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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amapá. |
Data corrente: |
15/06/2009 |
Data da última atualização: |
20/02/2020 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
ARAÚJO, C. S. O. de; TAVARES-DIAS, M.; GOMES, A. L. S.; ANDRADE, S. M. S.; LEMOS, J. R. G.; OLIVEIRA, A. T. de; CRUZ, W. R.; AFFONSO, E. G. |
Afiliação: |
Cleusa Suzana Oliveira Araújo, Centro Universitário Nilton Lins; MARCOS TAVARES DIAS, CPAF-AP; Ana Lúcia Silva Gomes, Centro Universitário Nilton Lins; Sanny Maria Sampaio Andrade, Centro Universitário Nilton Lins; Jefferson Raphael Gonzaga de Lemos, UFAM; Adriano Teixeira de Oliveira, UFAM; Wanessa Ribeiro Cruz, UFAM; Elizabeth Gusmão Affonso, INPA. |
Título: |
Infecções parasitárias e parâmetros sanguíneos em Arapaima gigas Schinz, 1822 (Arapaimidae) cultivados no estado do Amazonas, Brasil. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
In: TAVARES-DIAS, M. (Org.). Manejo e sanidade de peixes em cultivo. Macapá: Embrapa Amapá, 2009. cap. 16, p. 389-424. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Neste capítulo, apresentam-se resultados de estudos sobre as infecções parasitárias e o quadro sanguíneo de pirarucu Arapaima gigas em cultivo intensivo e semi-intensivo na Amazônia central. Nesta importante espécie para a aquicultura amazônica, foram descritas as infecções causadas por protozoários e metazoários e os efeitos do parasitismo por Monogenoidea em parâmetros bioquímicos, eritrocitários, trombócitos e leucócitos. Além disso, foram relatadas as características citoquímicas de trombócitos e leucócitos, os parâmetros sanguíneos em peixes de diferentes idades e quando suplementados na ração com vitaminas C e E. Este é o primeiro estudo sobre os efeitos de infecções parasitárias em parâmetros sanguíneos do pirarucu em ambiente cultivado. |
Thesagro: |
Doença; Parasito de Animal; Peixe. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/211046/1/CPAF-AP-2009-Infeccoes-parasitarias-parametros-sanguineos.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amapá (CPAF-AP) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Alimentos e Territórios. |
Data corrente: |
23/05/2023 |
Data da última atualização: |
29/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SOUSA, D. B. de; SILVA, G. S. DA; GUEDES, J. A. C.; SERRANO, L. A. L.; MARTINS, V. V.; RODRIGUES, T. H. S.; BRITO, E. S. de; ZAMPIERI, D.; LIMA, A. S.; ZOCOLO, G. J. |
Afiliação: |
DEBORA B. DE SOUSA, UFC; GISELE S. DA SILVA, UFC; JHONYSON A. C. GUEDES, UFC; LUIZ A. L. SERRANO, CNPAT; MARLON V. V. MARTINS, CNPAT; TIGRESSA H. S. RODRIGUES, UNIVERSIDADE ESTADUAL VALE DO ACARAÚ; EDY S. DE BRITO, CNAT; DAVILA ZAMPIERI, UFC; MARY A. S. LIMA, UFC; GUILHERME J. ZOCOLO, CNPAT. |
Título: |
Volatile metabolomics from cashew leaves: assessment of resistance biomarkers associated with Black Mold (Pilgeriella anacardii Arx & Müller). |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 33, n. 12, p. 1423-1440, 2022. |
ISSN: |
0103 - 5053 |
DOI: |
https://dx.doi.org/10.21577/0103-5053.20220078 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Black mold, a disease caused by the fungus Pilgeriella anacardii Arx & Müller, affects cashews (Anacardium occidentale). Some cashew clones are more resistant to the pathogen; however, little is known about the chemical profile responsible for this trait. The investigation of volatile organic compounds (VOCs) from leaves of dwarf cashew clones resistant (BRS 226 and BRS 265) and susceptible (CCP 76 and BRS 189) to the pathogen was carried out. Leaves were collected during the months of disease incidence and decline (March to July 2019, Brazil), and VOCs were analyzed by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) combined with chemometric tools. The GC-MS analysis tentatively identified 96 compounds. Partial least squares discriminant analysis (PLS-DA), orthogonal partial least squares discriminant analysis (OPLS‑DA), hierarchical cluster analysis (HCA), and ROC curves analysis were useful in dividing VOCs into distinct resistance and associated chemical susceptibility groups for different clones. The VOCs in the leaves of the resistant clones were identified as alcohols and aldehydes containing six carbons: (E)-hex-2-enal, hex-3-en- 1-ol, (Z)-hex-2-en-1-ol, (E)-hex-2-en-1-ol, and hexan-1-ol. Moreover, α-pinene, pseudolimonene, α-phellandrene, β-myrcene, sylvestrene, β-cis-ocimene, methyl salicylate, myrtenol, α-copaene, γ-muurolene, germacrene D, valencene, and germacrene B were also detected in these samples and may be candidate chemical biomarkers for cashew resistance to P. anacardii. MenosBlack mold, a disease caused by the fungus Pilgeriella anacardii Arx & Müller, affects cashews (Anacardium occidentale). Some cashew clones are more resistant to the pathogen; however, little is known about the chemical profile responsible for this trait. The investigation of volatile organic compounds (VOCs) from leaves of dwarf cashew clones resistant (BRS 226 and BRS 265) and susceptible (CCP 76 and BRS 189) to the pathogen was carried out. Leaves were collected during the months of disease incidence and decline (March to July 2019, Brazil), and VOCs were analyzed by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) combined with chemometric tools. The GC-MS analysis tentatively identified 96 compounds. Partial least squares discriminant analysis (PLS-DA), orthogonal partial least squares discriminant analysis (OPLS‑DA), hierarchical cluster analysis (HCA), and ROC curves analysis were useful in dividing VOCs into distinct resistance and associated chemical susceptibility groups for different clones. The VOCs in the leaves of the resistant clones were identified as alcohols and aldehydes containing six carbons: (E)-hex-2-enal, hex-3-en- 1-ol, (Z)-hex-2-en-1-ol, (E)-hex-2-en-1-ol, and hexan-1-ol. Moreover, α-pinene, pseudolimonene, α-phellandrene, β-myrcene, sylvestrene, β-cis-ocimene, methyl salicylate, myrtenol, α-copaene, γ-muurolene, germacrene D, valencene, and germacrene B were also detected in these samples and may be candidate chemica... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Black mold; Cashew nut; Clones de caju anão; Fungus; Orchard; Parasita da folhas; Plant Disease; Productivity; Qualidade do produto. |
Thesagro: |
Caju; Castanha de Caju; Doença de Planta; Fungo; Mofo Preto; Pomar; Produtividade; Resistência Genética. |
Thesaurus NAL: |
Cashew nuts; Genetic resistance. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1153903/1/CNAT-19.pdf
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Marc: |
LEADER 02960naa a2200481 a 4500 001 2153903 005 2024-02-29 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0103 - 5053 024 7 $ahttps://dx.doi.org/10.21577/0103-5053.20220078$2DOI 100 1 $aSOUSA, D. B. de 245 $aVolatile metabolomics from cashew leaves$bassessment of resistance biomarkers associated with Black Mold (Pilgeriella anacardii Arx & Müller).$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aBlack mold, a disease caused by the fungus Pilgeriella anacardii Arx & Müller, affects cashews (Anacardium occidentale). Some cashew clones are more resistant to the pathogen; however, little is known about the chemical profile responsible for this trait. The investigation of volatile organic compounds (VOCs) from leaves of dwarf cashew clones resistant (BRS 226 and BRS 265) and susceptible (CCP 76 and BRS 189) to the pathogen was carried out. Leaves were collected during the months of disease incidence and decline (March to July 2019, Brazil), and VOCs were analyzed by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) combined with chemometric tools. The GC-MS analysis tentatively identified 96 compounds. Partial least squares discriminant analysis (PLS-DA), orthogonal partial least squares discriminant analysis (OPLS‑DA), hierarchical cluster analysis (HCA), and ROC curves analysis were useful in dividing VOCs into distinct resistance and associated chemical susceptibility groups for different clones. The VOCs in the leaves of the resistant clones were identified as alcohols and aldehydes containing six carbons: (E)-hex-2-enal, hex-3-en- 1-ol, (Z)-hex-2-en-1-ol, (E)-hex-2-en-1-ol, and hexan-1-ol. Moreover, α-pinene, pseudolimonene, α-phellandrene, β-myrcene, sylvestrene, β-cis-ocimene, methyl salicylate, myrtenol, α-copaene, γ-muurolene, germacrene D, valencene, and germacrene B were also detected in these samples and may be candidate chemical biomarkers for cashew resistance to P. anacardii. 650 $aCashew nuts 650 $aGenetic resistance 650 $aCaju 650 $aCastanha de Caju 650 $aDoença de Planta 650 $aFungo 650 $aMofo Preto 650 $aPomar 650 $aProdutividade 650 $aResistência Genética 653 $aBlack mold 653 $aCashew nut 653 $aClones de caju anão 653 $aFungus 653 $aOrchard 653 $aParasita da folhas 653 $aPlant Disease 653 $aProductivity 653 $aQualidade do produto 700 1 $aSILVA, G. S. DA 700 1 $aGUEDES, J. A. C. 700 1 $aSERRANO, L. A. L. 700 1 $aMARTINS, V. V. 700 1 $aRODRIGUES, T. H. S. 700 1 $aBRITO, E. S. de 700 1 $aZAMPIERI, D. 700 1 $aLIMA, A. S. 700 1 $aZOCOLO, G. J. 773 $tJournal of the Brazilian Chemical Society$gv. 33, n. 12, p. 1423-1440, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Alimentos e Territórios (CNAT) |
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