BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Soja.
Data corrente:  03/04/2025
Data da última atualização:  15/04/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, F. T. DE S.; VIANA, J. D. DA R.; SILVA, M. DE F. G. DA; SILVA, G. S. DA; GUEDES, M. I. F.; REBOUÇAS, E. DE L.; SILVA, A. P. A. DA; COUTINHO, M. R.; SILVA, A. W. DA; SOUZA, A. C. R. de; ZOCOLO, G. J.; MOURA, C. F. H.; DIONISIO, A. P.
Afiliação:  FERNANDA TAYLA DE SOUSA SILVA, FEDERAL INSTITUTE OF EDUCATION, SCIENCE AND TECHNOLOGY OF CEARÁ, LIMOEIRO DO NORTE; JOSÉ DIOGO DA ROCHA VIANA, EMBRAPA AGROINDÚSTRIA TROPICAL; MARIA DE FÁTIMA GOMES DA SILVA, EMBRAPA AGROINDÚSTRIA TROPICAL; GISELE SILVESTRE DA SILVA, EMBRAPA AGROINDÚSTRIA TROPICAL; MARIA IZABEL FLORINDO GUEDES, STATE UNIVERSITY OF CEARÁ; EMANUELA DE LIMA REBOUÇAS, STATE UNIVERSITY OF CEARÁ; ANA PAULA APOLINÁRIO DA SILVA, STATE UNIVERSITY OF CEARÁ; MARNIELLE RODRIGUES COUTINHO, STATE UNIVERSITY OF CEARÁ; ANTÔNIO WLISSES DA SILVA, STATE UNIVERSITY OF CEARÁ; ARTHUR CLAUDIO RODRIGUES DE SOUZA, CNPAT; GUILHERME JULIAO ZOCOLO, CNPSO; CARLOS FARLEY HERBSTER MOURA, CNPAT; ANA PAULA DIONISIO, CNPAT.
Título:  Microfiltered red-purple pitaya concentrate: A promising multifunctional food-derived colorant.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Science, 89:6759–6773, 2024.
DOI:  DOI: 10.1111/1750-3841.17351
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Red pitaya fruit has become a source of natural colorant, because it is rich in betalains, a pigment that imparts a red-purple color that inter- ests the food and cosmetics industries. This fruit also possesses high nutritional value, with a range of bioactive compounds known to confer potential health benefits and prevent chronic diseases, such as diabetes, which makes it useful for use as pharmaceutical agents and dietary supplements. In order to improve its technological and biological effects, a concentration will be required. Thus, the microfiltration, followed by vacuum concentration, can be an interesting strat- egy for this purpose. This study aimed to explore tangential microfiltration to produce microfiltered material, which is an important step to obtain the micro- filtered red-purple pitaya concentrate. Therefore, physicochemical and chemical characterization (including 1 H NMR analysis) and biological properties (toxicity and diabetes) of this concentrate were assessed, using adult zebrafish as a model. The results show that microfiltration was carried out efficiently, with an average consumption of 95.75 ± 3.13 and 74.12 ± 3.58 kW h m−3 , varying according to the material used (“unpeeled pitaya pulp” or “pitaya pulp with peel,” respectively). The in vivo tests indicated non-toxicity and hypoglycemic effect of the concen- trate, since the blood glucose levels were significantly lower in the zebrafish groups treated with this concentrate in comparison with that o... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Compostos bioativos; Hiperglicemia; Microfiltração; Peixe-zebra; Zebrafish.
Thesagro:  Diabete.
Thesaurus Nal:  Bioactive compounds; Diabetes mellitus; Hyperglycemia; Microfiltration.
Categoria do assunto:  --
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAT17435 - 1UPCAP - DD
CNPSO41531 - 1UPCAP - DD
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