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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
20/05/2021 |
Data da última atualização: |
20/05/2021 |
Tipo da produção científica: |
Nota Técnica/Nota Científica |
Autoria: |
MELLO, L. M. R. de; SANTOS, A. C. C. dos. |
Afiliação: |
LOIVA MARIA RIBEIRO DE MELLO, CNPUV; ANDRE CARLOS CAU DOS SANTOS, CNPUV. |
Título: |
Nova Cultivar Moscato Embrapa - Relatório de Avaliação dos Impactos de Tecnologias geradas pela Embrapa 2018-2019. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Bento Gonçalves, RS: Embrapa Uva e Vinho, Jan. 2019. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O programa de melhoramento genético de uva foi estruturado visando atender às demandas do setor vitivinícola, com um olhar no mercado a prazo mais longo e outro na sustentabilidade da vitivinicultura. A disponibilidade de uvas para elaboração de vinho branco de mesa (Niágara Branca e Rosada) com preços mais acessíveis não atendia à demanda do setor e do consumidor cada vez mais exigente. A primeira cultivar lançada com esse objetivo foi a Moscato Embrapa em 1996. |
Palavras-Chave: |
Moscato Embrapa. |
Thesagro: |
Uva; Variedade. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223321/1/uvaevinho-2018-moscato.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
04/01/2016 |
Data da última atualização: |
04/01/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
PAROLIN, L. C.; MIKICH, S. B.; BIANCONI, G. V. |
Afiliação: |
LAYS C. PAROLIN, Embrapa Florestas / Unesp / PUC-PR; SANDRA BOS MIKICH, CNPF; GLEDSON V. BIANCONI, Instituto Neotropical / Instituto Federal do Paraná. |
Título: |
Olfaction in the fruit-eating bats Artibeus lituratus and Carollia perspicillata: an experimental analysis. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Anais da Academia Brasileira de Ciências, v. 87, n. 4, p. 2047-2053, 2015. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/0001-3765201520140519 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Studies suggest that frugivorous bats search and select fruit mainly by olfaction so that they can be attracted by smell alone. The aim of this study was to evaluate, in captivity, the behavioural response (number of foraging attempts) of Artibeus lituratus and Carollia perspicillata offered essential oils extracted from ripe fruit of Ficus insipida (Moraceae) and Piper hispidum (Piperaceae) as well as intact fruit wrapped in gauze to attract bats with reduced visual stimuli. Based on previous reports, we hypothesized that A. lituratus would exhibit preference for Ficus fruits/oil while C. perspicillata would prefer Piper fruit/oil. Four arrangements of these attractants were tested in triplicate: P. hispidum fruit vs. F. insipida fruit, P. hispidum oil vs. F. insipida oil, P. hispidum oil vs. F. insipida fruit and P. hispidum fruit vs. F. insipida oil. As expected, in all tests, A. lituratus showed the highest number of foraging attempts in F. insipida while C. perspicillata in those of P. hispidum. Based on the number of foraging attempts both species exhibited a positive response to their favorite fruit genera, though the differences were not always statistically significant. The results confirm the importance of smell in fruit choice by these species. |
Palavras-Chave: |
Artibeus lituratus; Bats; Carollia perspicillata; Food preference. |
Thesagro: |
Fruta; Morcego; Óleo Essencial; Olfato; Preferência Alimentar. |
Thesaurus NAL: |
essential oils; fruits; smell. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/136477/1/2015-SandraB-AABC-Olfaction.pdf
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Marc: |
LEADER 02179naa a2200301 a 4500 001 2032741 005 2016-01-04 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1590/0001-3765201520140519$2DOI 100 1 $aPAROLIN, L. C. 245 $aOlfaction in the fruit-eating bats Artibeus lituratus and Carollia perspicillata$ban experimental analysis.$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aStudies suggest that frugivorous bats search and select fruit mainly by olfaction so that they can be attracted by smell alone. The aim of this study was to evaluate, in captivity, the behavioural response (number of foraging attempts) of Artibeus lituratus and Carollia perspicillata offered essential oils extracted from ripe fruit of Ficus insipida (Moraceae) and Piper hispidum (Piperaceae) as well as intact fruit wrapped in gauze to attract bats with reduced visual stimuli. Based on previous reports, we hypothesized that A. lituratus would exhibit preference for Ficus fruits/oil while C. perspicillata would prefer Piper fruit/oil. Four arrangements of these attractants were tested in triplicate: P. hispidum fruit vs. F. insipida fruit, P. hispidum oil vs. F. insipida oil, P. hispidum oil vs. F. insipida fruit and P. hispidum fruit vs. F. insipida oil. As expected, in all tests, A. lituratus showed the highest number of foraging attempts in F. insipida while C. perspicillata in those of P. hispidum. Based on the number of foraging attempts both species exhibited a positive response to their favorite fruit genera, though the differences were not always statistically significant. The results confirm the importance of smell in fruit choice by these species. 650 $aessential oils 650 $afruits 650 $asmell 650 $aFruta 650 $aMorcego 650 $aÓleo Essencial 650 $aOlfato 650 $aPreferência Alimentar 653 $aArtibeus lituratus 653 $aBats 653 $aCarollia perspicillata 653 $aFood preference 700 1 $aMIKICH, S. B. 700 1 $aBIANCONI, G. V. 773 $tAnais da Academia Brasileira de Ciências$gv. 87, n. 4, p. 2047-2053, 2015.
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Embrapa Florestas (CNPF) |
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