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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  28/09/2022
Data da última atualização:  22/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, N. C. da; ASSIS, O. B. G. de; SARTORI, A. G. de O.; ALENCAR, S. M. de; MARTELLI-TOSI, M.
Afiliação:  ODILIO BENEDITO GARRIDO DE ASSIS, CNPDIA.
Título:  Chitosan suspension as extractor and encapsulating agent of phenolics from acerola by-product.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 161, e111855, 2022.
Páginas:  8 p.
ISSN:  0963-9969
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodres.2022.111855
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The polymeric suspension of chitosan (Ch) has been an effective media for the extraction of total phenolic compounds (TPC) from the acerola by-product. It facilitates the subsequent production of nanoparticles loaded with the phenolics (Np-TPC) by ionic gelation. However, neither the effects of Ch concentration on encapsulation efficiency (EE%) of TPC nor which compounds are extracted in its media are known, being it the first objective of this study. The second objective was to analyze the stability of the Np-TPC under accelerated conditions and its release profile at pHs 3.0 and 7.0. The results showed that Ch does not affect the extraction of TPC. However, the EE increased from 35.0 to 48.1 % with the increase of Ch concentration (0.4 to 1.0 %). LC/ESI-QTOF MS analysis showed that phenolic acids and flavonoids are extracted in 0.8 % Ch medium. After encapsulation, microscopy images revealed particle sizes ranging between 110 and 150 nm. Additionally, the presence of phenolics did not change the stability of the particles under accelerated conditions and the actives were fully released into the released medium for 10 h. The Np-TPC suspension appears to be useful for the production of edible antioxidant coatings to preserve fruits/vegetables, with potential application as carrier of other food ingredients.
Palavras-Chave:  Active compounds; Drug carrier; Food residue; Nanoencapsulation.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1146931/1/P-Chitosan-suspension-as-extractor-and-encapsulating-agent-of-phenolics-from.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18055 - 1UPCAP - DDPROCI.22/932022/100
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1.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, N. C. da; ASSIS, O. B. G. de; SARTORI, A. G. de O.; ALENCAR, S. M. de; MARTELLI-TOSI, M. Chitosan suspension as extractor and encapsulating agent of phenolics from acerola by-product. Food Research International, v. 161, e111855, 2022. 8 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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2.Imagem marcado/desmarcadoMASSARIOLI, A. P.; SARTORI, A. G. de O.; JULIANO, F. F.; SANTOS, R. C. dos; RAMOS, J. P. C.; LIMA, L. M. de L.; ALENCAR, S. M. de. Optimizing procedures for antioxidant phenolics extraction from skin and kernel of peanuts with contrasting levels of drought tolerance. Foods, v. 11, n. 3, 449, p. 2-14, 2022.
Tipo: Artigo em Periódico Indexado
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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3.Imagem marcado/desmarcadoMASSARIOLI, A. P.; SARTORI, A. G. de O.; JULIANO, F. F.; AMARAL, J. E. P. G. do; SANTOS, R. C. dos; LIMA, L. M. de; ALENCAR, S. M. de. Simulated gastrointestinal digestion/Caco-2 cell model to predict bioaccessibility and intestinal permeability of p-coumaric acid and p-coumaroyl derivatives in peanut. Food Chemistry, v. 400, 134036, p. 1-8, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico Indexado
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