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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  23/05/2025
Data da última atualização:  26/05/2025
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  PEREIRA, T. S.; FACURE, M. H. M.; MERCANTE, L. A.; SOUZA, M. H. G. de; BRAUNGER, M. L.; RIUL JR, A.; CORREA, D. S.
Afiliação:  FEDERAL UNIVERSITY OF SAO CARLOS; FEDERAL UNIVERSITY OF SAO CARLOS; FEDERAL UNIVERSITY OF BAHIA; UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; DANIEL SOUZA CORREA, CNPDIA.
Título:  Electronic tongues: basics, materials, and applications.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  In: HOUSSAM HAICK (Ed.). Nature-Inspired Sensors, 1 st Edition, 2025.
Páginas:  451-465
Descrição Física:  E-book
ISBN:  9780443156854
DOI:  https://doi.org/10.1016/B978-0-443-15684-7.00036-1
Idioma:  Inglês
Notas:  Chapter 31
Conteúdo:  Introduction and historical background of e-tongues The current lifestyle pattern combined with technological advances has required the development of sensors and devices capable of providing rapid diagnosis related to health conditions and the quality of food, water, and air (Gaigbe-Togbe et al., 2022; Ruppert et al., 2018) with high sensitivity and low detection limits. In this regard, electronic tongues (e-tongues) are considered a promising tool for a sustainable, simple, and accurate analysis of complex samples (Shimizu et al., 2021). E-tongues are analytical devices formed by an array of nonselective chemical sensors that can collect different responses by analyzing complex liquid samples (Vlasov & Legin, 1998). Therefore, an e-tongue is a suitable device to perform pattern recognition, and to evaluate liquids of varied compositions in terms of qualitative and quantitative aspects, in which the obtained data can be processed with several methods (Vlasov & Legin, 1998). A timeline outlining the major milestones towards the development of e-tongues is depicted in Fig. 31.1. The first electronic device designed for the discrimination of complex mixtures (a wide range of aromas) was reported in 1982 by Persaud and Dodd (Persaud & Dodd, 1982). The authors called this device an electronic nose, which was based on semiconductor transducers and incorporated design features and pattern recognition techniques. Based on this work, the scientific community began looking for altern... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Rapid diagnosis; Sensors.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18692 - 1UPCPL - DDPROCI. 25/342025/35
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1.Imagem marcado/desmarcadoMACIEL NETTO, A.; ANTONINO, A. C. D.; AUDRY, P.; CARNEIRO, C. J. G.; DALL'OLIO, A. Condutividade hidráulica não saturada de um Podzólico Amarelo da Zona da Mata Norte de Pernambuco. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 35, n. 6, p. 1221-28, jun. 2000. Título em inglês: Unsaturated hydraulic conductivity of a yellow podzolic soil in the north forest zone of Pernambuco state.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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