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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
21/03/1996 |
Data da última atualização: |
27/04/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SANTOS, J. P.; FOSTER, J. E. |
Afiliação: |
EMBRAPA-CNPMS. |
Título: |
Mecanismos de resistência do grão de milho ao gorgulho. |
Ano de publicação: |
1983 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 18, n. 10, p. 1059-1063, out. 1983. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
RESUMO - A resistência do grão de milho ao gorgulho (Sitophilus zeamais) e importante, porque ela confere proteção ao milho armazenado em espiga e agranel. Através de alguns estudos conduzidos nesta área, conseguiu-se identificar genótipos de milho-R (resistente) e milho-S (susceptivel). Com estes dois tipos de milho, foram realizados dois ensaios, procurando evidências sobre os mecanismos de resistência envolvidos na associação gorgulho/grão de milho. Os resultados obtidos permitiram afirmar que: a) quando o milho-R e o milho-S foram oferecidos simultaneamente, o milho-R atraiu quatorze vezes menos gorgulhos do que o milho-S; b) quando somente o milho-R foi oferecido, em sete dias houve uma alta mortalidade de gorgulhos; c) a taxa reprodutiva e a capacidade de sobrevivência dos gorgulhos criados em milho-R foram diminuídas em relação aos criados em milho-S; d) a fonte de alimento na fase adulta foi um fator mais importante para a reprodução do gorgulho do que aquela durante a fase jovem; e) pode-se concluir que a resistência do grão de milho ao gorgulho resulta de uma ação conjunta dos mecanismos antibiose e antixenose. ABSTRACT - The built in rnaize weevil resistance in com kernels is irnportant because it gives protection to the threshed and unthreshed stored com. Through a study conducted in this area it was possible to identify some resistant (R-Corn) and susceptible (S-Corn) com genotypes. Using these types of com, two experiments were conducted to look for evidence of the resistance mechanisms involved in the maize weevil/corn grain relationship. Based on the results obtained from these experiments the following observations could be made: a) when the R-Corn and the S-Corn were offered simultaneously, the S-Corn attracted 14 times more weevils than the R-Comn; b) when only the R-Corn was offered, in seven days, a high weevil mortality occurred; e) the reproductive potential decreased in the weevils reared in the R-Corn in relation to those reared in the S-Com; d) the source of food during the adult stage contributed more for the reproductive potential than during the developmental period; e) finally, one can conclude that the resistance in com grain to maize weevil results from a joint effect of "antibiosis" and "antixenosis". MenosRESUMO - A resistência do grão de milho ao gorgulho (Sitophilus zeamais) e importante, porque ela confere proteção ao milho armazenado em espiga e agranel. Através de alguns estudos conduzidos nesta área, conseguiu-se identificar genótipos de milho-R (resistente) e milho-S (susceptivel). Com estes dois tipos de milho, foram realizados dois ensaios, procurando evidências sobre os mecanismos de resistência envolvidos na associação gorgulho/grão de milho. Os resultados obtidos permitiram afirmar que: a) quando o milho-R e o milho-S foram oferecidos simultaneamente, o milho-R atraiu quatorze vezes menos gorgulhos do que o milho-S; b) quando somente o milho-R foi oferecido, em sete dias houve uma alta mortalidade de gorgulhos; c) a taxa reprodutiva e a capacidade de sobrevivência dos gorgulhos criados em milho-R foram diminuídas em relação aos criados em milho-S; d) a fonte de alimento na fase adulta foi um fator mais importante para a reprodução do gorgulho do que aquela durante a fase jovem; e) pode-se concluir que a resistência do grão de milho ao gorgulho resulta de uma ação conjunta dos mecanismos antibiose e antixenose. ABSTRACT - The built in rnaize weevil resistance in com kernels is irnportant because it gives protection to the threshed and unthreshed stored com. Through a study conducted in this area it was possible to identify some resistant (R-Corn) and susceptible (S-Corn) com genotypes. Using these types of com, two experiments were conducted to look for evidence of... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Antibiose; Antixenose; Corn kernels; Grain; Maize; Resistance; Weevil. |
Thesagro: |
Gorgulho; Grão; Milho; Praga; Resistência; Sitophilus Zeamais; Zea Mays. |
Thesaurus Nal: |
Antibiosis; Antixenosis; Corn; Sitophilus; storage. |
Categoria do assunto: |
-- H Saúde e Patologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223791/1/Mecanismos-resistencia-grao-1983.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
10/11/2022 |
Data da última atualização: |
10/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
MENDOZA-VELÁZQUEZ, A.; LARA-ARÉVALO, J.; SIQUEIRA, K. B.; GUZMÁN-RODRÍGUEZ, M.; DREWNOWSKI, A. |
Afiliação: |
ALFONSO MENDOZA-VELÁZQUEZ, University of Washington; JONATHAN LARA-ARÉVALO, University of Washington; KENNYA BEATRIZ SIQUEIRA, CNPGL; MARIANO GUZMÁN-RODRÍGUEZ, Universidad Popular Autónoma del Estado de Puebla; ADAM DREWNOWSKI, University of Washington. |
Título: |
Affordable nutrient density in Brazil: nutrient profiling in relation to food cost and NOVA category assignments. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Nutrients, v. 14, 4256, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/nu14204256 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Affordable nutrient density is provided by low-cost and nutrient-rich foods. We explored nutrient density, cost, and NOVA category assignments within and across food groups in Brazil. The nutrient density of the foods (n = 591) was assessed using the Nutrient Rich Food Index (NRF9.3) based on protein, fiber, vitamin A (RAE), vitamin C, vitamin E (mg), Ca, Fe, K and Mg; and NRF6.3 score for priority nutrients: Ca, Fe, Zn, vitamin A, vitamin B12, and folate. Nutrients to limit (LIM) were saturated fat, added sugar, and sodium. Affordability was defined as the ratio of energy and/or nutrient density of foods and retail price per 100 kcal. Foods were classified as minimally processed (n = 106), processed (n = 188), ultra-processed (n = 286), and culinary ingredients (n = 11). Nutrient density was positively linked to per 100 kcal food cost. Ultra-processed foods (UPF) contained more energy, fat, sugar, and salt and had lower NRF scores compared to minimally processed (MPF) foods. UPF was also less expensive than MPF foods. Nutrient-rich foods below the median per 100 kcal costs included MPF foods, but also processed foods (PF) and UPF. Affordable nutrient-rich foods can be found in the different categories of the NOVA classification. |
Palavras-Chave: |
Acessibilidade; Classificação NOVA; Densidade de nutrientes; Micronutrientes prioritários; Nutrient rich food index; Priority micronutrients. |
Thesagro: |
Alimento; Nutriente; Preço. |
Thesaurus NAL: |
Affordability; Food prices; Nutrient density. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1148166/1/Affordable-nutrient-density-in-Brazil.pdf
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Marc: |
LEADER 02239naa a2200325 a 4500 001 2148166 005 2022-11-10 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/nu14204256$2DOI 100 1 $aMENDOZA-VELÁZQUEZ, A. 245 $aAffordable nutrient density in Brazil$bnutrient profiling in relation to food cost and NOVA category assignments.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aAffordable nutrient density is provided by low-cost and nutrient-rich foods. We explored nutrient density, cost, and NOVA category assignments within and across food groups in Brazil. The nutrient density of the foods (n = 591) was assessed using the Nutrient Rich Food Index (NRF9.3) based on protein, fiber, vitamin A (RAE), vitamin C, vitamin E (mg), Ca, Fe, K and Mg; and NRF6.3 score for priority nutrients: Ca, Fe, Zn, vitamin A, vitamin B12, and folate. Nutrients to limit (LIM) were saturated fat, added sugar, and sodium. Affordability was defined as the ratio of energy and/or nutrient density of foods and retail price per 100 kcal. Foods were classified as minimally processed (n = 106), processed (n = 188), ultra-processed (n = 286), and culinary ingredients (n = 11). Nutrient density was positively linked to per 100 kcal food cost. Ultra-processed foods (UPF) contained more energy, fat, sugar, and salt and had lower NRF scores compared to minimally processed (MPF) foods. UPF was also less expensive than MPF foods. Nutrient-rich foods below the median per 100 kcal costs included MPF foods, but also processed foods (PF) and UPF. Affordable nutrient-rich foods can be found in the different categories of the NOVA classification. 650 $aAffordability 650 $aFood prices 650 $aNutrient density 650 $aAlimento 650 $aNutriente 650 $aPreço 653 $aAcessibilidade 653 $aClassificação NOVA 653 $aDensidade de nutrientes 653 $aMicronutrientes prioritários 653 $aNutrient rich food index 653 $aPriority micronutrients 700 1 $aLARA-ARÉVALO, J. 700 1 $aSIQUEIRA, K. B. 700 1 $aGUZMÁN-RODRÍGUEZ, M. 700 1 $aDREWNOWSKI, A. 773 $tNutrients$gv. 14, 4256, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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