03607naa a2200325 a 450000100080000000500110000800800410001902400620006010000230012224501300014526000090027552025900028465000190287465000190289365000210291265000170293365300170295065300160296765300310298370000200301470000280303470000230306270000200308570000220310570000250312770000210315270000290317370000200320277300590322221784222025-09-01 2025 bl uuuu u00u1 u #d7 ahttps://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2025.v60.039792DOI1 aOLIVEIRA, L. C. DE aPromotion of plant growth and rooting of stem cuttings by endophytic bacteria from black pepper roots.h[electronic resource] c2025 aAbstract – The objective of this work was to investigate three endophytic bacterial strains as to their ability to promote the growth and rooting of black pepper stem cuttings, as well as to determine the mechanisms involved in the promoting activity through molecular methods. The strains were identified by 16S sequencing as belonging to the genera Bacillus, Priestia, and Lysinibacillus. They were characterized for the production of indoleacetic acid (IAA), phosphate solubilization, and siderophore production. In two assays, the roots of the cuttings were immersed in bacterial suspensions to evaluate growth promotion through plant height, stem diameter, and root and shoot dry mass. The Bacillus sp. C1.4 and Priestia sp. T2.2 strains were able to produce siderophores, whereas Priestia sp. T2.2 and Lysinibacillus sp. C5.11 produced IAA. In addition, Priestia sp. T2.2 significantly increased plant height and dry mass, whereas Lysinibacillus sp. C5.11 significantly increased root dry mass. Therefore, Priestia sp. T2.2 and Lysinibacillus sp. C5.11 are able to promote the growth and rooting of black pepper stem cuttings, respectively. This growth promotion is linked directly to the production of IAA and siderophores. Resumo – O objetivo deste trabalho foi investigar três isolados de bactérias endofíticas quanto à sua capacidade de promover o crescimento e o enraizamento de estacas de pimenta-do-reino, bem como determinar os mecanismos envolvidos na atividade promotora por métodos moleculares. Os isolados foram identificados por sequenciamento 16S como pertencentes aos gêneros Bacillus, Priestia e Lysinibacillus. Foram caracterizados quanto à produção de ácido indolacético (IAA), à solubilização de fosfato e à produção de sideróforos. Em dois ensaios, as raízes das estacas foram imersas em suspensões bacterianas para avaliar a promoção do crescimento por meio de altura da planta, diâmetro do caule e massa seca de raízes e brotos. Os isolados Bacillus sp. C1.4 e Priestia sp. T2.2 foram capazes de produzir sideróforos, enquanto Priestia sp. T2.2 e Lysinibacillus sp. C5.11 produziram IAA. Além disso, o isolado Priestia sp. T2.2 aumentou significativamente a altura e a massa seca da planta, enquanto Lysinibacillus sp. C5.11 aumentou significativamente a massa seca da raiz. Portanto, Priestia sp. T2.2 e Lysinibacillus sp. C5.11 são capazes de promover o crescimento e o enraizamento de estacas de pimenta-do-reino, respectivamente. Esta promoção de crescimento está diretamente ligada à produção de IAA e sideróforos. aLysinibacillus aMicroorganisms aPimenta do Reino aPiper Nigrum aFitormônios aPriestia sp aSequenciamento de 16S rDNA1 aNAKASONE, A. K.1 aNASCIMENTO, S. M. C. DO1 aJESUS, D. R. S. DE1 aLEMOS, W. de P.1 aMARINHO, P. S. B.1 aMARINHO, A. M. DO R.1 aNECHET, K. de L.1 aHALFELD-VIEIRA, B. de A.1 aSOUZA, J. T. DE tPesquisa Agropecuária Brasileiragv.60, e03979, 2025.