Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  08/05/2019
Data da última atualização:  20/08/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MARTINELI, M.; REZENDE, C. M. de; FONSECA, M. J. de O.; SOARES, A. G.; DELIZA, R.
Afiliação:  Maristella Martineli, Universidade Estadual de Montes Claros - UNIMONTES/Departamento de Ciências Agrárias; Claudia Moraes de Rezende, Universidade Federal do Rio de Janeiro - UFRJ/Instituto de Química; MARCOS JOSE DE OLIVEIRA FONSECA, CTAA; ANTONIO GOMES SOARES, CTAA; ROSIRES DELIZA, CTAA.
Título:  Packagings for the transportation of persimmon and their effects on sensory characteristics.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 54, e00082, 2019.
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Embalagens para o transporte de caqui e seus efeitos em características sensoriais.
Conteúdo:  The objective of this work was to evaluate the effect of different ackagings for the transportation of the Rama Forte persimmon (Diospyros kaki) cultivar on the sensory characteristics and consumer acceptance of the product during storage. Three types of packagings were evaluated: wooden crate; ardboard boxes; and a new packaging made of recycled polyethylene thermosinjected structure with 10% fodder fiber associated with a polypropylene tray, thermoformed in the exclusive design for persimmon. Check-all-that-apply (Cata) questions were used for the sensory characterization of fruits, revealing differences among samples throughout storage time regarding persimmon sensory attributes and consumer preference. Consumer acceptance of fruits from the wooden crate and cardboard box decreased from the first and fifth day onwards, respectively, as storage time progressed, differing from those from the new packaging, whose appearance was liked up to the ninth day. Persimmon transported in the new packaging showed superior quality throughout shelf life. The new packaging, with an appropriate design, maintains the sensory characteristics of persimmon for a longer time than the other studied packagings.
Palavras-Chave:  Acceptance; Check-all-that-apply questions; Postharvest.
Thesagro:  Diospyros Kaki; Embalagem; Pós-Colheita.
Thesaurus Nal:  Diospyros kaki var. sylvestris; Packaging; Postharvest technology.
Categoria do assunto:  --
Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/197129/1/Packagings-for-the-transportation.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE63760 - 1UPEAP - DD
CTAA14650 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Tabuleiros Costeiros.
Data corrente:  14/01/2020
Data da última atualização:  14/01/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  BARBOSA, A. M.; SANTOS, K. S.; BORGES, G. R.; MUNIZ, A. V. C. da S.; MENDONCA, F. M. R.; PINHEIRO, M. S.; FRANCESCHI, E.; DARIVA, C.; PADILHA, F. F.
Afiliação:  ADRIELE M. BARBOSA; KLEBSON S. SANTOS; GUSTAVO R. BORGES; ANA VERUSKA CRUZ DA SILVA MUNIZ, CPATC; FLAVIA M. R. MENDONCA; MALONE S. PINHEIRO; ELTON FRANCESCHI; CLAUDIO DARIVA; FRANCINE F. PADILHA.
Título:  Separation of antbacterial biocompounds from Hancorni speciosa leaves by a sequential process of pressurized liquid extraction.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Separation and Purification Technology, n. 222, p. 390-395, 2019.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Hancornia speciosahas bioactive molecules such as phenolic compounds which exhibit antioxidant and anti-microbial properties. Nevertheless, the separation of these substances from a medicinal plant can be differentaccording to the extraction process and solvent used. Thus, the present study aimed was to separate phenoliccompounds fromHancornia speciosaleaves in three steps by using a sequential pressurized liquid extraction andevaluated their antioxidant and antibacterial activity. Results showed that the temperature increase from 25 to60° C provides a significative enhancement in the extraction yield. The raw ethanol extract (39.0 ± 0.2%)showed the highest overall extraction yield. However, fractionated ethanol extract (FEE) at 60 °C exhibited thehighest amount of total phenolic compounds (347.0 ± 4.12 mg/g extract). Fractionated ethyl acetate extract(FAE) at 60 °C presented improved quantity of totalflavonoids (230.4 ± 3.5 mg/g extract) and rutin content(16.6 ± 0.3 mg/mL extract). The antioxidant activity results for IC50of DPPH indicated that FEE(3.8 ± 0.1 ?g/mL) was the best free radical scavenger. FAE and FEE were able to inhibit the growth of mul-tidrug-resistantE. coli.
Thesagro:  Fruta Tropical; Hancornia Speciosa; Mangaba.
Thesaurus NAL:  Tropical and subtropical fruits.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/208706/1/1-s2.0-S138358661930334X-main.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATC25669 - 1UPCAP - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional