BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  18/10/2018
Data da última atualização:  18/10/2018
Autoria:  PORTO, Y. F.; PINTO NETO, A.; BERNARDI, F.; POSSA, M. G.; MOTA, M. F.; MARTINEZ, A. C.; MERLINI, L. S.; BERBER, R. C.
Afiliação:  Yuri F. Porto, Curso de Medicina Veterinária/Universidade Federal da Fronteira Sul - UFFS; Adalgiza Pinto Neto, Curso de Medicina Veterinária/Universidade Federal da Fronteira Sul - UFFS; Fabrício Bernardi, Curso de Medicina Veterinária/Universidade Federal da Fronteira Sul - UFFS; Marina Gabriela Possa, Curso de Medicina Veterinária/Universidade Federal da Fronteira Sul - UFFS; Marcelo F. Mota, Curso de Medicina Veterinária/Universidade Federal da Fronteira Sul - UFFS; Antonio C. Martinez, Departamento de Medicina Veterinária/Universidade Estadual de Maringá - UEM; Luiz Sérgio Merlini, Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal/Universidade Paranaense - Unipar; Rodolfo C. Berber, Curso de Medicina Veterinária/Universidade Federal de Mato Grosso - UFMT.
Título:  Occurrence of brucellosis, leptospirosis and neosporosis in cows with retained placenta in Southwest Paraná, Brazil.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Veterinária Brasileira, Brasília, DF, v. 38, n 8, p. 1537-1542, agosto 2018
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Ocorrência de brucelose, leptospirose e neosporose em vacas com retenção de placenta no Sudoeste do Paraná, Brasil.
Conteúdo:  The aim of this study was to measure the occurrence of brucellosis, leptospirosis and neosporosis in cows from 25 family farms milk, with semi-intensive grazing system, located in the Southwest region of Paraná, Brazil. Eighty-four cows with retained placenta, between July 2013 to July 2014, diagnosed b y the presence of fetal membranes in the uterus up to 12 hours after partum, decrease of appetite and of milk production, as well increase of rectal temperature were included into the study. The animals were submitted to blood collection for evaluating the seropositivity for brucellosis, leptospirosis and neosporosis. The blood was collected at 15 to 45 days postpartum, avoiding false negative results due to immune deficiency observed in the transition period. After collection, the blood was centrifuged, the serum was packed in three aliquots, identified and subsequently frozen. Serology was performed to diagnose brucellosis (technique of buffered acidified antigen), leptospirosis (through the microscopic agglutination test - MAT) and neosporosis (indirect immunofluorescence test). Animals were considered positive when presenting titer >1:100 (leptospirosis) and 1:200 (neosporosis). No animal with placenta retention presented Brucella abortus bacteria; 39% (33/84) were reactive to one or more Leptospira serovars, 15% (13/84) were positive to Neospora caninum, and 4% (4/84) had both diagnosis, being reactive for leptospirosis and neosporosis. In conclusion, data from this expe... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bacterioses; Paraná.
Thesagro:  Bacteriose; Bovino; Brucelose; Eficiência Reprodutiva; Leptospirose; Neosporose; Parasitose; Placenta.
Thesaurus Nal:  Brazil; Brucellosis; Cattle; Dairy cattle; Leptospirosis; Neosporosis; Parasitoses; Reproductive efficiency.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE63197 - 1EMBAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas; Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  21/11/2024
Data da última atualização:  25/11/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  GRIGIO, M. L.; CHAGAS, E. A.; DURIGAN, M. F. B.; CHAGAS, P. C.; MOURA, E. A.; CARVALHO, G. F.; ZANCHETTA, J. J.; SILVA, C. M.; CABRAL, V. B.; COSTA, E. C. Q.; OLIVEIRA, R. R.
Afiliação:  MARIA LUIZA GRIGIO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RORAIMA; EDVAN ALVES CHAGAS, CNPF; MARIA FERNANDA BERLINGIERI DURIGAN, CNPDIA; POLLYANA CARDOSO CHAGAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RORAIMA; ELIAS ARIEL MOURA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RORAIMA; GABRIELLA FERREIRA CARVALHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RORAIMA; JAYNE JULIA ZANCHETTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RORAIMA; CAROLINA MARQUES SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RORAIMA; VITOR BRAZ CABRAL, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RORAIMA; ÉRICA CATRINE QUEIROZ COSTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RORAIMA; RAILIN RODRIGUES OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RORAIMA.
Título:  Acceptability of bonbons made with camu-camu (Myrciaria dubia L).
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias UnCuyo, 2024.
ISSN:  1853-8665
Idioma:  Inglês
Notas:  On-line first.
Conteúdo:  The aim of this study was to formulate and evaluate different formulations of camu-camu bonbons, verifying which formulations obtained greater acceptability and maintenance of their nutraceutical potential. The bonbons were made of 2 chocolate-based toppings (white chocolate and milk chocolate), with three types of camu-camu-based fillings (candy, candy + jelly and candy + syrup). A sensory analysis was performed using a questionnaire and a hedonic scale ranging from 9 to 1 to evaluate appearance, colour, taste and texture. The hedonic scale used to assess purchase intentions ranged from 5 to 1. The physicochemical characteristics and bioactive compounds of the bonbons were evaluated. Bonbons had excellent acceptability rates, where consumers would definitely buy bonbons: white chocolate stuffed with camu-camu candy+camu-camu syrup (F3) and milk chocolate stuffed with camu-camu candy (F4). Consumers would ‘probably buy’ white chocolate stuffed with camu-camu candy (F1) based on its texture and high levels of vitamin C (VitC), antioxidant activity (FRAP) and (DPPH), phenolic compounds (Phen), and flavonoids (Flavon). Milk chocolate stuffed with camu-camu candy (F4), white chocolate stuffed with camu-camu candy+camu-camu syrup (F3), and white chocolate stuffed with camu-camu candy (F1) have excellent purchase percentages and levels of VitC, FRAP and DPPH, Phen, and Flavon, and especially titratable low acidity; these formulations are highlighted among consumers.
Palavras-Chave:  Industrial potential; Potencial industrial; Propriedade funcional; Saúde humana.
Thesagro:  Camu Camu; Myrciaria Dubia.
Thesaurus NAL:  Functional properties; Human health.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA18618 - 1UPCAP - DDPROCI.24/1552024/203
CNPF59110 - 1UPCAP - DD
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