BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  01/09/2025
Data da última atualização:  01/09/2025
Autoria:  OLIVEIRA, L. C. DE; NAKASONE, A. K.; NASCIMENTO, S. M. C. DO; JESUS, D. R. S. DE; LEMOS, W. de P.; MARINHO, P. S. B.; MARINHO, A. M. DO R.; NECHET, K. de L.; HALFELD-VIEIRA, B. de A.; SOUZA, J. T. DE.
Afiliação:  LUANA CARDOSO DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO SUL E SUDESTE DO PARÁ; ALESSANDRA KEIKO NAKASONE, CNPF; SÍLVIA MARA COELHO DO NASCIMENTO, UNIVERSIDADE DE LAVRAS; DEYSE RIBEIRO SILVINO DE JESUS, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO; WALKYMARIO DE PAULO LEMOS, CPATU; PATRÍCIA SANTANA BARBOSA MARINHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ; ANDREY MOACIR DO ROSARIO MARINHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ; KATIA DE LIMA NECHET, CNPMA; BERNARDO DE ALMEIDA HALFELD VIEIRA, CNPMA; JORGE TEODORO DE SOUZA, UNIVERSIDADE DE LAVRAS.
Título:  Promotion of plant growth and rooting of stem cuttings by endophytic bacteria from black pepper roots.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.60, e03979, 2025.
DOI:  https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2025.v60.03979
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract – The objective of this work was to investigate three endophytic bacterial strains as to their ability to promote the growth and rooting of black pepper stem cuttings, as well as to determine the mechanisms involved in the promoting activity through molecular methods. The strains were identified by 16S sequencing as belonging to the genera Bacillus, Priestia, and Lysinibacillus. They were characterized for the production of indoleacetic acid (IAA), phosphate solubilization, and siderophore production. In two assays, the roots of the cuttings were immersed in bacterial suspensions to evaluate growth promotion through plant height, stem diameter, and root and shoot dry mass. The Bacillus sp. C1.4 and Priestia sp. T2.2 strains were able to produce siderophores, whereas Priestia sp. T2.2 and Lysinibacillus sp. C5.11 produced IAA. In addition, Priestia sp. T2.2 significantly increased plant height and dry mass, whereas Lysinibacillus sp. C5.11 significantly increased root dry mass. Therefore, Priestia sp. T2.2 and Lysinibacillus sp. C5.11 are able to promote the growth and rooting of black pepper stem cuttings, respectively. This growth promotion is linked directly to the production of IAA and siderophores. Resumo – O objetivo deste trabalho foi investigar três isolados de bactérias endofíticas quanto à sua capacidade de promover o crescimento e o enraizamento de estacas de pimenta-do-reino, bem como determinar os mecanismos envolvidos na atividade promotora por métodos ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Fitormônios; Priestia sp; Sequenciamento de 16S rDNA.
Thesagro:  Pimenta do Reino; Piper Nigrum.
Thesaurus Nal:  Lysinibacillus; Microorganisms.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE68377 - 1UPEAP - DD
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