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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
19/07/2019 |
Data da última atualização: |
06/04/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CARAPELLI, R.; OLIVEIRA, A. F. de; GIGLIOTI, R.; TULLIO, R. R.; NASSU, R. T.; OLIVEIRA, M. C. de S.; NOGUEIRA, A. R. de A. |
Afiliação: |
Rodolfo Carapelli, FURG; Aline Fernandes de Oliveira, UFSCAR; Rodrigo Giglioti, Instituto de Zootecnia; RYMER RAMIZ TULLIO, CPPSE; RENATA TIEKO NASSU, CPPSE; MARCIA CRISTINA DE SENA OLIVEIRA, CPPSE; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE. |
Título: |
Calcium, Fe, Cu, Zn, and Mg Fractionation in In Natura and aged beef samples by bioanalytical methods. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Food Analytical Methods, v. 13, p. 186-194, 2020. |
DOI: |
10.1007/s12161-019-01560-1 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Proteins play different and essential roles in the human organism. Containing essential amino acids, proteins, and minerals, beef is considered the main source of protein in human nutrition. It is generally accepted that the protein profile is directly correlated to tenderness and beef pigmentation and is also related to its organoleptic properties. In the present work, it is demonstrated the changes in protein profile, differences of metal concentrations, and how metals bonded to proteins can vary during the ripening phase, evaluated over a 14-day beef aging period. The proposed extraction procedure indicated 85% efficiency, preserving the metal-protein structure. Seventeen protein bands were detected using SDS-PAGE, and a 43-kDa band was found to be the most intense. The arrangement of SDS-PAGE and SEC-ICP-MS results indicated the possible links between minerals and organic functional molecules, such as Ca to troponin, Cu and Zn to albumin, and Fe to myoglobin and hemoglobin. |
Palavras-Chave: |
Beef aging; Beef pigmentation; SDS-PAGE; SEC-ICP-MS. |
Thesagro: |
Carne; Nutrição Humana. |
Thesaurus Nal: |
Animal proteins; Food and Human Nutrition. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
15/12/2010 |
Data da última atualização: |
16/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SOUZA, G. M. M. de; OLIVEIRA, J. E. de M.; MOREIRA, A. N.; AMANDO, M. L. C. S.; SILVA, R. R. S. da. |
Afiliação: |
GEISA MAYANA MIRANDA DE SOUZA; JOSE EUDES DE MORAIS OLIVEIRA, CPATSA; ANDRÉA NUNES MOREIRA; MARIA LUIZA C. SAMPAIO AMANDO; RAISSA RACHEL SALUSTRIANO DA SILVA. |
Título: |
Caracterização socioambiental de empresas inseridas no sistema PI Uva no Submédio do Vale do São Francisco. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: SBF, 2010. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A crescente consciência por alimentos mais seguros produzidos em sistemas agrícolas sustentáveis e socialmente justos modificou a forma de se praticar agricultura, antes baseada no uso irracional dos recursos naturais. Baseado nestes conceitos, novos sistemas de produção foram criados, como a Produção Integrada que tem como objetivo reduzir o uso de insumos agrícolas, empregando tecnologias apropriadas ao meio ambiente. |
Palavras-Chave: |
Uvas finas de mesa; Vale do São Francisco; Videira. |
Thesagro: |
Produção Integrada; Uva. |
Thesaurus NAL: |
Grapes. |
Categoria do assunto: |
O Insetos e Entomologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/24268/1/Eudes4.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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