BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  23/10/2023
Data da última atualização:  23/10/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VILVERT, J. C.; FREITAS, S. T. de; FERREIRA, M. A. R.; COSTA, C. dos S. R.; LEITE, R. H. de L.; SANTOS, F. J. G. dos; AROUCHA, E. M. M.
Afiliação:  JOÃO CLAUDIO VILVERT, UFERSA; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; MARIA APARECIDA RODRIGUES FERREIRA, State University of Feira de Santana, BA; CRISTINA DOS SANTOS RIBEIRO COSTA, UFERSA; RICARDO HENRIQUE DE LIMA LEITE, UFERSA; FRANCISCO KLEBSON GOMES DOS SANTOS, UFERSA; EDNA MARIA MENDES AROUCHA, UFERSA.
Título:  Preservation of quality and bioactive compounds in mangoes using chitosan-graphene-oxide-based biodegradable packaging.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Horticulturae, v. 9, 1145, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.3390/horticulturae9101145
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Mango is a climacteric fruit that requires efficient postharvest technologies to maintain quality during storage and transportation. This study aimed to investigate the effect of biodegradable packaging from chitosan (CS) incorporated with graphene oxide (GO) on the quality, bioactive compounds and antioxidant activity of cold-stored ?Tommy Atkins? mangoes. Mangoes harvested at physiological maturity were stored without packaging or in CS, CS-GO or non-biodegradable polyethylene (PE) packaging at 12.0 ◦C and 89% relative humidity for 42 days. The results show that GO improved the water barrier and mechanical properties of CS packaging. All packaging delayed fruit ripening by reducing the respiration rate, mass loss, softening and changes in color, soluble solids, titratable acidity and beta-carotene content, also preserving the mangoes? visual appearance. In addition, all packaging maintained higher ascorbic acid, yellow flavonoid, phenolic compounds and antioxidant activity levels in the fruit, compared to non-packed ones. Chitosan packaging is a promising, eco-friendly alternative for the preservation of quality, bioactive compounds and antioxidant activity of cold-stored ?Tommy Atkins? mangoes, extending their postharvest life by at least 14 days.
Palavras-Chave:  Amadurecimento de frutos; Biopolímeros; Compostos bioativos em mangas; Embalagem de quitosana; Embalagens biodegradáveis; Nanopartículas; Óxido de grafeno; Óxido quitosana; Qualidade pós-colheita; Substâncias biodegradáveis; Tommy Atkins.
Thesagro:  Armazenamento; Carotenóide; Composto Fenólico; Embalagem; Manga; Mangifera Indica; Pós-Colheita.
Thesaurus Nal:  Biopolymers; Carotenoids; Mangoes; Nanoparticles; Packaging; Phenolic compounds; Postharvest physiology; Postharvest technology; Postharvest treatment; Shelf life.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
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CPATSA60691 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoQUEIROZ, R. F.; OSTER, A. H.; AROUCHA, E. M. M.; SILVA, E. de O.; MIQUELOTO, A. Desenvolvimento de mamão formosa "Tainung 01" cultivado em Russas, Ceará. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FISIOLOGIA VEGETAL, 12., 2009, Fortaleza. Livro de Resumos. Fortaleza: Sociedade Brasileira de Fisiologia Vegetal, 2009. p.360. 1 CD-ROM
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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2.Imagem marcado/desmarcadoVILVERT, J. C.; FREITAS, S. T. de; FERREIRA, M. A. R.; AROUCHA, E. M. M. Sacolas biodegradáveis à base de quitosana preservam a qualidade e os compostos bioativos de manga Tommy Atkins. In: JORNADA DE INTEGRAÇÃO DA PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 5, 2022, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2022. p. 34-35. (Embrapa Semiárido. Documentos, 309).
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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3.Imagem marcado/desmarcadoQUEIROZ, R. F.; OSTER, A. H.; SILVA, E. de O.; AROUCHA, E. M. M. Relationships between physical–chemical parameters and physiological maturation stages of formosa papaya growing in a tropical semiarid climate. Proceedings of the National Academy of Sciences, v. 94, n. 5, p. 949-958, nov. 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Uva e Vinho.
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4.Imagem marcado/desmarcadoBEZERRA NETO, F.; BARROS JÚNIOR, A. P.; AROUCHA, E. M. M.; OLIVEIRA, E. Q. de; SILVA, E. de O. Conteúdo de nutrientes na folha de alface em sistema consorciado com cenoura sob diferentes densidades populacionais. Caatinga, Mossoró, v.21, p.116-123, 2008.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - B
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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5.Imagem marcado/desmarcadoVILVERT, J. C.; FREITAS, S. T. de; FERREIRA, M. A. R.; COSTTA, E. B. S. da; AROUCHA, E. M. M. Sample size for postharvest quality traits of Palmer mangoes. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 43, n. 5, e-014, 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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6.Imagem marcado/desmarcadoVILVERT, J. C.; FREITAS, S. T. de; FERREIRA, M. A. R.; COSTA, E. B. S. da; SANTOS, L. F. dos; AROUCHA, E. M. M. Tamanho amostral para atributos físico-químicos de qualidade de mangas Palmer. In: SIMPÓSIO DE FITOTECNIA, 3., 2021, Viçosa, MG. Agricultura, o negócio do Brasil: anais. Viçosa, MG: UFV: NEPFit, 2021. p. 33.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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7.Imagem marcado/desmarcadoVILVERT, J. C.; FREITAS, S. T. de; FERREIRA, M. A. R.; LEITE, R. H. de L.; SANTOS, F. K. G. dos; COSTA, C. dos S. R.; AROUCHA, E. M. M. Chitosan and graphene oxide-based biodegradable bags: an eco-friendly and effective packaging alternative to maintain postharvest quality of Palmer mango. LWT - Food Science and Tecnology, v. 154, 112741, 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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8.Imagem marcado/desmarcadoVILVERT, J. C.; FREITAS, S. T. de; FERREIRA, M. A. R.; COSTA, C. dos S. R.; LEITE, R. H. de L.; SANTOS, F. J. G. dos; AROUCHA, E. M. M. Preservation of quality and bioactive compounds in mangoes using chitosan-graphene-oxide-based biodegradable packaging. Horticulturae, v. 9, 1145, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 3
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