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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
23/07/2010 |
Data da última atualização: |
20/04/2018 |
Autoria: |
CRESTANI, M.; DE CARVALHO, F. I. F.; OLIVEIRA, A. C. de; SILVA, J. A. G. da; GUTKOSKI, L. C.; SARTORI, J. F.; BARBIERI, R. L.; BARETTA, D. |
Afiliação: |
Maraisa Crestani, Universidade Federal de Pelotas; Fernando Irajá Félix De Carvalho, Universidade Federal de Pelotas; Antonio Costa De Oliveira, Universidade Federal de Pelotas; José Antonio Gonzalez Da Silva, Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul; Luiz Carlos Gutkoski, Universidade de Passo Fundo, Centro de Pesquisa em Alimentação; João Francisco Sartori, Fundação Pró-sementes de Apoio à Pesquisa; ROSA LIA BARBIERI, CPACT; Diego Baretta, Universidade Federal de Pelotas. |
Título: |
Conteúdo de B-glucana em cultivares de aveia-branca cultivadas em diferentes ambientes. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 45, n. 3, p. 261-268, mar. 2010 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em inglês: B-glucan content in white oat cultivars grown in different environments. |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi caracterizar cultivares de aveia-branca quanto ao conteúdo de b-glucana nos grãos, determinar sua relação com a produtividade e o rendimento industrial de grãos, e definir os parâmetros de adaptabilidade e estabilidade para esses caracteres. Nas safras de 2007 e 2008, foram cultivadas 15 cultivares de aveia-branca nos municípios de Augusto Pestana, Capão do Leão e Passo Fundo, no Rio Grande do Sul, seguindo delineamento em blocos ao acaso, com quatro repetições constituídas por parcelas úteis de 3 m2. De maneira geral, os genótipos apresentaram desempenho variável de acordo com a região e o ano de cultivo, para conteúdo de b-glucana no grão. As cultivares Barbarasul, Brisasul, UFRGS 19, UPFA 22, URS 20, URS 22 e URS Guapa apresentam biótipo ideal, com elevado conteúdo médio de b-glucana no grão, ampla adaptabilidade e elevada estabilidade fenotípica. Foram constatadas relações significativas entre o conteúdo de b-glucana no grão e a produtividade e o rendimento industrial de grãos. |
Palavras-Chave: |
Adaptabilidade; Adaptability; Alimento funcional; Estabilidade; Genotype x environment interaction; Interação genótipo x ambiente; Qualidade de grão; Stability. |
Thesagro: |
Avena Sativa. |
Thesaurus Nal: |
Functional foods. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/AI-SEDE-2010/48049/1/45n03a05.pdf
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Marc: |
LEADER 02136naa a2200337 a 4500 001 1858523 005 2018-04-20 008 2010 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCRESTANI, M. 245 $aConteúdo de B-glucana em cultivares de aveia-branca cultivadas em diferentes ambientes. 260 $c2010 500 $aTítulo em inglês: B-glucan content in white oat cultivars grown in different environments. 520 $aO objetivo deste trabalho foi caracterizar cultivares de aveia-branca quanto ao conteúdo de b-glucana nos grãos, determinar sua relação com a produtividade e o rendimento industrial de grãos, e definir os parâmetros de adaptabilidade e estabilidade para esses caracteres. Nas safras de 2007 e 2008, foram cultivadas 15 cultivares de aveia-branca nos municípios de Augusto Pestana, Capão do Leão e Passo Fundo, no Rio Grande do Sul, seguindo delineamento em blocos ao acaso, com quatro repetições constituídas por parcelas úteis de 3 m2. De maneira geral, os genótipos apresentaram desempenho variável de acordo com a região e o ano de cultivo, para conteúdo de b-glucana no grão. As cultivares Barbarasul, Brisasul, UFRGS 19, UPFA 22, URS 20, URS 22 e URS Guapa apresentam biótipo ideal, com elevado conteúdo médio de b-glucana no grão, ampla adaptabilidade e elevada estabilidade fenotípica. Foram constatadas relações significativas entre o conteúdo de b-glucana no grão e a produtividade e o rendimento industrial de grãos. 650 $aFunctional foods 650 $aAvena Sativa 653 $aAdaptabilidade 653 $aAdaptability 653 $aAlimento funcional 653 $aEstabilidade 653 $aGenotype x environment interaction 653 $aInteração genótipo x ambiente 653 $aQualidade de grão 653 $aStability 700 1 $aDE CARVALHO, F. I. F. 700 1 $aOLIVEIRA, A. C. de 700 1 $aSILVA, J. A. G. da 700 1 $aGUTKOSKI, L. C. 700 1 $aSARTORI, J. F. 700 1 $aBARBIERI, R. L. 700 1 $aBARETTA, D. 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF$gv. 45, n. 3, p. 261-268, mar. 2010
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
08/10/2018 |
Data da última atualização: |
08/10/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
RIBOLDI, L. B.; ARAÚJO, S. H. da C.; MURCIA, J. A. G.; FREITAS, S. T. de; CASTRO, P. R. de C e. |
Afiliação: |
LUCAS BAIOCHI RIBOLDI, ESALQ; SABRINA HELENA DA CRUZ ARAÚJO, ESALQ; JULIAN ALEJANDRO GIRALDO MURCIA, ESALQ; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; PAULO ROBERTO DE CAMARGO E CASTRO, ESALQ. |
Título: |
Abscisic acid (ABA) and 24-epibrassinolide regulate blossom-end rot (BER) development in tomato fruit under Ca2+ deficiency. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Australian Journal of Crop Science, v. 12, n. 9, p. 1440-1446, 2018. |
ISSN: |
1835-2707 |
DOI: |
10.21475/ajcs.18.12.09.PNE1106 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Calcium (Ca2+) is an essential macronutrient in plants, and low concentrations of this nutrient may result in development of a physiological disorder known as blossom-end rot (BER) in tomato. Hormones can regulate the accumulation of Ca2+ and, consequently, fruit susceptibilities to BER. The objective of this study was to evaluate the effect of gibberellin (GA), abscisic acid (ABA), and 24-epibrassinolide (EBL) on Ca2+ accumulation and BER incidence in tomato. The ?Tyna c.v? tomato plants were sprayed biweekly, during anthesis, with water (control), GA (28.9 ?mol L-1), ABA (90.8 ?mol L-1and 136.2 ?mol L-1), EBL (0.01 ?mol L-1 and 0.1 ?mol L-1). Treatments were applied until the physiological maturity of fruits of the first raceme in a completely randomized design and then, the following evaluations were performed: percentage of BER, growth evaluations, Ca2+ contents, physicalchemical parameters in fruits, stomatal conductance and transpiration. ABA and EBL treatments reduced BER incidence in a range of 6.6 to 9.0 %. The bioregulators used had no effect on plant growth, fruit diameter, length, or color. However, application of GA and EBL reduced titratable acidity and, the first also reduced soluble solids content in the fruit. All treatments, except GA treatment, increased Ca2+ contents in the fruits, when compared with the control. The highest fruit Ca2+ content was observed in plants treated with 0.01 ?mol L-1 of EBL. According to our results, ABA and EBL increased Ca2+ concentrations and decreased BER incidence and thus there is a great potential for their use in agriculture in tomato fruit. MenosCalcium (Ca2+) is an essential macronutrient in plants, and low concentrations of this nutrient may result in development of a physiological disorder known as blossom-end rot (BER) in tomato. Hormones can regulate the accumulation of Ca2+ and, consequently, fruit susceptibilities to BER. The objective of this study was to evaluate the effect of gibberellin (GA), abscisic acid (ABA), and 24-epibrassinolide (EBL) on Ca2+ accumulation and BER incidence in tomato. The ?Tyna c.v? tomato plants were sprayed biweekly, during anthesis, with water (control), GA (28.9 ?mol L-1), ABA (90.8 ?mol L-1and 136.2 ?mol L-1), EBL (0.01 ?mol L-1 and 0.1 ?mol L-1). Treatments were applied until the physiological maturity of fruits of the first raceme in a completely randomized design and then, the following evaluations were performed: percentage of BER, growth evaluations, Ca2+ contents, physicalchemical parameters in fruits, stomatal conductance and transpiration. ABA and EBL treatments reduced BER incidence in a range of 6.6 to 9.0 %. The bioregulators used had no effect on plant growth, fruit diameter, length, or color. However, application of GA and EBL reduced titratable acidity and, the first also reduced soluble solids content in the fruit. All treatments, except GA treatment, increased Ca2+ contents in the fruits, when compared with the control. The highest fruit Ca2+ content was observed in plants treated with 0.01 ?mol L-1 of EBL. According to our results, ABA and EBL increased Ca2+ co... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Acidez titulável; Balanço de cálcio; Biorregulador; Blossom-end rot; Condutância estomática; Podridão-da-flor; Transpiração. |
Thesagro: |
Fisiologia Vegetal; Tomate. |
Thesaurus NAL: |
Tomatoes. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02601naa a2200313 a 4500 001 2097020 005 2018-10-08 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1835-2707 024 7 $a10.21475/ajcs.18.12.09.PNE1106$2DOI 100 1 $aRIBOLDI, L. B. 245 $aAbscisic acid (ABA) and 24-epibrassinolide regulate blossom-end rot (BER) development in tomato fruit under Ca2+ deficiency.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aCalcium (Ca2+) is an essential macronutrient in plants, and low concentrations of this nutrient may result in development of a physiological disorder known as blossom-end rot (BER) in tomato. Hormones can regulate the accumulation of Ca2+ and, consequently, fruit susceptibilities to BER. The objective of this study was to evaluate the effect of gibberellin (GA), abscisic acid (ABA), and 24-epibrassinolide (EBL) on Ca2+ accumulation and BER incidence in tomato. The ?Tyna c.v? tomato plants were sprayed biweekly, during anthesis, with water (control), GA (28.9 ?mol L-1), ABA (90.8 ?mol L-1and 136.2 ?mol L-1), EBL (0.01 ?mol L-1 and 0.1 ?mol L-1). Treatments were applied until the physiological maturity of fruits of the first raceme in a completely randomized design and then, the following evaluations were performed: percentage of BER, growth evaluations, Ca2+ contents, physicalchemical parameters in fruits, stomatal conductance and transpiration. ABA and EBL treatments reduced BER incidence in a range of 6.6 to 9.0 %. The bioregulators used had no effect on plant growth, fruit diameter, length, or color. However, application of GA and EBL reduced titratable acidity and, the first also reduced soluble solids content in the fruit. All treatments, except GA treatment, increased Ca2+ contents in the fruits, when compared with the control. The highest fruit Ca2+ content was observed in plants treated with 0.01 ?mol L-1 of EBL. According to our results, ABA and EBL increased Ca2+ concentrations and decreased BER incidence and thus there is a great potential for their use in agriculture in tomato fruit. 650 $aTomatoes 650 $aFisiologia Vegetal 650 $aTomate 653 $aAcidez titulável 653 $aBalanço de cálcio 653 $aBiorregulador 653 $aBlossom-end rot 653 $aCondutância estomática 653 $aPodridão-da-flor 653 $aTranspiração 700 1 $aARAÚJO, S. H. da C. 700 1 $aMURCIA, J. A. G. 700 1 $aFREITAS, S. T. de 700 1 $aCASTRO, P. R. de C e 773 $tAustralian Journal of Crop Science$gv. 12, n. 9, p. 1440-1446, 2018.
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Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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