis bio-oil was fractionated in three oil-to-water ratios, 1:100, 1:50, and 1:35, separating the pyrolytic lignin and producing water-soluble fractions as byproducts. The water-soluble fractions were analytically investigated through physicochemical properties, chemical composition by chromatography, phenolic content, antioxidant activity, antimicrobial activity, and their storage stability. Higher water content in the pyrolytic lignin separation resulted in higher yield and higher molecular weight compounds concentration in the water-soluble fractions, with the presence of highvalue- added chemicals, such as catechol, vanillin, and levoglucosan. Levoglucosan was the dominant chemical identified in the water-soluble fractions, notably for the 1:50 oil-to-water ratio. These remarkable chemicals and a high phenolic content contribute to both high antioxidant and antimicrobial activities. Despite the low concentration, all water-soluble fractions exhibited intense inhibition of Trametes versicolor and Gloeophyllum trabeum fungi. The fraction 1:50 completely inhibited the fungal act... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Antimicrobial potential; Aqueous fraction; Levoglucosan; Storage stability. |
Thesaurus NAL: |
Antioxidant activity; Phenolic compounds. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 03046naa a2200313 a 4500 001 2164243 005 2024-05-13 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1007/s13399-023-04561-7$2DOI 100 1 $aDIAS, I. A. 245 $aExploring the antioxidant and antimicrobial properties of the water-soluble fraction derived from pyrolytic lignin separation in fast-pyrolysis bio-oil.$h[electronic resource] 260 $c2023 500 $aOnline first. 520 $aImproving key biomass functionalities necessitates effective liquid-liquid fractionation methods for heavy bio-oil. Here, fast-pyrolysis bio-oil derived from eucalypt wood was fractionated in cold water to separate insoluble and water-soluble fractions. We focus on the water-soluble fraction, a promising renewable source of chemicals with potential antioxidant and antimicrobial approaches. Fast-pyrolysis bio-oil was fractionated in three oil-to-water ratios, 1:100, 1:50, and 1:35, separating the pyrolytic lignin and producing water-soluble fractions as byproducts. The water-soluble fractions were analytically investigated through physicochemical properties, chemical composition by chromatography, phenolic content, antioxidant activity, antimicrobial activity, and their storage stability. Higher water content in the pyrolytic lignin separation resulted in higher yield and higher molecular weight compounds concentration in the water-soluble fractions, with the presence of highvalue- added chemicals, such as catechol, vanillin, and levoglucosan. Levoglucosan was the dominant chemical identified in the water-soluble fractions, notably for the 1:50 oil-to-water ratio. These remarkable chemicals and a high phenolic content contribute to both high antioxidant and antimicrobial activities. Despite the low concentration, all water-soluble fractions exhibited intense inhibition of Trametes versicolor and Gloeophyllum trabeum fungi. The fraction 1:50 completely inhibited the fungal activity. Both 1:100 and 1:50 fractions showed antibacterial activity for Escherichia coli and Staphylococcus aureus. Regardless of the oil-to-water ratio, water-soluble fractions exhibited a relative storage chemical stability under accelerated aging conditions for 43 days. Therefore, water-soluble fractions of fast-pyrolysis bio-oil derived from a simple method to separate pyrolytic lignin are functional materials with remarkable antioxidant and antimicrobial properties and, hence, upgrading bio-oil based on their functionalities. 650 $aAntioxidant activity 650 $aPhenolic compounds 653 $aAntimicrobial potential 653 $aAqueous fraction 653 $aLevoglucosan 653 $aStorage stability 700 1 $aHORTA, R. P. 700 1 $aMATOS, M. 700 1 $aHELM, C. V. 700 1 $aMAGALHAES, W. L. E. 700 1 $aLIMA, E. A. de 700 1 $aSILVA, B. J. G. da 700 1 $aMUNIZ, G. I. B. de 700 1 $aCADEMARTORI, P. H. G. de 773 $tBiomass Conversion and Biorefinery, p. 1-12, 2023.
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