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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
09/11/2011 |
Data da última atualização: |
09/11/2011 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SANTOS, J. C. F.; VAN RAIJ, B.; AFONSO JUNIOR, P. C.; LIMA, A. J. de. |
Afiliação: |
JULIO CESAR FREITAS SANTOS, SAPC; BERNARDO VAN RAIJ; PAULO CESAR AFONSO JUNIOR, SAPC; AGUINALDO JOSÉ DE LIMA, ACARPA. |
Título: |
Avaliação do grau de conformidade de produtores do Cerrado Mineiro com as exigências da Produção Integrada de Café- PIC |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
In: Simpósio de Pesquisa dos Cafés do Brasil, 5., 2007, Águas de Lindóia, SP. Anais. Brasília, D.F. : Embrapa Café, 2007. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A Produção Integrada de Café ? PIC é uma norma que objetiva inserir a produção cafeeira no moderno conceito de desenvolvimento sustentável, seguido podendo ser utilizada por todos os setores do agronegócio interessados na certificação da produção de café. Realizou-se este trabalho com o objetivo de avaliar o grau de conformidade de produtores diante deste modelo de produção. A pesquisa desenvolveu-se na Associação dos Cafeicultores da Região de Patrocínio ? ACARPA, envolvendo 5% do universo de produtores de maneira aleatória, para diagnosticar a cafeicultura quanto à adoção de boas praticas agrícolas, referindo-se aos itens de conduta contidos na proposta da norma da Produção Integrada de Café, que inclui implantação da cultura, manejo do solo, proteção da planta, colheita e pós-colheita, gerenciamento organizacional, proteção ambiental e tratamento social. Os resultados indicam que os cafeicultores do cerrado mineiro apresentam conscientização em adotar as boas práticas agrícolas, existindo grande perspectiva para que a Produção Integrada de Café - PIC seja implementada. Este modelo de produção, a ser implementado de forma voluntária, é oportuno para que produtores e suas organizações possam realizar uma auto-avaliação e aprimorar as tomadas de decisões para garantir a sustentabilidade econômica, social e ambiental da cafeicultura. |
Palavras-Chave: |
Sustentabilidade. |
Thesagro: |
Cafeicultura; Coffea Arábica; Produção. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/45951/1/Avaliacao-do-grau-de-conformidade.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Café (CNPCa) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Amapá; Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
30/10/2019 |
Data da última atualização: |
09/12/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 3 |
Autoria: |
MAIA, M. C. C.; ALMEIDA, A. da S.; ARAUJO, L. B. de; DIAS, C. T. dos S.; OLIVEIRA, L. C. de; YOKOMIZO, G. K. I.; ROSADO, R. D. S.; CRUZ, C. D.; VASCONCELOS, L. F. L.; LIMA, P. S. da C.; MACEDO, L. M. |
Afiliação: |
MARIA CLIDEANA CABRAL MAIA, CNPAT; Adriano da Silva Almeida, Universidade Estadual do Piauí; Lucio Borges de Araujo, Universidade Federal de Uberlândia; Carlos Tadeu dos Santos Dias, Univesidade de São Paulo / Escola de Agricultura "Luiz de Queiroz"; LUIS CLAUDIO DE OLIVEIRA, CPAF-AC; GILBERTO KEN ITI YOKOMIZO, CPAF-AP; Renato Domiciano Silva Rosado, Universidade Federal de Viçosa; Cosme Damião Cruz, Universidade Federal de Viçosa; LUCIO FLAVO LOPES VASCONCELOS, CPAMN; PAULO SARMANHO DA COSTA LIMA, CPAMN; Luciano Medina Macedo, Universidade Federal do Paraná. |
Título: |
Principal component and biplot analysis in the agro-industrial characteristics of Anacardium spp. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
European Scientific Journal, v. 15, n. 30, p. 21-31, Oct. 2019. |
DOI: |
10.19044/esj.2019.v15n30p21 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The cajuí Anacardium spp., which is similar to the caju Anacardium Ocidentale L., is a species adapted to edaphic-climatic conditions of the biome Cerratinga (Cerrado e Caatinga). Its fruit is composed of one swollen stalk (pedicel) which is formed by nutritional reserves rich in vitamin C and drupe (cashew nut). It is also rich in protein and lipids, but with smaller size. This paper focuses on investigating the applicability of the biplot graphical analysis in the process of selective breeding of cajuí population. The cajuí working population in Embrapa Meio Norte comprises of 11 genotypes collected in areas of natural habitat in the state of Piaui. The experiment was designed in randomized complete blocks with two plants per plot and four replications. A graphical analysis (biplot) was used to study the relationships between variables and behavior of the experimental genotypes. This was implemented to principal component analysis based on singular value decomposition biplot. The total variable weight can be predicted from length of peduncle, basal and apical diameter of peduncle, and variables of easy mensuration. Genotypes M40A, M23, M14, and M17 are similar to each other and they have high amounts of brown, apical and basal diameter of the peduncle, total weight, and peduncle length. They are considered as candidates selected for consumption in natura and industrial processing. The graphical analysis (biplot) showed robustness in the presentation of relationships between variables considered and the indication of the selection candidate genotypes in the population studied. MenosThe cajuí Anacardium spp., which is similar to the caju Anacardium Ocidentale L., is a species adapted to edaphic-climatic conditions of the biome Cerratinga (Cerrado e Caatinga). Its fruit is composed of one swollen stalk (pedicel) which is formed by nutritional reserves rich in vitamin C and drupe (cashew nut). It is also rich in protein and lipids, but with smaller size. This paper focuses on investigating the applicability of the biplot graphical analysis in the process of selective breeding of cajuí population. The cajuí working population in Embrapa Meio Norte comprises of 11 genotypes collected in areas of natural habitat in the state of Piaui. The experiment was designed in randomized complete blocks with two plants per plot and four replications. A graphical analysis (biplot) was used to study the relationships between variables and behavior of the experimental genotypes. This was implemented to principal component analysis based on singular value decomposition biplot. The total variable weight can be predicted from length of peduncle, basal and apical diameter of peduncle, and variables of easy mensuration. Genotypes M40A, M23, M14, and M17 are similar to each other and they have high amounts of brown, apical and basal diameter of the peduncle, total weight, and peduncle length. They are considered as candidates selected for consumption in natura and industrial processing. The graphical analysis (biplot) showed robustness in the presentation of relationships betwee... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Análisis de multivarianza; Correlación genotipo-fenotipo; Fitomejoramiento; Phenotypic selection; Selección fenotípica; Variación genética. |
Thesagro: |
Cajuí; Melhoramento Genético Vegetal; Seleção Fenótipa; Variação Genética. |
Thesaurus NAL: |
Anacardium; Genetic variation; Genotype-phenotype correlation; Plant breeding. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/206470/1/ART19049.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/204257/1/26896.pdf
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Marc: |
LEADER 02917naa a2200421 a 4500 001 2116339 005 2019-12-09 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.19044/esj.2019.v15n30p21$2DOI 100 1 $aMAIA, M. C. C. 245 $aPrincipal component and biplot analysis in the agro-industrial characteristics of Anacardium spp.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aThe cajuí Anacardium spp., which is similar to the caju Anacardium Ocidentale L., is a species adapted to edaphic-climatic conditions of the biome Cerratinga (Cerrado e Caatinga). Its fruit is composed of one swollen stalk (pedicel) which is formed by nutritional reserves rich in vitamin C and drupe (cashew nut). It is also rich in protein and lipids, but with smaller size. This paper focuses on investigating the applicability of the biplot graphical analysis in the process of selective breeding of cajuí population. The cajuí working population in Embrapa Meio Norte comprises of 11 genotypes collected in areas of natural habitat in the state of Piaui. The experiment was designed in randomized complete blocks with two plants per plot and four replications. A graphical analysis (biplot) was used to study the relationships between variables and behavior of the experimental genotypes. This was implemented to principal component analysis based on singular value decomposition biplot. The total variable weight can be predicted from length of peduncle, basal and apical diameter of peduncle, and variables of easy mensuration. Genotypes M40A, M23, M14, and M17 are similar to each other and they have high amounts of brown, apical and basal diameter of the peduncle, total weight, and peduncle length. They are considered as candidates selected for consumption in natura and industrial processing. The graphical analysis (biplot) showed robustness in the presentation of relationships between variables considered and the indication of the selection candidate genotypes in the population studied. 650 $aAnacardium 650 $aGenetic variation 650 $aGenotype-phenotype correlation 650 $aPlant breeding 650 $aCajuí 650 $aMelhoramento Genético Vegetal 650 $aSeleção Fenótipa 650 $aVariação Genética 653 $aAnálisis de multivarianza 653 $aCorrelación genotipo-fenotipo 653 $aFitomejoramiento 653 $aPhenotypic selection 653 $aSelección fenotípica 653 $aVariación genética 700 1 $aALMEIDA, A. da S. 700 1 $aARAUJO, L. B. de 700 1 $aDIAS, C. T. dos S. 700 1 $aOLIVEIRA, L. C. de 700 1 $aYOKOMIZO, G. K. I. 700 1 $aROSADO, R. D. S. 700 1 $aCRUZ, C. D. 700 1 $aVASCONCELOS, L. F. L. 700 1 $aLIMA, P. S. da C. 700 1 $aMACEDO, L. M. 773 $tEuropean Scientific Journal$gv. 15, n. 30, p. 21-31, Oct. 2019.
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Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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