03052naa a2200397 a 450000100080000000500110000800800410001902400480006010000230010824501050013126000090023650000860024552018860033165000180221765000160223565000130225165000190226465000130228365000170229665000140231365000130232765300220234065300210236265300130238365300130239665300130240970000160242270000290243870000230246770000230249070000220251370000200253570000140255570000200256977300650258921546432023-06-27 2023 bl uuuu u00u1 u #d7 attps://doi.org/10.1590/1981-6723.130222DOI1 aBRAGA, E. C. DE O. aBioactive compounds of Eugenia punicifolia fruitsba rich source of lycopene.h[electronic resource] c2023 aCompostos bioativos de frutos de Eugenia punicifolia: uma rica fonte de licopeno. aThis work aimed to characterize some of the bioactive compounds of Eugenia punicifolia (Kunth) DC. fruit to enhance the knowledge of its functional potential. Ripe fruits were collected from the restinga of Maricá, in the state of Rio de Janeiro (RJ), Brazil. Bioactive compounds were analyzed by High Performance Liquid Chromatography (HPLC). Ascorbic acid (74.14 mg 100-1 g-1), lycopene (504 µg g-1) and total carotenoids (632 µg g-1) contents were superior to other fruits rich in these compounds. In fact, E. punicifolia fruits are an excellent source of carotenoids and can be considered a good source of ascorbic acid (vitamin C). Furthermore, its chemical composition has presented phenolic compounds like gallic acid and anthocyanins. Thus, this underutilized Brazilian fruit stands out as a source of bioactive compounds, presenting a good potential as a functional food, especially due to the high content of lycopene. Este trabalho teve como objetivo caracterizar alguns dos compostos bioativos do fruto da Eugenia punicifolia (Kunth) DC. para aprofundar o conhecimento do seu potencial funcional. Frutos maduros foram coletados da restinga de Maricá-RJ, Brasil. Os compostos bioativos foram analisados por cromatografia líquida de alta eficiência. Os teores de ácido ascórbico (74,14 mg 100-1 g-1), licopeno (504 µg g-1) e carotenoides totais (632 µg g-1) foram superiores aos de outras frutas ricas nesses compostos. Os frutos de E. punicifolia são uma excelente fonte de carotenoides e podem ser considerados uma boa fonte de ácido ascórbico (vitamina C). Além disso, sua composição química apresentou compostos fenólicos, como ácido gálico e antocianinas. Assim, essa fruta brasileira subutilizada se destaca como fonte de compostos bioativos, apresentando um bom potencial como alimento funcional, principalmente devido ao alto teor de licopeno. aAscorbic acid aCarotenoids aLycopene aPhenolic acids aPigments aCarotenóide aMyrtaceae aPigmento aÁcido ascórbico aÁcido fenólico aCLAE DAD aHPLC PDA aLicopeno1 aPACHECO, S.1 aSANTIAGO, M. C. P. de A.1 aGODOY, R. L. de O.1 aJESUS, M. S. C. de1 aMARTINS, V. DE C.1 aSOUZA, M. DA C.1 aPORTE, A.1 aBORGUINI, R. G. tBrazilian Journal of Food Technologygv. 26, e2022130, 2023.