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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  27/08/2020
Data da última atualização:  27/08/2020
Autoria:  CARVALHO, I. R.; SZARESKI, V. J.; SILVA, J. A. G. da; NUNES, A. C. P.; ROSA, T. C. da; BARBOSA, M. H.; MAGANO, D. A.; CONTE, G. G.; CRON, B. O.; SOUZA, V. Q. de.
Afiliação:  IVAN RICARDO CARVALHO, Universidade Regional do Noroeste do Rio Grande do Sul, Departamento de Estudos Agrários; VINÍCIUS JARDEL SZARESKI, Universidade Federal de Pelotas; JOSÉ ANTÔNIO GONZALEZ da SILVA, Universidade Regional do Noroeste do Rio Grande do Sul, Departamento de Estudos Agrários; ANDREI CAÍQUE PIRES NUNES, Universidade Federal do Sul da Bahia, Centro de Formação em Ciências Agroflorestais; TIAGO CORAZZA da ROSA, Universidade Federal de Pelotas; MAURÍCIO HORBACH BARBOSA, Universidade Federal de Pelotas; DEIVID ARAÚJO MAGANO, Universidade Regional do Noroeste do Rio Grande do Sul, Departamento de Estudos Agrários; GIORDANO GELAIN CONTE, Universidade Regional do Noroeste do Rio Grande do Sul, Departamento de Estudos Agrários; BRÁULIO OTOMAR CARON, Universidade Federal de Santa Maria; VELCI QUEIRÓZ de SOUZA, Universidade Federal do Pampa, São Gabriel.
Título:  Multivariate best linear unbiased predictor as a tool to improve multi-trait selection in sugarcane.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 55, e00518, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1590/ S1678-3921.pab2020.v55.00518
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Melhor preditor multivariado linear não viesado como ferramenta para a seleção multicaracterísticas em cana-de-açúcar.
Conteúdo:  Abstract - The objective of this work was to evaluate the use of the multivariate best linear unbiased predictor (BLUP) method for multi-trait selection, to estimate the genetic parameters in sugarcane (Saccharum officinarum) genotypes. The experiment was carried out in a randomized complete block design with 21 sugarcane genotypes, in seven crop years, in a factorial arrangement with three replicates. The measured traits were: total yield of stems per hectare, total volume of juice per hectare, production of total soluble sugars, and stem length. The source variation in the crop years strongly contributed for the obtention of the expected values of the sum of squares, without causing distortions in the variance components and genetic variables. The measured traits showed genetic variability and allowed of efficient univariate and multivariate selections. The highest selection efficiency was obtained by using more than eight measurements, since they favored the estimates of heritability, accuracy, and repeatability. The 'IAC873396', 'Nova Iraí', 'IACSP 93-6006', and 'RB 835089' genotypes were superior as to the traits tested, regardless of the crop year. The BLUP multivariate technique for multi-trait selection is robust and allows of the increasing of the selection gains, accuracy, and reliability of predictions for sugarcane breeding. Resumo – O objetivo deste trabalho foi avaliar o uso do método multivariado de melhor preditor linear não viesado (BLUP), para estimar os pa... Mostrar Tudo
Thesagro:  Análise Estatística; Cana de Açúcar; Melhoramento Genético Vegetal; Saccharum Officinarum; Variação Genética.
Thesaurus Nal:  Linear models; Multivariate analysis; Sugarcane.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/215622/1/Multivariate-best-linear.pdf
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Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE64945 - 1UPEAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  30/01/2015
Data da última atualização:  05/06/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 4
Autoria:  LOBO, C. M. de O.; TORREZAN, R.; FURTADO, A. A. L.; ANTONIASSI, R.; FREITAS, D. de G. C.; FREITAS, S. C. de; PENTEADO, A. L.; OLIVEIRA, C. S. de; CONTE JUNIOR, C. A.; MÁRSICO, E. T.
Afiliação:  CÁTIA MARIA DE OLIVEIRA LOBO, UFF; RENATA TORREZAN, CTAA; ANGELA APARECIDA LEMOS FURTADO, CTAA; ROSEMAR ANTONIASSI, CTAA; DANIELA DE GRANDI CASTRO FREITAS, CTAA; SIDINEA CORDEIRO DE FREITAS, CTAA; ANA LUCIA PENTEADO, CTAA; CÁSSIA SOARES DE OLIVEIRA, UFRJ; CARLOS ADAM CONTE JUNIOR, UFF; ELIANE TEIXEIRA MÁRSICO, UFF.
Título:  Development and nutritional and sensory evaluation of cachapinta (Pseudoplatystoma sp) pâté.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Food Science & Nutrition, v. 3, n. 1, p. 10-16, 2014.
DOI:  https://doi-org.ez103.periodicos.capes.gov.br/10.1002/fsn3.183
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study developed a technique for the preparation of pate from cachapinta (Pseudoplatystoma sp) waste. For this, frozen minced cachapinta fish was crushed in a mini cutter and homogenized with all other ingredients. The prepared pate was stored in seamed and thermally treated cans (volume 170 g). Weight proportions of mean moisture, ash, protein, and lipid contents of the minced fish were 75.49, 1.00, 15.00, and 7.92 (g/100 g), respectively. The formulation of the developed pate is in accordance with legislation for fish products. Cachapinta pate is a product with high content of polyunsaturated fatty acids, low level of trans fat, and good indices of nutritional quality. Tests of sensory acceptance, purchase intent, and sensory attributes (except spreadability) averaged a score above 6.0, indicating acceptability of the product. Our study suggests that the potential of minced cachapinta for pate production is high, and that it can contribute a value-added product to seafood consumption.
Palavras-Chave:  Cachapinta; Cachara; Patê de peixe; Pintado; PUFA; Sensory acceptance.
Thesagro:  Peixe.
Thesaurus NAL:  byproducts; freshwater fish.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/117215/1/fsn3183.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA12541 - 1UPCAP - PP2014/1792014.00179
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