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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
03/05/2022 |
Data da última atualização: |
22/12/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PORTO, Y. D.; TROMBETE, F. M.; SILVA, B. R. DA; SÁ, D. de G. C. F. de; CASTRO, I. M. de; DIREITO, G. M.; ASCHERI, J. L. R.; FREITAS-SILVA, O. |
Afiliação: |
YURI DUARTE PORTO, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro - UFRRJ; FELIPE MACHADO TROMBETE, Universidade de São João del-Rei; BIANCA ROCHA DA SILVA, Universidade de São João del-Rei; DANIELA DE GRANDI C FREITAS DE SA, CTAA; IZABELA MIRANDA DE CASTRO, CTAA; GLORIA MARIA DIREITO, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro - UFRRJ; JOSE LUIS RAMIREZ ASCHERI, CTAA; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA. |
Título: |
Ozonização de grits de milho (Zea mays L.) em altas concentrações promove alteração na cor e aroma do produto. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Research, Society and Development, v. 11, n. 5, e46311528462, 2022. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v11i5.28462 |
Idioma: |
Inglês |
Thesaurus Nal: |
Food technology. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00743naa a2200217 a 4500 001 2142605 005 2022-12-22 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.33448/rsd-v11i5.28462$2DOI 100 1 $aPORTO, Y. D. 245 $aOzonização de grits de milho (Zea mays L.) em altas concentrações promove alteração na cor e aroma do produto.$h[electronic resource] 260 $c2022 650 $aFood technology 700 1 $aTROMBETE, F. M. 700 1 $aSILVA, B. R. DA 700 1 $aSÁ, D. de G. C. F. de 700 1 $aCASTRO, I. M. de 700 1 $aDIREITO, G. M. 700 1 $aASCHERI, J. L. R. 700 1 $aFREITAS-SILVA, O. 773 $tResearch, Society and Development$gv. 11, n. 5, e46311528462, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
02/09/2023 |
Data da última atualização: |
14/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
GONÇALVES, M. S.; FARIA, J. P. J.; SILVA, J. R.; CUSTÓDIO, D. A. C.; RIBEIRO, J. B.; GUIMARÃES, A. S.; DORNELES, E. M. S.; COSTA, G. M. |
Afiliação: |
MAYSA SERPA GONÇALVES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; JAMILA P. J. FARIA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; JULIANA R. SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; DIRCÉIA A. C. CUSTÓDIO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; JOAO BATISTA RIBEIRO, CNPGL; ALESSANDRO DE SA GUIMARAES, CNPGL; ELAINE M. S. DORNELES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; GERALDO M. COSTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS. |
Título: |
Flagella are an important virulence factor in the subclinical persistence of Escherichia coli in bovine mammary gland. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Dairy Research, v. 90, n. 2, p. 146-151, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1017/S0022029923000353 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
We compared the virulence profile and REP-PCR genotypes of Escherichia coli strains isolated from subclinical and clinical mastitis cases and dairy farm environments in Minas Gerais State, Brazil, to determine virulence factors and genotypes potentially associated with subclinical persistence in the udder. The virulence profile was obtained by the search for three virulence genes: lpfA (long polar fimbriae), fliC (flagella), and escN (type III secretion system). Subclinical isolates exhibited mainly the fliC gene (33.33%) and fliC + escN genes (30.30%). Clinical isolates exhibited mainly fliC + escN genes (50%) and environmental isolates the lpfA + escN genes (58.04%). Strains isolated from subclinical mastitis showed 6.75 times more positivity to fliC than environmental isolates. Thirty-four genotypes were observed in the REP-PCR analysis, and clinical mastitis isolates indicated more genetic proximity to dairy farm environment isolates than subclinical mastitis isolates. In conclusion, the results suggested that flagella may be an important virulence factor for mammary persistent E. coli infection in cattle, however, none of the E. coli REP-PCR genotypes were associated with subclinical infection. |
Palavras-Chave: |
Mastite; MPEC; REP-PCR. |
Thesagro: |
Bovino; Doença Animal; Gado Leiteiro. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 02086naa a2200289 a 4500 001 2156330 005 2023-12-14 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1017/S0022029923000353$2DOI 100 1 $aGONÇALVES, M. S. 245 $aFlagella are an important virulence factor in the subclinical persistence of Escherichia coli in bovine mammary gland.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aWe compared the virulence profile and REP-PCR genotypes of Escherichia coli strains isolated from subclinical and clinical mastitis cases and dairy farm environments in Minas Gerais State, Brazil, to determine virulence factors and genotypes potentially associated with subclinical persistence in the udder. The virulence profile was obtained by the search for three virulence genes: lpfA (long polar fimbriae), fliC (flagella), and escN (type III secretion system). Subclinical isolates exhibited mainly the fliC gene (33.33%) and fliC + escN genes (30.30%). Clinical isolates exhibited mainly fliC + escN genes (50%) and environmental isolates the lpfA + escN genes (58.04%). Strains isolated from subclinical mastitis showed 6.75 times more positivity to fliC than environmental isolates. Thirty-four genotypes were observed in the REP-PCR analysis, and clinical mastitis isolates indicated more genetic proximity to dairy farm environment isolates than subclinical mastitis isolates. In conclusion, the results suggested that flagella may be an important virulence factor for mammary persistent E. coli infection in cattle, however, none of the E. coli REP-PCR genotypes were associated with subclinical infection. 650 $aBovino 650 $aDoença Animal 650 $aGado Leiteiro 653 $aMastite 653 $aMPEC 653 $aREP-PCR 700 1 $aFARIA, J. P. J. 700 1 $aSILVA, J. R. 700 1 $aCUSTÓDIO, D. A. C. 700 1 $aRIBEIRO, J. B. 700 1 $aGUIMARÃES, A. S. 700 1 $aDORNELES, E. M. S. 700 1 $aCOSTA, G. M. 773 $tJournal of Dairy Research$gv. 90, n. 2, p. 146-151, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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