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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  07/12/2022
Data da última atualização:  07/12/2022
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  NASCIMENTO, R. P.; RIZZATO, J. S.; POLEZI, G.; MOYA, A. M. T. M.; SILVA, M. F.; MACHADO, A. P. F.; FRANCHI, G.; BORGUINI, R. G.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; PAIOTTI, A. P. R.; PEREIRA, J. A.; MARTINEZ, C. A. R.; MARÓSTICA JUNIOR, M. R.
Afiliação:  ROBERTO DE PAULA DO NASCIMENTO, UNICAMP; JULIA SOTO RIZZATO, UNICAMP; GABRIELE POLEZI, UNICAMP; AMANDA MARIA TOMAZINI MUNHOZ, UNICAMP; MILENA FERREIRA SILVA, UNICAMP; ANA PAULA DA FONSECA MACHADO, UNICAMP; GILBERTO CARLOS FRANCHI JUNIOR, UNICAMP; RENATA GALHARDO BORGUINI, CTAA; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA; ANA PAULA RIBEIRO PAIOTTI, UNIFESP; JOSÉ AIRES PEREIRA, USF; CARLOS AUGUSTO REAL MARTINEZ, USF; MÁRIO RIBEIRO MARÓSTICA JÚNIOR, UNICAMP.
Título:  Jaboticaba (Myrciaria Jaboticaba) peel, a rich source of cyanidin-3-o-glucoside, prevents colorectal cancer in mice by reducing proinflammatory markers.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL CONGRESS ON BIOACTIVE COMPOUNDS, 2.; INTERNATIONAL WORKSHOP ON BIOACTIVE COMPOUNDS, 3., 2022, Campinas. Personal nutrition, ageing and food science: proceedings. Campinas: Unicamp, 2022.
Páginas:  2 p.
Idioma:  Inglês
Notas:  153593.
Conteúdo:  Colorectal cancer (CRC) is the third most common malignancy worldwide. In the last years, the number of cases has been increasing rapidly, mostly in South American nations. Individuals with inflammatory bowel diseases, especially, have an increased risk of developing CRC, as chronic inflammation can lead to dysplasia. On the other side, the consumption of healthy-linked foods, such as fruits and vegetables, could lower CRC risk.
Palavras-Chave:  Anthocyanin Fruit Inflammatory bowel disease.
Thesaurus Nal:  Food technology.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15394 - 1UPCRA - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  18/04/2022
Data da última atualização:  23/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  DIAS, M. C.; BELGACEM, M. N.; RESENDE, J. V. de; MARTINS, M. A.; DAMÁSIO, R. A. P.; TONOLI, G. H. D.; FERREIRA, S. R.
Afiliação:  MARIA ALICE MARTINS, CNPDIA.
Título:  Eco-friendly laccase and cellulase enzymes pretreatment for optimized production of high content lignin-cellulose nanofibrils.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  International Journal of Biological Macromolecules, v. 209, 2022.
Páginas:  413-425
ISSN:  0141-8130
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2022.04.005
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Lignin-cellulose nanofibrils (LCNF) are of attracting an increasing interest due to the benefits of maintaining the lignin in the nanomaterial composition. The production of LCNF requires considerable energy consumption, which has been suppressed employing pretreatment of biomass, in which it highlights those that employ enzymes that have the advantage of being more environmentally friendly. Some negative aspects of the presence of lignin in the fiber to obtain cellulose nanofibrils is that it can hinder the delamination of the cell wall and act as a physical barrier to the action of cellulase enzymes. This study aimed to evaluate the impact of a combined enzymatic pretreatment of laccase and endoglucanase for high content lignin LCNF production. The morphological and chemical properties, visual aspect and stability, crystallinity, mechanical properties, rheology, barrier properties and quality index were used to characterize the LCNF. The laccase loading used was efficient in modifying the lignin to facilitate the action of the endoglucanase on cellulose without causing the removal of this macromolecule. This pretreatment improved the quality of LCNF (61 ± 3 to 71 ± 2 points) with an energy saving of 42% and, therefore, this pretreatment could be suitable for industrial production for a variety of applications.
Palavras-Chave:  Cell wall; Cellulose nanofibers; Nanofibrillated cellulose.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1142273/1/P-Eco-friendly-laccase-and-cellulase-enzymes-pretreatment-for-optimized.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA17986 - 1UPCAP - DDPROCI.22/442022/48
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