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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
03/11/2011 |
Data da última atualização: |
01/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
MACIEL, V. T.; CUNHA, C. R. da; NEIVA, R. M. A.; CARVALHO, C. A. G.; SOUZA, J. M. L. de; ALVARES, V. de S. |
Afiliação: |
VLAYRTON TOME MACIEL, CPAF-AC; CLARISSA RESCHKE DA CUNHA, CPAF-AC; REJANE MARIA ALVES NEIVA, BOLSISTA EMBRAPA ACRE; CRISTHYAN ALEXANDRE GARCIA CARVALHO, UFAC; JOANA MARIA LEITE DE SOUZA, CPAF-AC; VIRGINIA DE SOUZA ALVARES, CPAF-AC. |
Título: |
Avaliação sensorial de farinha mista de castanha-do-brasil e banana verde. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 3.; CONGRESSO DO INSTITUTO NACIONAL DE FRUTAS TROPICAIS, 2.; SEMINÁRIO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 4., 2011, Recife. Estratégias para o desenvolvimento do Nordeste: anais. Recife: sbCTA, 2011. |
Páginas: |
3 p. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo do trabalho foi avaliar sensorialmente mingaus fabricados a partir de 3 formulações de farinha mista de castanha-do-brasil e banana: A (50% castanha, 50% banana); B (33% castanha, 67% banana) e C (25% castanha, 75% banana). Foi realizado um teste de aceitação sensorial, sendo avaliados a aparência, aroma, textura, sabor, impressão global e intenção de compra. Em geral, todas as amostras tiveram boa aceitação sensorial, mas o atributo aparência recebeu piores notas que os demais. Para o atributo sabor, houve diferença significativa (p<0,05) entre os produtos A e C, mostrando que o aumento da proporção de farinha de castanha resultou em melhor sabor. |
Palavras-Chave: |
Avaliação sensorial; Banana verde; Castanha-do-brasil; Mingau. |
Thesagro: |
Farinha Mista. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/115556/1/23993.pdf
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Marc: |
LEADER 01573nam a2200241 a 4500 001 1904825 005 2023-11-01 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMACIEL, V. T. 245 $aAvaliação sensorial de farinha mista de castanha-do-brasil e banana verde.$h[electronic resource] 260 $aIn: SIMPÓSIO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 3.; CONGRESSO DO INSTITUTO NACIONAL DE FRUTAS TROPICAIS, 2.; SEMINÁRIO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 4., 2011, Recife. Estratégias para o desenvolvimento do Nordeste: anais. Recife: sbCTA$c2011 300 $a3 p. 520 $aO objetivo do trabalho foi avaliar sensorialmente mingaus fabricados a partir de 3 formulações de farinha mista de castanha-do-brasil e banana: A (50% castanha, 50% banana); B (33% castanha, 67% banana) e C (25% castanha, 75% banana). Foi realizado um teste de aceitação sensorial, sendo avaliados a aparência, aroma, textura, sabor, impressão global e intenção de compra. Em geral, todas as amostras tiveram boa aceitação sensorial, mas o atributo aparência recebeu piores notas que os demais. Para o atributo sabor, houve diferença significativa (p<0,05) entre os produtos A e C, mostrando que o aumento da proporção de farinha de castanha resultou em melhor sabor. 650 $aFarinha Mista 653 $aAvaliação sensorial 653 $aBanana verde 653 $aCastanha-do-brasil 653 $aMingau 700 1 $aCUNHA, C. R. da 700 1 $aNEIVA, R. M. A. 700 1 $aCARVALHO, C. A. G. 700 1 $aSOUZA, J. M. L. de 700 1 $aALVARES, V. de S.
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Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
16/09/2019 |
Data da última atualização: |
03/10/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
FONTANA, C.; SANTINI-JUNIOR, L.; OLMEDO, G. M.; BOTOSSO, P. C.; TOMAZELLO-FILHO, M.; OLIVEIRA, J. M. |
Afiliação: |
Cláudia Fontana, Universidade do Vale Rio dos Sinos; Luiz Santini-Junior, ESALQ; Gabriela Morais Olmedo, Universidade do Vale Rio dos Sinos; PAULO CESAR BOTOSSO, CNPF; Mario Tomazello-Filho, ESALQ; Juliano Morales Oliveira, Universidade do Vale Rio dos Sinos. |
Título: |
Assessment of the dendrochronological potential of Licaria bahiana Kurz, an endemic laurel of lowland Atlantic forests in Brazil. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Acta Botanica Brasilica, v. 33, n. 3, p. 454-464. July/Sept. 2019. |
DOI: |
10.1590/0102-33062019abb0028 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The Atlantic Forest of southeastern Brazil has been considered to have the highest number of tree species per hectare in the world. Assessing the influence of climate on tropical tree species is a priority in the face of ongoing climate change, and for which dendrochronological studies have been important. We address the dendrochronological potential of Licaria bahiana Kurz (Lauraceae), an endemic species of the Atlantic forests. We studied growth ring anatomy of L. bahiana and applied dendrochronological methods to investigate how short-term variation in climate affect its radial growth. Distinct growth rings were observed in all individuals and demarcated by darker tangential fiber zones in latewood. Trees showed high climatic sensitivity (0.48) and growth synchrony (intercorrelation r = 0.69; rbar = 0.38). Radial growth was negatively influenced by high temperatures at the beginning of the current growing season (r = -0.46) and by excessive rainfall at the end of the current growing season (r = -0.29), which are periods that correspond to the phenological reproductive phases of the species. Climate anomalies during this period may alter the tradeoff between growth and reproduction, in favor of the latter. |
Palavras-Chave: |
Anéis de crescimento; Dendroecologia; Dendroecology; Floresta de Tabuleiro; Licaria bahiana; Tabuleiro forests; Tree rings. |
Thesagro: |
Anatomia; Lauraceae; Madeira. |
Thesaurus NAL: |
Climate; Wood anatomy. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/201946/1/2019-P.Botosso-ABB-Assessment.pdf
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Marc: |
LEADER 02239naa a2200337 a 4500 001 2112180 005 2019-10-03 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1590/0102-33062019abb0028$2DOI 100 1 $aFONTANA, C. 245 $aAssessment of the dendrochronological potential of Licaria bahiana Kurz, an endemic laurel of lowland Atlantic forests in Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aThe Atlantic Forest of southeastern Brazil has been considered to have the highest number of tree species per hectare in the world. Assessing the influence of climate on tropical tree species is a priority in the face of ongoing climate change, and for which dendrochronological studies have been important. We address the dendrochronological potential of Licaria bahiana Kurz (Lauraceae), an endemic species of the Atlantic forests. We studied growth ring anatomy of L. bahiana and applied dendrochronological methods to investigate how short-term variation in climate affect its radial growth. Distinct growth rings were observed in all individuals and demarcated by darker tangential fiber zones in latewood. Trees showed high climatic sensitivity (0.48) and growth synchrony (intercorrelation r = 0.69; rbar = 0.38). Radial growth was negatively influenced by high temperatures at the beginning of the current growing season (r = -0.46) and by excessive rainfall at the end of the current growing season (r = -0.29), which are periods that correspond to the phenological reproductive phases of the species. Climate anomalies during this period may alter the tradeoff between growth and reproduction, in favor of the latter. 650 $aClimate 650 $aWood anatomy 650 $aAnatomia 650 $aLauraceae 650 $aMadeira 653 $aAnéis de crescimento 653 $aDendroecologia 653 $aDendroecology 653 $aFloresta de Tabuleiro 653 $aLicaria bahiana 653 $aTabuleiro forests 653 $aTree rings 700 1 $aSANTINI-JUNIOR, L. 700 1 $aOLMEDO, G. M. 700 1 $aBOTOSSO, P. C. 700 1 $aTOMAZELLO-FILHO, M. 700 1 $aOLIVEIRA, J. M. 773 $tActa Botanica Brasilica$gv. 33, n. 3, p. 454-464. July/Sept. 2019.
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Embrapa Florestas (CNPF) |
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