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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  11/01/2024
Data da última atualização:  11/06/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SANTOS, D. M. dos; MIGLIORINI, F. L.; COATRINI-SOARES, A.; SOARES, J.; MATTOSO, L. H. C.; OLIVEIRA, O. N.; CORREA, D. S.
Afiliação:  ANDREY COATRINI-SOARES; UNIVERSITY OF SÃO PAULO (USP); LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA; UNIVERSITY OF SAO PAULO (USP); DANIEL SOUZA CORREA, CNPDIA.
Título:  Low-cost paper-based sensors modified with curcumin for the detection of ochratoxin a in beverages.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Sensors and Actuators Reports, v. 7, 100184, 2024.
Páginas:  11 p.
ISSN:  2666-0539
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.snr.2023.100184
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Ochratoxin A (OTA) is a mycotoxin that can contaminate food and is produced by fungal species such as Aspergillus carbonarius, Penicillium verrucosum, Aspergillus ochraceus, and Aspergillus niger [1]. OTA poses significant risks to both humans and animals, as it can cause mutagenic, carcinogenic, teratogenic, hemorrhagic, hepatotoxic, estrogenic, immunotoxic, dermatoxic, nephrotoxic, and neurotoxic effects [2–5]. Contamination with OTA can occur at various stages, including during cultivation, post-harvest, and transportation or storage of food produce. Commonly affected food items include dried fruits, cereals, nuts, corn, oats, coffee, grape juice, wine, wheat, and beer [6–9]. OTA is stable in most food-processing conditions, making it a persistent concern in the realm of food safety [4]. Consumption of OTA-contaminated food has emerged as a substantial public health issue that requires immediate attention. Currently, analytical methods such as enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) [10] and chromatographic assays [11] are employed to detect OTA and monitor food quality. However, these approaches are time-consuming and expensive and require sample preparation and trained personnel to operate the instruments. To address these limitations, alternative systems have been proposed, including electrochemical and optical sensors, which offer simpler procedures for detecting OTA traces [4]. Surface functionalization [5,12,13] can further enhance the performance of these sensors... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Electrochemical detection; Optical detection; Paper-based sensor.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160713/1/P-Low-cost-paper-based-sensors-modified-with-curcumin-for-the-detection-of.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18365 - 1UPCAP - DDPROCI.24/062024/06
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  09/05/2002
Data da última atualização:  29/01/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  SOUZA, R. M. de; BITTENCOURT, P. C. S.; VEIGA, J. B. da.
Afiliação:  RONAN MAGALHÃES DE SOUZA, GRADUANDO FCAP; PAULO CELSO SANTIAGO BITTENCOURT, CPATU; JONAS BASTOS DA VEIGA, CPATU.
Título:  Efeito da matéria orgânica oriunda da capoeira triturada (Mulching) na produtividade de pastagem.
Ano de publicação:  2000
Fonte/Imprenta:  In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTIFICA DA FCAP, 10.; SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTIFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 4., 2000, Belém, PA. Resumos. Belém, PA: FCAP, 2000.
Páginas:  p. 323-325.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Brasil; Freed grasses; Freed legumes; Igarapé-Açu; Pará.
Thesagro:  Capoeira; Gramínea Forrageira; Leguminosa Forrageira; Matéria Orgânica; Pastagem; Produtividade; Vegetação Secundária.
Thesaurus NAL:  Amazonia; organic matter; pastures; secondary forests; yields.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/116803/1/p323-325.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU24728 - 1UPCAA - PP506.8115S471res2002.00094
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