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Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  19/07/2018
Data da última atualização:  05/04/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SANTOS, A. S. de O. dos; MEURER, V. M.; COSTA, F. F.; PAIVA, I. M. de; FOGAÇA, G. N.; EGITO, A. S. do; FURTADO, M. A. M.; MARTINS, M. F.
Afiliação:  Alessa Siqueira de O. dos Santos; Vaneida Maria Meurer; Fabiano Freire Costa; Igor Moura de Paiva; Gisele Nogueira Fogaça; ANTÔNIO SILVIO DO EGITO, CNPC; Marco Antonio Moreira Furtado; Marta Fonseca Martins.
Título:  Major goat milk protein: Separation and characterization by "lab-on-a-chip" microfluidic electrophoresis.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Boletim do Centro Pesquisa Processamento de Alimentos, Curitiba, v. 35, n. 2, jul./dez. 2017.
DOI:  10.5380/bceppa.v35i2.60308
Idioma:  Inglês
Notas:  Boletim do CEPPA.
Conteúdo:  This work presents the electrophoretic profile of goat and cow milk samples and their mixtures using microfluidic and conventional electrophoresis. The microfluidic method allowed the separation of the major caseins from milk, excepting the goat kappa-casein. Besides, the major whey proteins were separated with perfect distinction of A and B beta-lactoglobulin variants. Comparing to SDS-PAGE, a variation in the molecular weight was observed in all milk proteins. However, A and B beta-lactoglobulin variants could not be isolated using SDS-PAGE. Although urea-PAGE did not show high resolution among whey proteins, y-, k-, beta-, and alpha-caseins were clearly identified. This method also showed a lower limit detection of cow milk in mixture samples than the "lab-on-a-chip" electrophoresis. In both methods, the highest linearity obtained from plotting total percentage against cow milk concentration was observed by using cow ?s1-casein (R2 = 0.986 and R² = 0.973). This result indicates that microfluidic electrophoresis is an effective tool to detect the presence of some proteins in goat and cow milk, and in mixtures. Microfluidic chip technology might will complement the current methods for analyzing milk proteins, highlighting its speed amount of reagents and whey protein separation, which showed a better result than urea or SDS-PAGE
Palavras-Chave:  Cow milk; Protein quantification.
Thesaurus Nal:  Alpha-casein; Beta-casein; Kappa-casein; Milk proteins; Polyacrylamide; Urea.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC37225 - 1UPCAP - DD
CNPGL24316 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoOLIVA, E. V.; REISSMANN, C. B.; GAIAD, S. Eficiência nutricional de procedências e progênies de Ilex paraguariensis St. Hil. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 29.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 13.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 11.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 8., 2010, Guarapari. Fontes de nutrientes e produção agrícola: modelando o futuro: anais. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2010. 4 p. CD ROM. FertBio 2010.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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2.Imagem marcado/desmarcadoOLIVA, E. V.; REISSMANN, C. B.; GAIAD, S.; OLIVEIRA, E. B. de; STURION, J. A. Composição nutricional de procedências e progênies de erva-mate (Ilex paraguariensis St. Hil.) cultivadas em latossolo vermelho distrófico. Ciência Florestal, Santa Maria, v. 24, n. 4, p. 793-805, out./dez. 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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3.Imagem marcado/desmarcadoOLIVA, E. V.; REISSMANN, C. B.; GAIAD, S.; STURION, J. A.; OLIVEIRA, E. B. de; WISNIEWSKI, C.; MIAQUI, D. P. Composição química foliar de macronutrientes em procedências de erva-mate Ilex paraguariensis St. Hil. In: CONGRESO SUDAMERICANO DE LA YERBA MATE, 4.; REUNIÓN TÉCNICA DE LA YERBA MATE, 4., EXPOSICIÓN DE AGRONEGOCIOS DE LA YERBA MATE, 2., 2006, Posadas. Actas. Posadas: INTA, 2006. p. 285-289.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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4.Imagem marcado/desmarcadoOLIVA, E. V.; REISSMANN, C. B.; OLIVEIRA, E. B. de; MOTTA, A. C. V.; WINAGRASKI, E.; KAN, A. Influência da vegetação nas propriedades físico-químicas de solos degradados na Mata Atlântica. In: ENCONTRO LATINO-AMERICANO DE ECOLOGIA E TAXONOMIA DE OLIGOQUETAS, 5; SIMPÓSIO ENGENHEIROS EDÁFICOS, FERTILIDADE DO SOLO E TERRA PRETA DE ÍNDIO (TPI), 2015, Curitiba. Anais. [S.l.]: Federação Brasileira de plantio direto de irrigação, 2015. p. 101 Disponível online. Resumo. 5° ELAETAO.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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5.Imagem marcado/desmarcadoWINAGRASKI, E.; REISSMANN, C. B.; AUER, C. G.; MOTTA, A. C. V.; OLIVA, E. V. de; MONTEIRO, P. H. R. Variação na presença de ectomicorrizas em serapilheira de Pinus taeda submetido a teste de omissão de nutrientes em Jaguariaíva, PR. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 34., 2013, Florianópolis. Ciência do solo: para quê e para quem: anais. Florianópolis: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2013. 4 p.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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6.Imagem marcado/desmarcadoOLIVA, E. V.; REISSMANN, C. B.; STURION, J. A.; GAIAD, S.; WISNIEWSKI, C.; OLIVEIRA, E. B. de; OLISZESKI, A.; MIAQUI, D. P. Concentração de Micronutrientes, Al e Na em Procedências de Erva-Mate (Ilex paraguariensis St. Hil.) cultivadas em LATOSSOLO VERMELHO Distrófico. CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 31., 2007, Gramado. Conquistas e desafios da ciência do solo brasileira. [Porto Alegre]: UFRGS Solos: SBCS, Núcleo Regional Sul, 2007.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
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