BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  06/09/2011
Data da última atualização:  04/07/2016
Autoria:  LISBOA, A. C. C.; FURTADO, D. A.; MEDEIROS, A. N. de; COSTA, R. G.; QUEIROGA, R. de C. R. do E.; BARRETO, L. M. G.; PAULO, J. L. de A.
Título:  Avaliação da qualidade da carne de cabritos nativos terminados com dietas contendo feno de Maniçoba.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v. 11, n. 4, p. 1046-1055, out./dez. 2010.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Resumo: Objetivou-se com este trabalho avaliar as características físico-químicas e sensoriais da carne de caprinos das raças Canindé e Moxotó, criados em sistema de confinamento e alimentados a base de dietas com dois níveis de feno de maniçoba (Maninhot glaziovii muell.) (35 e 70%). Utilizou-se 40 cabritos castrados, dos quais 20 da raça Moxotó e 20 da raça Canindé. Cabritos da raça Moxotó produziram carnes com maior umidade e suculência que os animais da raça Canindé. Foram encontrados na carne destes genótipos avaliados, expressivos teores de proteína e baixas concentrações de lipídeos totais, o que é desejável para consumidores que priorizam produtos saudáveis. Pode-se afirmar que as carnes procedentes de caprinos da raça Moxotó e Canindé classificam-se como macias, e que, o fornecimento de dietas com maiores níveis energéticos para caprinos da Raça Moxotó e Canindé, em confinamento, favorece a produção de carnes mais macias e suculentas. [Quality assessment of goat meat of breeds native fed diets with two levels of Maniçoba hay]. Abstract: The effect of rest periods during seasons was evaluated on morphogenetic and structural characteristics and herbage accumulation of Panicum maximum cv. Mombaca established in Amazonia. We used a completely randomized design, with four replicates per treatment. Rest periods were 36 and 48 days, and height of cut was 25 cm. Leaf blade dry matter production did not increase as rest period increased. Dry matter production did not modify... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Carne caprina; Lipídeos totais; Raça nativa.
Thesagro:  Cabrito; Caprino; Carcaça; Ph; Qualidade.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC24477 - 1ADDAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical.
Data corrente:  01/10/2020
Data da última atualização:  02/10/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  SANTOS, K. P. dos; SILVA, C. M.; BRIGIDA, A. I. S.; GONÇALVES, L. R. B.
Afiliação:  Kimberle Paiva dos Santos, Universidade Federal do Ceará; CAROLINE MELLINGER SILVA, CTAA; ANA IRAIDY SANTA BRIGIDA, CNPAT; Luciana Rocha Barros Gonçalves, Universidade Federal do Ceará.
Título:  Modifying alcalase activity and stability by immobilization onto chitosan aiming at the production of bioactive peptides by hydrolysis of tilapia skin gelatin.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Process biochemistry, v. 97, p. 27-36, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.procbio.2020.06.019
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The protease from Bacillus licheniformis, commercially known as Alcalase (R), was insolubilized and stabilized by immobilization onto activated chitosan. Activation with different agents, such as glutaraldehyde (GLU-Chi), glyoxyl (GLY-Chi) and divinyl sulfone (DVS-Chi) was investigated. The effect of the immobilization protocol, for instance different pH and times, were also evaluated. GLU-Chi showed the highest activity (35.6UNPA/g) with the smallest substrate (N-Boc-L-alanine p-nitrophenyl-ester, NPA), while GLY-Chi showed the highest activity (1.5 UAzocasein/g) using the greatest substrate (azocasein). A 24-h immobilization period was enough to stabilize the enzyme using the three supports under almost all conditions. Operational stability in azocasein hydrolysis was assayed and GLU-Chi showed no activity loss during 5 cycles. DVS-Chi retained around 70 % of its initial activity after the fifth cycle, whereas GLY-Chi activity retained only 10 %. Finally, the biocatalysts were used in the hydrolysis of tilapia skin gelatin aiming the production of peptides with antioxidant activity. The protein hy-drolysates obtained using GLU-Chi presented the highest antioxidant activity (36.7 mu M Trolox Eq). However, the best results of operational stability were obtained using DVS-Chi, which did not lose its initial activity after 3 consecutive cycles of gelatin hydrolysis.
Palavras-Chave:  Alcalase; Immobilization; Skin gelatin; Stability.
Thesagro:  Tilápia.
Thesaurus NAL:  Chitosan; Food technology; Protein hydrolysates.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAT16501 - 1UPCAP - DDART20078
CTAA15026 - 1UPCAP - DD
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