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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  23/03/2022
Data da última atualização:  24/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SQUINCA, P.; BILATTO, S.; BADINO, A. C.; FARINAS, C. S.
Afiliação:  CRISTIANE SANCHEZ FARINAS, CNPDIA.
Título:  Nanocellulose production in future biorefineries: An integrated approach using Tailor-Made enzymes.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  ACS Sustainable Chemistry & Engineering, v. 8, 2020.
Páginas:  2277–2286
DOI:  https://dx.doi.org/10.1021/acssuschemeng.9b06790
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The development of process engineering approaches to integrate the production of biofuels and high value-added biobased products, such as enzymes and nanocellulose, is crucial to improve the financial performance and sustainability of lignocellulosic biomass biorefineries. Here, the feasibility of applying enzymes produced on-site to obtain nanocellulose was evaluated using eucalyptus cellulose pulp as a model feedstock. A systematic analysis of the structural properties of the nanomaterials obtained after hydrolysis using a cellulolytic enzymatic complex with high endoglucanase specific activity (17.09 IU/mgprotein), produced by Aspergillus niger, followed by sonication, revealed that longer ball milling pretreatment and reaction times favored extraction of the cellulose nanocrystals (CNCs). The highest yield (24.6%) of CNCs was achieved using 96 h of enzymatic hydrolysis of the ball-milled cellulose pulp, followed by sonication for 5 min. The CNCs presented approximate lengths of 294.0 nm and diameters of 24.0 nm, and the crystallinity index increased from 57.5% to 78.3%, compared to the cellulose pulp that was only ball milled. These findings demonstrated that nanocelluloses could be successfully extracted using on-site produced enzymes and that the sustainable integrated process reported here could contribute to the development of the nascent biobase economy.
Palavras-Chave:  Cellulose nanocrystals; Integrated biorefinery; On-site production; Solid-state fermentation.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
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CNPDIA17949 - 1UPCAP - DDPROCI.22/172022/17
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1.Imagem marcado/desmarcadoMENEZES, J. M. T.; VAN LEEWEN, J.; VALERI, S. V.; LEANDRO, R. C. Comparação entre solos sob uso agroflorestal e solos de florestas remanescentes adjacentes no Norte de Rondônia. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SISTEMAS AGROFLORESTAIS, 5., 2004, Curitiba. SAFs: desenvolvimento com proteção ambiental: anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2004. p. 310-312. (Embrapa Florestas. Documentos, 98).
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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2.Imagem marcado/desmarcadoLEANDRO, R. C.; CHAGAS, E. A.; FEITOSA, I. de L.; ARAGÓN, S. Potential Vulnerability of Natural Populations of Camu-camu (Myrciaria dubia) to Anthropogenic Stressors in Southwestern Amazon. DELOS: Desarrollo Local Sostenible, Curitiba, v.17, n.53, p. 01-21, 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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3.Imagem marcado/desmarcadoLEANDRO, R. C.; BRITO, M. I. P. F.; CHAGAS, E. A.; FEITOSA, I. de L.; BACELAR-LIMA, C. G. Germinação de sementes de camu-camu (myrciaria dubia (h.b.k) Mc vaugh), em diferentes substratos e estádios de maturação. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 23., 2014, Cuiabá. Fruticultura: oportunidades e desafios para o Brasil. [S.l.]: SBF, 2014.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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4.Imagem marcado/desmarcadoLEANDRO, R. C.; MENEZES, J. M. T.; BACELAR-LIMA, C. G.; BRITO, M. I. P.; CHAGAS, E. A. Avaliação de diferentes substratos na germinação de sementes de azedinho (eugenia inundata), em dois estádios de maturação. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: SBF, 2012.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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