Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  28/09/2022
Data da última atualização:  26/04/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  NASCIMENTO, C. W. A. do; SILVA, F. B. V. da; LIMA, L. H. V.; SILVA, J. R.; VELOSO, V. de L.; SILVA, F. L. da; FREITAS, S. T. de; SANTOS, L. F. dos; SANTOS, M. A. dos.
Afiliação:  CLÍSTENES WILLIAMS ARAÚJO DO NASCIMENTO, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO; FERNANDO BRUNO VIEIRA DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO; LUIZ HENRIQUE VIEIRA LIMA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO; JOSÉVALDO RIBEIRO SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO; VENÂNCIO DE LIMA VELOSO, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO; FRANKLONE LIMA DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; LUANA FERREIRA DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RECÔNCAVO DA BAHIA; MONALIZA ALVES DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO.
Título:  Silicon application to soil increases the yield and quality of table grapes (Vitis vinifera L.) grown in a Semiarid climate of Brazil.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Silicon, v. 15, p. 1647-1658, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s12633-022-02129-0
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Silicon (Si) acts to reduce biotic and abiotic stresses in plants. Herein, we aimed to assess the impact of an amorphous silica-based fertilizer (ASF) applied to soil on the yield, mineral nutrition, chlorophyll fluorescence, and postharvest quality of two cultivars of table grapes grown in a semiarid climate.
Palavras-Chave:  Arra 15; Estresses abióticos; Estresses bióticos; Fertilização com silicatos; Fluorescência de clorofila; Semiárido; Sílica amorfa; Uva de mesa.
Thesagro:  Fertilizante; Nutrição Vegetal; Pós-Colheita; Silício; Solo; Uva; Vitis Vinifera.
Thesaurus Nal:  Grapes; Plant nutrition; Postharvest physiology; Postharvest technology; Postharvest treatment.
Categoria do assunto:  A Sistemas de Cultivo
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/265985/1/Silicon-Application-to-Soil-Increases-the-Yield-and-Quality-of-Table-2023.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA60056 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  27/06/2023
Data da última atualização:  27/06/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 2
Autoria:  BRAGA, E. C. DE O.; PACHECO, S.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; GODOY, R. L. de O.; JESUS, M. S. C. de; MARTINS, V. DE C.; SOUZA, M. DA C.; PORTE, A.; BORGUINI, R. G.
Afiliação:  ELAINE CRISTINA DE OLIVEIRA BRAGA, UNIRIO; SIDNEY PACHECO, CTAA; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA; MONALISA SANTANA COELHO DE JESUS, CTAA; VÍCTOR DE CARVALHO MARTINS, UFRRJ; MARCELO DA COSTA SOUZA, UFRRJ; ALEXANDRE PORTE, UNIRIO; RENATA GALHARDO BORGUINI, CTAA.
Título:  Bioactive compounds of Eugenia punicifolia fruits: a rich source of lycopene.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Food Technology, v. 26, e2022130, 2023.
DOI:  ttps://doi.org/10.1590/1981-6723.13022
Idioma:  Inglês
Notas:  Compostos bioativos de frutos de Eugenia punicifolia: uma rica fonte de licopeno.
Conteúdo:  This work aimed to characterize some of the bioactive compounds of Eugenia punicifolia (Kunth) DC. fruit to enhance the knowledge of its functional potential. Ripe fruits were collected from the restinga of Maricá, in the state of Rio de Janeiro (RJ), Brazil. Bioactive compounds were analyzed by High Performance Liquid Chromatography (HPLC). Ascorbic acid (74.14 mg 100-1 g-1), lycopene (504 µg g-1) and total carotenoids (632 µg g-1) contents were superior to other fruits rich in these compounds. In fact, E. punicifolia fruits are an excellent source of carotenoids and can be considered a good source of ascorbic acid (vitamin C). Furthermore, its chemical composition has presented phenolic compounds like gallic acid and anthocyanins. Thus, this underutilized Brazilian fruit stands out as a source of bioactive compounds, presenting a good potential as a functional food, especially due to the high content of lycopene. Este trabalho teve como objetivo caracterizar alguns dos compostos bioativos do fruto da Eugenia punicifolia (Kunth) DC. para aprofundar o conhecimento do seu potencial funcional. Frutos maduros foram coletados da restinga de Maricá-RJ, Brasil. Os compostos bioativos foram analisados por cromatografia líquida de alta eficiência. Os teores de ácido ascórbico (74,14 mg 100-1 g-1), licopeno (504 µg g-1) e carotenoides totais (632 µg g-1) foram superiores aos de outras frutas ricas nesses compostos. Os frutos de E. punicifolia são uma excelente fonte de carotenoides e... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Ácido ascórbico; Ácido fenólico; CLAE DAD; HPLC PDA; Licopeno.
Thesagro:  Carotenóide; Myrtaceae; Pigmento.
Thesaurus NAL:  Ascorbic acid; Carotenoids; Lycopene; Phenolic acids; Pigments.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1154643/1/Bioactive-compounds-of-E.-punicifolia.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15522 - 1UPCAP - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional