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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  20/12/2000
Data da última atualização:  09/10/2010
Autoria:  SILVA, A. R. da; COSTA, M. C. P.; MARTINS NETO, J. P.; MORETTI, R. H.
Título:  Coco de babaçu: matéria-prima para alimentos e combustiveis.
Ano de publicação:  1977
Fonte/Imprenta:  São Luis: UFMA; [Campinas]: UNICAMP, 1977.
Páginas:  28 p.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Orbignya; Use; Uso.
Thesagro:  Alimento; Babaçu; Combustível; Recurso Energético.
Thesaurus Nal:  energy resources; foods; fuels.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU11697 - 1ADDFL - PP0756407564
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  09/09/2022
Data da última atualização:  16/01/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 2
Autoria:  LOUBET FILHO, P. S.; BASEGGIO, A. M.; VUOLO, M. R.; REGUENGO, L. M.; BIASOTO, A. C. T.; CORREA, L. C.; BOGUSZ JUNIOR, s.; CAGNON, V. H. A.; CAZARIN, C. B. B.; MARÓSTICA JÚNIOR, M. R.
Afiliação:  PAULO SÉRGIO LOUBET FILHO, UNICAMP; ANDRESSA MARA BASEGGIO, UNICAMP; MILENA MORANDI VUOLO, UNICAMP; LÍVIA MATEUS REGUENGO, UNICAMP; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; LUIZ CLAUDIO CORREA, CPATSA; STANISLAU BOGUSZ JUNIOR, USP, São Carlos; VALÉRIA HELENA ALVES CAGNON, UNICAMP; CINTHIA BAÚ BETIM CAZARIN, UNICAMP; MÁRIO ROBERTO MARÓSTICA JÚNIOR, UNICAMP.
Título:  Gut microbiota modulation by jabuticaba peel and its effect on glucose metabolism via inflammatory signaling.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Current Research in Food Science, v. 5, p. 382-391, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.crfs.2022.02.001
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Jabuticaba is a Brazilian berry known for its therapeutic potential against cancer, obesity, insulin resistance (IR), and others. It is a natural source of bioactive compounds, leading to better glucose metabolism, and attenuating obesity and IR through the reduction of pro-inflammatory status. The present study aimed to observe the prebiotic effect of freeze-dried jabuticaba peel (J) consumption on gut bacteria profile and describe its effects on IR derived from the lipopolysaccharides/Toll-like receptor-4 inflammatory pathway. Jabuticaba peel was chemically characterized, and its bioactive compounds were quantified. Twenty-four C57BL/6 mice were feed with a control diet (n = 6), control diet + J (n = 6), high-fat diet (HF) (n = 6), and HF + J (n = 6) for thirteen weeks. Gut bacteriota (16s RNA sequencing), glucose metabolism (fasting glucose and insulin, OGTT, ITT, HOMA-IR, and β, QUICKI), and inflammatory status (serum lipopolysaccharide, and protein expression) were assessed. The main bioactive compounds found in J were dietary fiber, and anthocyanins, and its consumption along with a healthy diet reduced the abundance of Firmicutes and Actinobacteriota phyla (p < 0.01), increased the Muribaculaceae and Lachnospiraceae families, and Faecalicatena genus (p < 0.05). The correlation test indicates a negative correlation between the Muribaculaceae and glucose metabolism. Jabuticaba peel is a nutritive source of bioactive compounds with prebiotic effects.
Palavras-Chave:  Bactérias intestinais; Baga; Compostos bioativos; Consumo de casca de jabuticaba; Disbiose; Microbiota intestinal; Prebióticos; Resistência a insulina.
Thesagro:  Jabuticaba; Obesidade.
Thesaurus NAL:  Bioactive compounds; Insulin resistance; Obesity; Prebiotics.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA60017 - 1UPCAP - DD
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