02918naa a2200229 a 450000100080000000500110000800800410001902400650006010000180012524500990014326000090024252022120025165000180246365000160248165000130249765300220251065300180253270000180255070000160256870000190258477300850260320373732017-04-25 2015 bl uuuu u00u1 u #d7 ahttp://dx.doi.org/10.18512/1980-6477/rbms.v14n2p247-2592DOI1 aCORADI, P. C. aMathematical modeling of drying maize grains in different temperatures.h[electronic resource] c2015 aABSTRACT: The need to maintain the quality of the maize grains during the drying evidences the importance of to know the processes that occur at this stage. The objective of this study was to model the drying of grains at different air temperatures. Drying was carried out at three temperatures (80, 100 and 120°C) in an oven with forced air circulation and convection. In order to adjust the mathematical models to the experimental data, non-linear regression analysis was accomplished using the Statistica 7.0® program. It was observed that the higher the temperature of the drying air (120°C) the faster the product reached the equilibrium moisture content. The Midilli model was the best to define the corn drying curves at air temperatures of 80, 100 and 120°C. The effective diffusivity obtained from the drying of corn was higher (5.4 x 10-13 m2 s-1) at a temperature of 120°C. In conclusion, drying the grain at higher temperatures (above 100°C) also increased the isosteric desorption energy (3885 kJ kg-1) to carry out the process RESUMO: A necessidade de manter a qualidade dos grãos de milho durante a secagem torna-se de relevante importância no conhecimento dos fenômenos que ocorrem nesta etapa. Assim, o objetivo deste estudo foi modelar a secagem de grãos de milho em diferentes temperaturas do ar. A secagem foi realizada com três temperaturas de secagem (80, 100 e 120oC) em estufa com circulação do ar forçado e convecção. Para o ajuste dos modelos matemáticos aos dados experimentais, realizou-se análise de regressão não-linear, através do programa computacional Statistica 7.0®. Observou-se que, quanto maior foi a temperatura do ar de secagem (120°C), mais rápido o produto atingiu o teor de água de equilíbrio. Verificou-se que o modelo de Midilli foi o melhor para definir as curvas de secagem do milho nas temperaturas do ar de 80, 100 e 120°C. A difusividade efetiva obtida a partir da secagem do milho foi maior (5.4 x 10-13 m2 s-1) a uma temperatura de 120°C. Concluiu-se que a secagem dos grãos de milho com temperaturas mais elevadas (acima de 100°C) também aumentou a energia de dessorção isostérica (3885 kJ kg-1) para realizar o processo. aPós-colheita aSimulação aZea mays aCultura agrícola aPós colheita1 aMILANE, L. V.1 aDIAS, C. F.1 aBAIO, F. H. R. tRevista Brasileira de Milho e Sorgo, Sete Lagoasgv. 14, n. 2, p. 247-259, 2015.