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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
26/07/2007 |
Data da última atualização: |
16/01/2023 |
Autoria: |
SILVEIRA, M. do C. V. da; MENEZES, M. |
Título: |
Estudo comparativo de algumas espécies relacionadas a Fusarium moniliforme, através de características morfológicas e fisiológicas. |
Ano de publicação: |
2006 |
Fonte/Imprenta: |
Anais da Academia Pernambucana de Ciência Agronômica, Recife, v. 3, p. 247-262, 2006. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Sete espécies de Fusarium: F. dlamini, F. beomiforme, F. napiforme, F. nygamai, F. moniliforme, F. anthophi!um e F. sublutinans foram estudadas de forma comparativa, envolvendo critérios fisio1ógicos e morfo1ógicos clássicos, com o propósito de detectar diferenças básicas para facilitar a separação entre elas. Para os estudos fisio1ógicos, foram incluídos crescimento micelial e produção de microconídios em meio de batata-dextrose-ágar (BDA) sob diferentes regimes de luminosidade e, também, a formação de clamidosporos em meio de cravo (CLA). Para os estudos morfo16gicos foram considerados o tipo de conidiogênese e a presença ou ausência de clamidosporos. Os resultados mostraram variação de comportamento das espécies em função da luminosidade empregada, porém foi observado que a alternância luminosa (fotoperíodo de 12 horas) proporcionou maior crescimento micelial das espécies. Em relação à produção de microconídios, destacou-se F anthophilum (F. ant 1) pela quantidade formada, independentemente das condições de luminosidade. A formação de clamidosporos foi constatada somente para as espécies F. beomiforme, F. nygamai, F. dlamini e F. napiforme, cultivadas no meio de cravo. Os caracteres morfo1ógicos de valor taxonômico, tais como, formação de microconídios em cadeias ou em "falsas cabeças" em monofiálides ou polifiálides, presença ou ausência de clamidosporos, permaneceram estáveis, permitindo a diferenciação segura entre as espécies de Fusarium avaliadas. |
Palavras-Chave: |
Espécies fúngicas; Mmorfologia. |
Thesagro: |
Fisiologia; Fungo; Fusarium; Taxonomia. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02185naa a2200205 a 4500 001 1159270 005 2023-01-16 008 2006 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSILVEIRA, M. do C. V. da 245 $aEstudo comparativo de algumas espécies relacionadas a Fusarium moniliforme, através de características morfológicas e fisiológicas. 260 $c2006 520 $aSete espécies de Fusarium: F. dlamini, F. beomiforme, F. napiforme, F. nygamai, F. moniliforme, F. anthophi!um e F. sublutinans foram estudadas de forma comparativa, envolvendo critérios fisio1ógicos e morfo1ógicos clássicos, com o propósito de detectar diferenças básicas para facilitar a separação entre elas. Para os estudos fisio1ógicos, foram incluídos crescimento micelial e produção de microconídios em meio de batata-dextrose-ágar (BDA) sob diferentes regimes de luminosidade e, também, a formação de clamidosporos em meio de cravo (CLA). Para os estudos morfo16gicos foram considerados o tipo de conidiogênese e a presença ou ausência de clamidosporos. Os resultados mostraram variação de comportamento das espécies em função da luminosidade empregada, porém foi observado que a alternância luminosa (fotoperíodo de 12 horas) proporcionou maior crescimento micelial das espécies. Em relação à produção de microconídios, destacou-se F anthophilum (F. ant 1) pela quantidade formada, independentemente das condições de luminosidade. A formação de clamidosporos foi constatada somente para as espécies F. beomiforme, F. nygamai, F. dlamini e F. napiforme, cultivadas no meio de cravo. Os caracteres morfo1ógicos de valor taxonômico, tais como, formação de microconídios em cadeias ou em "falsas cabeças" em monofiálides ou polifiálides, presença ou ausência de clamidosporos, permaneceram estáveis, permitindo a diferenciação segura entre as espécies de Fusarium avaliadas. 650 $aFisiologia 650 $aFungo 650 $aFusarium 650 $aTaxonomia 653 $aEspécies fúngicas 653 $aMmorfologia 700 1 $aMENEZES, M. 773 $tAnais da Academia Pernambucana de Ciência Agronômica, Recife$gv. 3, p. 247-262, 2006.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
04/01/2023 |
Data da última atualização: |
14/07/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
NUNES, P. S. de O.; MEDEIROS, F. H. V.; OLIVEIRA, T. S. de; ZAGO, J. R. de A.; BETTIOL, W. |
Afiliação: |
PETERSON SYLVIO DE OLIVEIRA NUNES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; FLÁVIO HENRIQUE VASCONCELOS DE MEDEIROS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; TIAGO SEBASTIÃO DE OLIVEIRA, CHR-HANSEN INDÚSTRIA E COMÉRCIO; JAQUELINE R DE ALMEIDA ZAGO, CHR-HANSEN INDÚSTRIA E COMÉRCIO; WAGNER BETTIOL, CNPMA. |
Título: |
Bacillus subtilis and Bacillus licheniformis promote tomato growth. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Journal of Microbiology, v. 54, n. 1, p. 397-406, 2022. |
ISSN: |
1678-4405 |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s42770-022-00874-3 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Bacillus spp. are widely marketed and used in agricultural systems as antagonists to various phytopathogens, but it can also benefit the plant as plant growth promoters. Therefore, the longer presence of the bacterium in the rhizosphere would result in a prolonged growth-promoting benefit, but little is yet known about its persistence in the rhizosphere after seed coating. The objectives of this study were to evaluate the tomato growth promotion mediated by Bacillus licheniformis FMCH001 and Bacillus subtilis FMCH002 and the survival rate of these bacteria both in shoots and in the rhizosphere. The Bacillus strains used throughout this study were obtained from Quartzo® produced by Chr. Hansen. The application of a mixture of B. subtilis and B. licheniformis (Quartzo®) at concentrations 1 × 108, 1 × 109, and 1 × 1010 CFU mL-1, as well as the application of B. subtilis and B. licheniformis individually at concentration 1 × 108 CFU mL-1, increased fresh and dry masses of shoot and root system, volume of root system, and length of roots of tomato plants when compared to control. Both Bacillus strains produced IAA after 48 h of in vitro. Bacillus colonies obtained from plant sap were morphologically similar to colonies of B. subtilis and B. licheniformis strains and were detected in inoculated on plants and not detected in control ones. A similar pattern was obtained through DNA-based detection (qPCR). Therefore, B. subtilis and B. licheniformis were able to produce auxin, promote tomato growth, and colonize and persist in the rhizosphere. MenosAbstract: Bacillus spp. are widely marketed and used in agricultural systems as antagonists to various phytopathogens, but it can also benefit the plant as plant growth promoters. Therefore, the longer presence of the bacterium in the rhizosphere would result in a prolonged growth-promoting benefit, but little is yet known about its persistence in the rhizosphere after seed coating. The objectives of this study were to evaluate the tomato growth promotion mediated by Bacillus licheniformis FMCH001 and Bacillus subtilis FMCH002 and the survival rate of these bacteria both in shoots and in the rhizosphere. The Bacillus strains used throughout this study were obtained from Quartzo® produced by Chr. Hansen. The application of a mixture of B. subtilis and B. licheniformis (Quartzo®) at concentrations 1 × 108, 1 × 109, and 1 × 1010 CFU mL-1, as well as the application of B. subtilis and B. licheniformis individually at concentration 1 × 108 CFU mL-1, increased fresh and dry masses of shoot and root system, volume of root system, and length of roots of tomato plants when compared to control. Both Bacillus strains produced IAA after 48 h of in vitro. Bacillus colonies obtained from plant sap were morphologically similar to colonies of B. subtilis and B. licheniformis strains and were detected in inoculated on plants and not detected in control ones. A similar pattern was obtained through DNA-based detection (qPCR). Therefore, B. subtilis and B. licheniformis were able to produce aux... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Bacilo; Estimulante de Crescimento Vegetal; Tomate. |
Thesaurus NAL: |
Bacillus licheniformis; Bacillus subtilis; Growth promotion; Growth regulators; Tomatoes. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
Marc: |
LEADER 02444naa a2200289 a 4500 001 2150615 005 2023-07-14 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1678-4405 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s42770-022-00874-3$2DOI 100 1 $aNUNES, P. S. de O. 245 $aBacillus subtilis and Bacillus licheniformis promote tomato growth.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aAbstract: Bacillus spp. are widely marketed and used in agricultural systems as antagonists to various phytopathogens, but it can also benefit the plant as plant growth promoters. Therefore, the longer presence of the bacterium in the rhizosphere would result in a prolonged growth-promoting benefit, but little is yet known about its persistence in the rhizosphere after seed coating. The objectives of this study were to evaluate the tomato growth promotion mediated by Bacillus licheniformis FMCH001 and Bacillus subtilis FMCH002 and the survival rate of these bacteria both in shoots and in the rhizosphere. The Bacillus strains used throughout this study were obtained from Quartzo® produced by Chr. Hansen. The application of a mixture of B. subtilis and B. licheniformis (Quartzo®) at concentrations 1 × 108, 1 × 109, and 1 × 1010 CFU mL-1, as well as the application of B. subtilis and B. licheniformis individually at concentration 1 × 108 CFU mL-1, increased fresh and dry masses of shoot and root system, volume of root system, and length of roots of tomato plants when compared to control. Both Bacillus strains produced IAA after 48 h of in vitro. Bacillus colonies obtained from plant sap were morphologically similar to colonies of B. subtilis and B. licheniformis strains and were detected in inoculated on plants and not detected in control ones. A similar pattern was obtained through DNA-based detection (qPCR). Therefore, B. subtilis and B. licheniformis were able to produce auxin, promote tomato growth, and colonize and persist in the rhizosphere. 650 $aBacillus licheniformis 650 $aBacillus subtilis 650 $aGrowth promotion 650 $aGrowth regulators 650 $aTomatoes 650 $aBacilo 650 $aEstimulante de Crescimento Vegetal 650 $aTomate 700 1 $aMEDEIROS, F. H. V. 700 1 $aOLIVEIRA, T. S. de 700 1 $aZAGO, J. R. de A. 700 1 $aBETTIOL, W. 773 $tBrazilian Journal of Microbiology$gv. 54, n. 1, p. 397-406, 2022.
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