BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  17/02/2016
Data da última atualização:  25/04/2017
Autoria:  CORADI, P. C.; MILANE, L. V.; DIAS, C. F.; BAIO, F. H. R.
Afiliação:  PAULO CARTERI CORADI, UFSM, Campus of Chapadão do Sul.; LÉLIA VANESSA MILANE, UFMS, Campus of Chapadão do Sul.; CHARLES FABIAN DIAS, UFMS, Campus of Chapadão do Sul.; FÁBIO HENRIQUE ROJO BAIO, UFMS, Campus of Chapadão do Sul.
Título:  Mathematical modeling of drying maize grains in different temperatures.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Milho e Sorgo, Sete Lagoas, v. 14, n. 2, p. 247-259, 2015.
DOI:  http://dx.doi.org/10.18512/1980-6477/rbms.v14n2p247-259
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  ABSTRACT: The need to maintain the quality of the maize grains during the drying evidences the importance of to know the processes that occur at this stage. The objective of this study was to model the drying of grains at different air temperatures. Drying was carried out at three temperatures (80, 100 and 120°C) in an oven with forced air circulation and convection. In order to adjust the mathematical models to the experimental data, non-linear regression analysis was accomplished using the Statistica 7.0® program. It was observed that the higher the temperature of the drying air (120°C) the faster the product reached the equilibrium moisture content. The Midilli model was the best to define the corn drying curves at air temperatures of 80, 100 and 120°C. The effective diffusivity obtained from the drying of corn was higher (5.4 x 10-13 m2 s-1) at a temperature of 120°C. In conclusion, drying the grain at higher temperatures (above 100°C) also increased the isosteric desorption energy (3885 kJ kg-1) to carry out the process RESUMO: A necessidade de manter a qualidade dos grãos de milho durante a secagem torna-se de relevante importância no conhecimento dos fenômenos que ocorrem nesta etapa. Assim, o objetivo deste estudo foi modelar a secagem de grãos de milho em diferentes temperaturas do ar. A secagem foi realizada com três temperaturas de secagem (80, 100 e 120oC) em estufa com circulação do ar forçado e convecção. Para o ajuste dos modelos matemáticos aos dados experime... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Cultura agrícola; Pós colheita.
Thesagro:  Pós-colheita; Simulação; Zea mays.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
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CNPMS26887 - 1ADDAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoCORRÊA, E. C.; GAONA, J. C.; BARROS, A. T. M. de. Abundância de Stomoxys Calcitrans (diptera: muscidae) associada com subprodutos de usina sucroalcooleira. CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOLOGIA, 29., 2012, Salvador. Biodiversidade e memória: [resumos]. Salvador: SBZ, 2012. p. 1075.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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2.Imagem marcado/desmarcadoBARROS, A. T. M. de; CORRÊA, E. C.; GAONA, J. C. Produção potencial de Stomoxys calcitrans (Diptera: muscidae) em subprodutos da indústria sucroalcooleira. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PARASITOLOGIA VETERINÁRIA, 17., 2012, São Luis. Parasitologia veterinária, bem estar e produção animal: anais. São Luis: Colégio Brasileiro de Parasitologia Veterinária, 2012. Resumo: PA 154. p. 195
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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