Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroenergia. Para informações adicionais entre em contato com cnpae.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  25/09/2013
Data da última atualização:  21/09/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LAVIOLA, B. G.; OLIVEIRA, A. M. C. e.; BHERING, L. L.; ALVES, A. A.; ROCHA, R. B.; GOMES, B. E. L.; CRUZ, C. D.
Afiliação:  BRUNO GALVEAS LAVIOLA, CNPAE; Ana Maria Cruz e Oliveira, Universidade Federal de Viçosa; Leonardo Lopes Bhering, Universidade Federal de Viçosa; ALEXANDRE ALONSO ALVES, CNPAE; RODRIGO BARROS ROCHA, CPAF-RO; Bruno Ermelindo Lopes Gomes, Universidade Federal de Viçosa; Cosme Damião Cruz, Universidade Federal de Viçosa.
Título:  Estimates of repeatability coefficients and selection gains in Jatropha indicate that higher cumulative genetic gains can be obtained by relaxing the degree of certainty in predicting the best families.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Industrial Crops and Products, v. 51, p. 70-76, 2013.
DOI:  10.1016/j.indcrop.2013.08.016
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of this study was to estimate the repeatability coefficient of grain production in Jatropha, theminimum number of measurements needed to reliably predict the genetic value of selected families, andto determine the cumulative genetic gains when considering the selection of the best families based ondifferent number of measurements. The experiment was conducted with 175 accessions (half-siblingsprogenies derived from selected plants in the field) that compose part of a germplasm collection. Suchbank was established in a randomized block design with two blocks. In each block a given accession wasrepresented in a 5 plant/plot scheme (half-siblings). For the analysis, yield data obtained in the yearsof 2009?2012 were considered. The results of this study indicate that the repeatability coefficient ofgrain production in Jatropha is low (0.37), but comparable to other perennial species, and that to achievereliabilities of 70 and 80% in the prediction of breeding values of selected families, 4 and 7 years ofevaluation, respectively, are needed. The results of this study also indicate that the efficiency of earlyselection seems to be small in Jatropha since the coincidence rate of selected genotypes at early age (1 or2 years of evaluation) and genotypes selected in adult age (4 years assessment) is small (17?23%). Finally,taking into account the repeatability coefficients and coefficients of determination, in a hypotheticalperiod of 21 years (which is equivalent to three sele... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Crop energy; Jatropha curcas L; Selection.
Thesaurus Nal:  biodiesel; plant breeding; quantitative genetics.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAE2253 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  18/08/2009
Data da última atualização:  27/01/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Autoria:  ARAÚJO, A. J. B.; AZEVÊDO, L. C.; COSTA, F. F. P.; AZOUBEL, P. M.
Afiliação:  A. J. B. ARAÚJO, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO SERTÃO PERNAMBUCANO; L. C. AZEVEDO, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO SERTÃO PERNAMBUCANO; F. F. P. COSTA, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO SERTÃO PERNAMBUCANO; PATRICIA MOREIRA AZOUBEL, CPATSA.
Título:  Caracterização físico-química da polpa de maracujá do mato.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  In: ENCONTRO NACIONAL DE ANALISTAS DE ALIMENTOS - ENAAL, 16.; CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE ANALISTAS DE ALIMENTOS, 2., 2009, Belo Horizonte. Alimento seguro: desafios da intersetorialidade. São Paulo: SBAAL, 2009.
Descrição Física:  1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Determinar as características físico-químicas da polpa do maracujá do mato (Passiflora cincinnata Mast.), com intuito de fornecer subsídios para o desenvolvimento científico dessa espécie e divulgar o potencial nutricional desse fruto nativo da região semi-árido do Nordeste brasileiro.
Palavras-Chave:  Maracujá do mato.
Thesagro:  Polpa; Produção.
Thesaurus NAL:  Pulp.
Categoria do assunto:  A Sistemas de Cultivo
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPATSA-2009-09/41167/1/OPB2428.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA41167 - 1UPCAA - CD716
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional