Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  20/12/2020
Data da última atualização:  20/12/2020
Autoria:  MORO, E. B.; GOMES, R. L. M.; RODRIGUES, M. L.; SANCHEZ, M. S. dos S.; BITTENCOURT, F.; SIGNOR, A.
Afiliação:  EVANDRO BILHA MORO, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Centro de Aquicultura da Unesp; RICÁCIO LUAN MARQUES GOMES, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Centro de Aquicultura da Unesp; MARIANA LINS RODRIGUES, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Grupo de Estudos de Manejo na Aquicultura; MILENA SOUZA dos SANTOS SANCHEZ, C.Vale – Cooperativa Agroindustrial, Palotina; FÁBIO BITTENCOURT, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Grupo de Estudos de Manejo na Aquicultura; ALTEVIR SIGNOR, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Grupo de Estudos de Manejo na Aquicultura.
Título:  Performance of pacu juveniles fed diets supplemented with L-carnitine.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 55, e01583, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1590/ S1678-3921.pab2020.v55.01583
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Desempenho de juvenis de pacu alimentados com rações suplementadas com L-carnitina.
Conteúdo:  Abstract - The objective of this work was to determine the effect of L-carnitine supplementation on the productive performance and physiology of juvenile pacu (Piaractus mesopotamicus). A total of 288 pacu, with an initial average weight of 9.62±0.74 g, were fed experimental diets supplemented with 400, 800, 1,200, 1,600, and 2,000 mg kg-1 L-carnitine and a control diet (without supplementation), for 128 days. The following were evaluated: growth performance; carcass centesimal composition; intestinal, muscle, and hepatic histomorphologies; and oxidative stress. The fish hepatosomatic and viscerosomatic fat indexes increased with the inclusion of L-carnitine in the diets. The evaluation of carcass centesimal composition showed that the diets supplemented with 2,000 mg kg-1 L-carnitine caused a reduction in protein content and an increase in that of ethereal extract. Intestinal histomorphology indicated changes in the villi with L-carnitine supplementation. Moreover, hepatic lipid peroxidation occurred with the inclusion of 2,000 mg kg-1 L-carnitine. The supplementation with L-carnitine in the diets of pacu juveniles does not influence the development of the fish until the rate of 1,600 mg kg-1. However, high carcass lipid levels, as well as an increase in the hepatosomatic and viscerosomatic fat indexes, are observed in fish fed diets containing 2,000 mg kg-1. Resumo - O objetivo deste trabalho foi determinar o efeito da suplementação de L-carnitina no desempenho produtivo e... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Estresse oxidativo; Histomorfologia.
Thesagro:  Carcaça; Nutrição Animal; Pacu; Peixe; Ração.
Thesaurus Nal:  Animal nutrition; Carcass composition; Oxidative stress; Piaractus mesopotamicus.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/219491/1/Performance-pacu-juveniles.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE65110 - 1UPEAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 17
Primeira ... 1 ... Última
Registros recuperados : 17
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional