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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
28/09/2022 |
Data da última atualização: |
26/04/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
NASCIMENTO, C. W. A. do; SILVA, F. B. V. da; LIMA, L. H. V.; SILVA, J. R.; VELOSO, V. de L.; SILVA, F. L. da; FREITAS, S. T. de; SANTOS, L. F. dos; SANTOS, M. A. dos. |
Afiliação: |
CLÍSTENES WILLIAMS ARAÚJO DO NASCIMENTO, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO; FERNANDO BRUNO VIEIRA DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO; LUIZ HENRIQUE VIEIRA LIMA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO; JOSÉVALDO RIBEIRO SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO; VENÂNCIO DE LIMA VELOSO, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO; FRANKLONE LIMA DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; LUANA FERREIRA DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RECÔNCAVO DA BAHIA; MONALIZA ALVES DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO. |
Título: |
Silicon application to soil increases the yield and quality of table grapes (Vitis vinifera L.) grown in a Semiarid climate of Brazil. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Silicon, v. 15, p. 1647-1658, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s12633-022-02129-0 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Silicon (Si) acts to reduce biotic and abiotic stresses in plants. Herein, we aimed to assess the impact of an amorphous silica-based fertilizer (ASF) applied to soil on the yield, mineral nutrition, chlorophyll fluorescence, and postharvest quality of two cultivars of table grapes grown in a semiarid climate. |
Palavras-Chave: |
Arra 15; Estresses abióticos; Estresses bióticos; Fertilização com silicatos; Fluorescência de clorofila; Semiárido; Sílica amorfa; Uva de mesa. |
Thesagro: |
Fertilizante; Nutrição Vegetal; Pós-Colheita; Silício; Solo; Uva; Vitis Vinifera. |
Thesaurus Nal: |
Grapes; Plant nutrition; Postharvest physiology; Postharvest technology; Postharvest treatment. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/265985/1/Silicon-Application-to-Soil-Increases-the-Yield-and-Quality-of-Table-2023.pdf
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Marc: |
LEADER 01697naa a2200469 a 4500 001 2146907 005 2024-04-26 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s12633-022-02129-0$2DOI 100 1 $aNASCIMENTO, C. W. A. do 245 $aSilicon application to soil increases the yield and quality of table grapes (Vitis vinifera L.) grown in a Semiarid climate of Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aSilicon (Si) acts to reduce biotic and abiotic stresses in plants. Herein, we aimed to assess the impact of an amorphous silica-based fertilizer (ASF) applied to soil on the yield, mineral nutrition, chlorophyll fluorescence, and postharvest quality of two cultivars of table grapes grown in a semiarid climate. 650 $aGrapes 650 $aPlant nutrition 650 $aPostharvest physiology 650 $aPostharvest technology 650 $aPostharvest treatment 650 $aFertilizante 650 $aNutrição Vegetal 650 $aPós-Colheita 650 $aSilício 650 $aSolo 650 $aUva 650 $aVitis Vinifera 653 $aArra 15 653 $aEstresses abióticos 653 $aEstresses bióticos 653 $aFertilização com silicatos 653 $aFluorescência de clorofila 653 $aSemiárido 653 $aSílica amorfa 653 $aUva de mesa 700 1 $aSILVA, F. B. V. da 700 1 $aLIMA, L. H. V. 700 1 $aSILVA, J. R. 700 1 $aVELOSO, V. de L. 700 1 $aSILVA, F. L. da 700 1 $aFREITAS, S. T. de 700 1 $aSANTOS, L. F. dos 700 1 $aSANTOS, M. A. dos 773 $tSilicon$gv. 15, p. 1647-1658, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Tipo/Formato |
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Cutter |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
27/06/2023 |
Data da última atualização: |
27/06/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
BRAGA, E. C. DE O.; PACHECO, S.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; GODOY, R. L. de O.; JESUS, M. S. C. de; MARTINS, V. DE C.; SOUZA, M. DA C.; PORTE, A.; BORGUINI, R. G. |
Afiliação: |
ELAINE CRISTINA DE OLIVEIRA BRAGA, UNIRIO; SIDNEY PACHECO, CTAA; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA; MONALISA SANTANA COELHO DE JESUS, CTAA; VÍCTOR DE CARVALHO MARTINS, UFRRJ; MARCELO DA COSTA SOUZA, UFRRJ; ALEXANDRE PORTE, UNIRIO; RENATA GALHARDO BORGUINI, CTAA. |
Título: |
Bioactive compounds of Eugenia punicifolia fruits: a rich source of lycopene. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Journal of Food Technology, v. 26, e2022130, 2023. |
DOI: |
ttps://doi.org/10.1590/1981-6723.13022 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Compostos bioativos de frutos de Eugenia punicifolia: uma rica fonte de licopeno. |
Conteúdo: |
This work aimed to characterize some of the bioactive compounds of Eugenia punicifolia (Kunth) DC. fruit to enhance the knowledge of its functional potential. Ripe fruits were collected from the restinga of Maricá, in the state of Rio de Janeiro (RJ), Brazil. Bioactive compounds were analyzed by High Performance Liquid Chromatography (HPLC). Ascorbic acid (74.14 mg 100-1 g-1), lycopene (504 µg g-1) and total carotenoids (632 µg g-1) contents were superior to other fruits rich in these compounds. In fact, E. punicifolia fruits are an excellent source of carotenoids and can be considered a good source of ascorbic acid (vitamin C). Furthermore, its chemical composition has presented phenolic compounds like gallic acid and anthocyanins. Thus, this underutilized Brazilian fruit stands out as a source of bioactive compounds, presenting a good potential as a functional food, especially due to the high content of lycopene. Este trabalho teve como objetivo caracterizar alguns dos compostos bioativos do fruto da Eugenia punicifolia (Kunth) DC. para aprofundar o conhecimento do seu potencial funcional. Frutos maduros foram coletados da restinga de Maricá-RJ, Brasil. Os compostos bioativos foram analisados por cromatografia líquida de alta eficiência. Os teores de ácido ascórbico (74,14 mg 100-1 g-1), licopeno (504 µg g-1) e carotenoides totais (632 µg g-1) foram superiores aos de outras frutas ricas nesses compostos. Os frutos de E. punicifolia são uma excelente fonte de carotenoides e podem ser considerados uma boa fonte de ácido ascórbico (vitamina C). Além disso, sua composição química apresentou compostos fenólicos, como ácido gálico e antocianinas. Assim, essa fruta brasileira subutilizada se destaca como fonte de compostos bioativos, apresentando um bom potencial como alimento funcional, principalmente devido ao alto teor de licopeno. MenosThis work aimed to characterize some of the bioactive compounds of Eugenia punicifolia (Kunth) DC. fruit to enhance the knowledge of its functional potential. Ripe fruits were collected from the restinga of Maricá, in the state of Rio de Janeiro (RJ), Brazil. Bioactive compounds were analyzed by High Performance Liquid Chromatography (HPLC). Ascorbic acid (74.14 mg 100-1 g-1), lycopene (504 µg g-1) and total carotenoids (632 µg g-1) contents were superior to other fruits rich in these compounds. In fact, E. punicifolia fruits are an excellent source of carotenoids and can be considered a good source of ascorbic acid (vitamin C). Furthermore, its chemical composition has presented phenolic compounds like gallic acid and anthocyanins. Thus, this underutilized Brazilian fruit stands out as a source of bioactive compounds, presenting a good potential as a functional food, especially due to the high content of lycopene. Este trabalho teve como objetivo caracterizar alguns dos compostos bioativos do fruto da Eugenia punicifolia (Kunth) DC. para aprofundar o conhecimento do seu potencial funcional. Frutos maduros foram coletados da restinga de Maricá-RJ, Brasil. Os compostos bioativos foram analisados por cromatografia líquida de alta eficiência. Os teores de ácido ascórbico (74,14 mg 100-1 g-1), licopeno (504 µg g-1) e carotenoides totais (632 µg g-1) foram superiores aos de outras frutas ricas nesses compostos. Os frutos de E. punicifolia são uma excelente fonte de carotenoides e... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Ácido ascórbico; Ácido fenólico; CLAE DAD; HPLC PDA; Licopeno. |
Thesagro: |
Carotenóide; Myrtaceae; Pigmento. |
Thesaurus NAL: |
Ascorbic acid; Carotenoids; Lycopene; Phenolic acids; Pigments. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1154643/1/Bioactive-compounds-of-E.-punicifolia.pdf
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Marc: |
LEADER 03052naa a2200397 a 4500 001 2154643 005 2023-06-27 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $attps://doi.org/10.1590/1981-6723.13022$2DOI 100 1 $aBRAGA, E. C. DE O. 245 $aBioactive compounds of Eugenia punicifolia fruits$ba rich source of lycopene.$h[electronic resource] 260 $c2023 500 $aCompostos bioativos de frutos de Eugenia punicifolia: uma rica fonte de licopeno. 520 $aThis work aimed to characterize some of the bioactive compounds of Eugenia punicifolia (Kunth) DC. fruit to enhance the knowledge of its functional potential. Ripe fruits were collected from the restinga of Maricá, in the state of Rio de Janeiro (RJ), Brazil. Bioactive compounds were analyzed by High Performance Liquid Chromatography (HPLC). Ascorbic acid (74.14 mg 100-1 g-1), lycopene (504 µg g-1) and total carotenoids (632 µg g-1) contents were superior to other fruits rich in these compounds. In fact, E. punicifolia fruits are an excellent source of carotenoids and can be considered a good source of ascorbic acid (vitamin C). Furthermore, its chemical composition has presented phenolic compounds like gallic acid and anthocyanins. Thus, this underutilized Brazilian fruit stands out as a source of bioactive compounds, presenting a good potential as a functional food, especially due to the high content of lycopene. Este trabalho teve como objetivo caracterizar alguns dos compostos bioativos do fruto da Eugenia punicifolia (Kunth) DC. para aprofundar o conhecimento do seu potencial funcional. Frutos maduros foram coletados da restinga de Maricá-RJ, Brasil. Os compostos bioativos foram analisados por cromatografia líquida de alta eficiência. Os teores de ácido ascórbico (74,14 mg 100-1 g-1), licopeno (504 µg g-1) e carotenoides totais (632 µg g-1) foram superiores aos de outras frutas ricas nesses compostos. Os frutos de E. punicifolia são uma excelente fonte de carotenoides e podem ser considerados uma boa fonte de ácido ascórbico (vitamina C). Além disso, sua composição química apresentou compostos fenólicos, como ácido gálico e antocianinas. Assim, essa fruta brasileira subutilizada se destaca como fonte de compostos bioativos, apresentando um bom potencial como alimento funcional, principalmente devido ao alto teor de licopeno. 650 $aAscorbic acid 650 $aCarotenoids 650 $aLycopene 650 $aPhenolic acids 650 $aPigments 650 $aCarotenóide 650 $aMyrtaceae 650 $aPigmento 653 $aÁcido ascórbico 653 $aÁcido fenólico 653 $aCLAE DAD 653 $aHPLC PDA 653 $aLicopeno 700 1 $aPACHECO, S. 700 1 $aSANTIAGO, M. C. P. de A. 700 1 $aGODOY, R. L. de O. 700 1 $aJESUS, M. S. C. de 700 1 $aMARTINS, V. DE C. 700 1 $aSOUZA, M. DA C. 700 1 $aPORTE, A. 700 1 $aBORGUINI, R. G. 773 $tBrazilian Journal of Food Technology$gv. 26, e2022130, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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