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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
07/01/2019 |
Data da última atualização: |
07/01/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
QUEIROGA, J. L. de; SILVA, I. D. S.; FAGUNDES, G. G.; CARVALHO, J. C. de; URCHEI, M. A.; ALVAREZ, I. A. |
Afiliação: |
JOEL LEANDRO DE QUEIROGA, CNPMA; IGOR DUARTE SOUSA SILVA, UNICAMP; GIOVANA GARCIA FAGUNDES, UNICAMP; JULIANA CARNEIRO CARVALHO, UNICAMP; MARIO ARTEMIO URCHEI, CNPMA; IVAN ANDRE ALVAREZ, CNPM. |
Título: |
Sistematização de sistemas orgânicos de produção de agricultores familiares do Circuito das Frutas, estado de São Paulo. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Cadernos de Agroecologia, Porto Alegre, v. 13, n. 1, p. 1-7, Jul. 2018. Edição dos anais do VI Congresso Latino-Americano (CLAA), X Congresso Brasileiro (CBA), V Seminário do DF e Entorno (SEMDF), 12-15 setembro de 2017, Brasília, DF, Brasil. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: Este trabalho apresenta os Resultados da primeira etapa de pesquisa que teve como objetivo a identificação de agricultores orgânicos certificados existentes no Circuito das Frutas, bem como as frutas produzidas por estes agricultores, cujas práticas e processos estão sendo sistematizadas. Foram consultadas as bases de dados do Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (MAPA) e da Associação de Agricultura Natural de Campinas e Região (ANC). Foi identificado um total de 44 agricultores. O maior número de agricultores encontra-se nos munícipios de Itatiba, Morungaba, Jundiaí e Jarinu os que apresentaram os maiores números de agricultores, Vinhedo e Louveira os que apresentaram os menores números e Valinhos foi o único município que não apresentou nenhum agricultor orgânico certificado. Os agricultores orgânicos certificados cultivam 25 tipos diferentes de frutas, sendo que banana, morango, limão e laranja foram as que apresentaram a maior ocorrência de registros. Embora algumas frutas características do Circuito não terem se destacado entre os agricultores orgânicos, a sistematização e socialização de práticas e processos adotados por estes agricultores orgânicos no cultivo de frutíferas poderão potencializar a transição agroecológica dos sistemas de produção dos agricultores familiares do Circuito das Frutas. Abstract: This work presents the results of the first research stage that aimed to identify certified organic farmers in the Fruit Circuit, as well as the fruits produced by these farmers, whose practices and processes are being systematized. The databases of the Ministry of Agriculture, Livestock and Supply (MAPA) and the Natural Agriculture Association of Campinas and Region (ANC) were consulted. The total of 44 farmers was identified. The largest number of farmers in the municipalities of Itatiba, Morungaba, Jundiaí and Jarinu were the ones with the highest numbers of farmers, Vinhedo and Louveira, presented the smallest numbers and Valinhos was the only municipality that did not present any certified organic farmer. Certified organic farmers cultivate 25 different types of fruits, with banana, strawberry, lemon and orange being the ones with the highest occurrence of records. Although some fruits characteristic of the Circuit have not stood out among the organic farmers, the systematization and socialization of practices and processes adopted by these organic farmers in the cultivation of fruit trees could potentiate the agroecological transition of the production systems of the familiar farmers of the Fruit Circuit. MenosResumo: Este trabalho apresenta os Resultados da primeira etapa de pesquisa que teve como objetivo a identificação de agricultores orgânicos certificados existentes no Circuito das Frutas, bem como as frutas produzidas por estes agricultores, cujas práticas e processos estão sendo sistematizadas. Foram consultadas as bases de dados do Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (MAPA) e da Associação de Agricultura Natural de Campinas e Região (ANC). Foi identificado um total de 44 agricultores. O maior número de agricultores encontra-se nos munícipios de Itatiba, Morungaba, Jundiaí e Jarinu os que apresentaram os maiores números de agricultores, Vinhedo e Louveira os que apresentaram os menores números e Valinhos foi o único município que não apresentou nenhum agricultor orgânico certificado. Os agricultores orgânicos certificados cultivam 25 tipos diferentes de frutas, sendo que banana, morango, limão e laranja foram as que apresentaram a maior ocorrência de registros. Embora algumas frutas características do Circuito não terem se destacado entre os agricultores orgânicos, a sistematização e socialização de práticas e processos adotados por estes agricultores orgânicos no cultivo de frutíferas poderão potencializar a transição agroecológica dos sistemas de produção dos agricultores familiares do Circuito das Frutas. Abstract: This work presents the results of the first research stage that aimed to identify certified organic farmers in the Fruit Circuit, as well as ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Fruticulture; Practices; Práticas; Processes; Processos. |
Thesagro: |
Agricultura familiar; Agricultura orgânica; Fruticultura. |
Thesaurus Nal: |
Fruits; Organic production; Plant cultural practices. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1103107/1/2018AA21.pdf
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Marc: |
LEADER 03732nam a2200301 a 4500 001 2103107 005 2019-01-07 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aQUEIROGA, J. L. de 245 $aSistematização de sistemas orgânicos de produção de agricultores familiares do Circuito das Frutas, estado de São Paulo.$h[electronic resource] 260 $aCadernos de Agroecologia, Porto Alegre, v. 13, n. 1, p. 1-7, Jul. 2018. Edição dos anais do VI Congresso Latino-Americano (CLAA), X Congresso Brasileiro (CBA), V Seminário do DF e Entorno (SEMDF), 12-15 setembro de 2017, Brasília, DF, Brasil.$c2017 520 $aResumo: Este trabalho apresenta os Resultados da primeira etapa de pesquisa que teve como objetivo a identificação de agricultores orgânicos certificados existentes no Circuito das Frutas, bem como as frutas produzidas por estes agricultores, cujas práticas e processos estão sendo sistematizadas. Foram consultadas as bases de dados do Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (MAPA) e da Associação de Agricultura Natural de Campinas e Região (ANC). Foi identificado um total de 44 agricultores. O maior número de agricultores encontra-se nos munícipios de Itatiba, Morungaba, Jundiaí e Jarinu os que apresentaram os maiores números de agricultores, Vinhedo e Louveira os que apresentaram os menores números e Valinhos foi o único município que não apresentou nenhum agricultor orgânico certificado. Os agricultores orgânicos certificados cultivam 25 tipos diferentes de frutas, sendo que banana, morango, limão e laranja foram as que apresentaram a maior ocorrência de registros. Embora algumas frutas características do Circuito não terem se destacado entre os agricultores orgânicos, a sistematização e socialização de práticas e processos adotados por estes agricultores orgânicos no cultivo de frutíferas poderão potencializar a transição agroecológica dos sistemas de produção dos agricultores familiares do Circuito das Frutas. Abstract: This work presents the results of the first research stage that aimed to identify certified organic farmers in the Fruit Circuit, as well as the fruits produced by these farmers, whose practices and processes are being systematized. The databases of the Ministry of Agriculture, Livestock and Supply (MAPA) and the Natural Agriculture Association of Campinas and Region (ANC) were consulted. The total of 44 farmers was identified. The largest number of farmers in the municipalities of Itatiba, Morungaba, Jundiaí and Jarinu were the ones with the highest numbers of farmers, Vinhedo and Louveira, presented the smallest numbers and Valinhos was the only municipality that did not present any certified organic farmer. Certified organic farmers cultivate 25 different types of fruits, with banana, strawberry, lemon and orange being the ones with the highest occurrence of records. Although some fruits characteristic of the Circuit have not stood out among the organic farmers, the systematization and socialization of practices and processes adopted by these organic farmers in the cultivation of fruit trees could potentiate the agroecological transition of the production systems of the familiar farmers of the Fruit Circuit. 650 $aFruits 650 $aOrganic production 650 $aPlant cultural practices 650 $aAgricultura familiar 650 $aAgricultura orgânica 650 $aFruticultura 653 $aFruticulture 653 $aPractices 653 $aPráticas 653 $aProcesses 653 $aProcessos 700 1 $aSILVA, I. D. S. 700 1 $aFAGUNDES, G. G. 700 1 $aCARVALHO, J. C. de 700 1 $aURCHEI, M. A. 700 1 $aALVAREZ, I. A.
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste; Embrapa Solos. |
Data corrente: |
01/04/2014 |
Data da última atualização: |
16/07/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
LEME, A. B. P.; BIANCHI, S. R.; CARNEIRO, R. L.; NOGUEIRA, A. R. de A. |
Afiliação: |
ANA B. P. LEME, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; SILMARA ROSSANA BIANCHI, CNPS; RENATO L. CARNEIRO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE. |
Título: |
Optimization of sample preparation in the determination of minerals and trace elements in Honey by ICP-MS. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Food Analytical Methods, v. 7, p. 1009-1015, 2014. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s12161-013-9706-5 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract In this paper, analytical procedures are proposed for determination of inorganic constituents in honey samples from different regions of Brazil. Inductively coupled plasma with mass spectrometry detection (ICP-MS) was used to determine the analytes, using two different sample preparation methods: acid mineralization in block digester and microwave-assisted acid digestion. The methods were optimized in order to minimize the final acidity and the residual carbon content after the sample preparation. It was observed that mineralization using microwave radiation with 2 mol L−1 HNO3 was the most suitable method for determination of minerals and trace elements by ICP-MS. Besides, Se, Mg, Ca, Al, P, Mn, Fe, Cu, Zn, Ba, and Pb were determined in 60 honey samples by ICP-MS. The appropriate instrumental conditions were also evaluated for this determination, as the need of the use of collision?reaction interface and internal standards. The accuracies were evaluated using two certified reference materials, and the recoveries ranged from 82 to 115 %. The results showed no evidence of contamination in the honey samples analyzed. |
Palavras-Chave: |
ICP-MS; Multiple response optimization; Multiple-response optimization; Sample preparation methods; Sample prepartion methods; Trace element. |
Thesaurus NAL: |
honey; trace elements. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra W Química e Física |
Marc: |
LEADER 02000naa a2200265 a 4500 001 1983728 005 2024-07-16 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s12161-013-9706-5$2DOI 100 1 $aLEME, A. B. P. 245 $aOptimization of sample preparation in the determination of minerals and trace elements in Honey by ICP-MS.$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aAbstract In this paper, analytical procedures are proposed for determination of inorganic constituents in honey samples from different regions of Brazil. Inductively coupled plasma with mass spectrometry detection (ICP-MS) was used to determine the analytes, using two different sample preparation methods: acid mineralization in block digester and microwave-assisted acid digestion. The methods were optimized in order to minimize the final acidity and the residual carbon content after the sample preparation. It was observed that mineralization using microwave radiation with 2 mol L−1 HNO3 was the most suitable method for determination of minerals and trace elements by ICP-MS. Besides, Se, Mg, Ca, Al, P, Mn, Fe, Cu, Zn, Ba, and Pb were determined in 60 honey samples by ICP-MS. The appropriate instrumental conditions were also evaluated for this determination, as the need of the use of collision?reaction interface and internal standards. The accuracies were evaluated using two certified reference materials, and the recoveries ranged from 82 to 115 %. The results showed no evidence of contamination in the honey samples analyzed. 650 $ahoney 650 $atrace elements 653 $aICP-MS 653 $aMultiple response optimization 653 $aMultiple-response optimization 653 $aSample preparation methods 653 $aSample prepartion methods 653 $aTrace element 700 1 $aBIANCHI, S. R. 700 1 $aCARNEIRO, R. L. 700 1 $aNOGUEIRA, A. R. de A. 773 $tFood Analytical Methods$gv. 7, p. 1009-1015, 2014.
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Embrapa Solos (CNPS) |
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