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Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Cerrados.
Data corrente:  06/12/2024
Data da última atualização:  11/03/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CORDEIRO, M. C. R.; SILVA, F. R. da; FALEIRO, F. G.; JUNQUEIRA, N. T. V.; COSTA, A. M.
Afiliação:  MARIA CRISTINA ROCHA CORDEIRO, CTAA; FELIPE RODRIGUES DA SILVA, CNPTIA; FABIO GELAPE FALEIRO, CPAC; NILTON TADEU VILELA JUNQUEIRA, CPAC; ANA MARIA COSTA, CPAC.
Título:  Towards an improved vita fruit (Passiflora tenuifila BRS VT): functional properties basis for a better post-harvest.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Genetics and Molecular Research, v. 23, n. 3, gmr2365, 2024.
ISSN:  1676-5680
DOI:  http://dx.doi.org/10.4238/gmr2365
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  ABSTRACT. Brazil is a center of diversity for the genus Passiflora. Passiflora tenuifila, Killip is a wild species popularly called garlic passion fruit. It has nutritional and functional properties as anti-oxidant, anti-inflammatory, anxiolytic and anti-convulsant. These properties are mainly associated with phenolic compounds, flavonoids, bioactive amines, carotenoids, anthocyanins and vitamin C present in various parts of the plant. In order to identify genes related to the biosynthesis of these compounds responsible for nutritional and functional properties and to the ripening of the fruit we have described the seeds and arils P. tenuifila transcriptome at two different developmental stages. We found the presence of several genes related to different biosynthetic pathways of secondary compounds, in addition to genes related to the Myb transcription factor and the cytochrome P450 enzyme, among others. We found three genes that can be used as reference genes. We have validated the gene expression levels of 4 genes at different stages of fruit ripening by qPCR: (i) caffeic acido-methyltransferase, (ii) leucoanthocyanidin reductase, (iii) ACC synthase and (iv) 4-coumarate-CoA ligase. This is the first report of transcriptome analysis of P. tenuifila.
Palavras-Chave:  Alho maracujá; Aminas; Ansiolítico; Anticonvulsivante; Bioativo; Compostos fenólicos; Differential expression; Expressão diferencial; Garlic passion fruit; Maracujá-alho; Passiflora tenuifila; Pós colheita; QPCR; Transcriptoma.
Thesagro:  Antiinflamatório; Antioxidante; Antocianina; Carotenóide; Flavonóide; Maracujá; Vitamina C.
Thesaurus Nal:  Garlic; Passion fruits; Quantitative polymerase chain reaction; Transcriptome.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPTIA22343 - 1UPCAP - DD
CPAC37978 - 1UPCAP - DD
CTAA15880 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoROÇA, R. de O.; VEIGA, N.; SILVA NETO, P. B. da; CERVI, R. C. Características sensoriais de carne defumada de capivara. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 34, n. 3, p. 487-92, mar. 1999 Notas Científicas. Título em inglês: Sensorial characteristics of smoked meat of capybara.
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