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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
25/06/2015 |
Data da última atualização: |
12/02/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BONFIM, R. C.; MACHADO, J. DA S.; MATHIAS, S. P.; ROSENTHAL, A. |
Afiliação: |
ROSIANE COSTA BONFIM, UFRRJ; JESSICA DA SILVA MACHADO, UFRRJ; SIMONE PEREIRA MATHIAS, UFRRJ; AMAURI ROSENTHAL, CTAA. |
Título: |
Aplicação de transglutaminase microbiana em produtos cárneos processados com teor reduzido de sódio. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência Rural, Santa Maria, v. 45, n. 6, p. 1133-1138, jun., 2015. |
ISSN: |
0103-8478 |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Cross-link; Fabricantes de estrutura; Pontes-cruzadas; Redução de sódio; Sodium reduction; Structure makers. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 00724naa a2200229 a 4500 001 2018560 005 2016-02-12 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0103-8478 100 1 $aBONFIM, R. C. 245 $aAplicação de transglutaminase microbiana em produtos cárneos processados com teor reduzido de sódio.$h[electronic resource] 260 $c2015 653 $aCross-link 653 $aFabricantes de estrutura 653 $aPontes-cruzadas 653 $aRedução de sódio 653 $aSodium reduction 653 $aStructure makers 700 1 $aMACHADO, J. DA S. 700 1 $aMATHIAS, S. P. 700 1 $aROSENTHAL, A. 773 $tCiência Rural, Santa Maria$gv. 45, n. 6, p. 1133-1138, jun., 2015.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Registro |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
17/05/2024 |
Data da última atualização: |
17/05/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 4 |
Autoria: |
CLARO, F. C.; LIMA, G. G. de; LIMA, T. A. M. de; HANSEL, F. A.; MATOS, M.; AVELINO, F.; OLIVEIRA, D. R.; LOMONACO, D.; MAGALHAES, W. L. E. |
Afiliação: |
FRANCINE C. CLARO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; GABRIEL G. DE LIMA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; TIELIDY A. M. DE LIMA, TECHNOLOGICAL UNIVERSITY OF THE SHANNON; FABRICIO AUGUSTO HANSEL, CNPF; MAILSON MATOS, SENAI; FRANCISCO AVELINO, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO CEARÁ; DAVI R. OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; DIEGO LOMONACO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF. |
Título: |
Characterisation of laccase-mediated lignin polymerisation: implications for molecular weight, thermal stability, and electrical properties. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Biomass Conversion and Biorefinery, 2023. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1007/s13399-023-05040-9 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
First online. |
Conteúdo: |
Kraft lignin was oligomerised using a bulk laccase solution in varying amounts of buffer and ethanol solvents. The activity of laccase and kinetic parameters was analysed by adjusting the buffer pH and ethanol:buffer ratio. The qualitative weighted average molecular weight (Mw) distribution showed significant variation when ethanol (40:60) solvent was used. GPC analysis confirmed the presence of fractions with higher molecular weight, where the Mw after 30 min was 7859, compared to 90 min in the buffer medium, where M w was only 1779. These condensed units exhibited lower antioxidant values, characteristic of a polymerisation reaction. Py-GC/MS analysis demonstrated that the sample with the highest molecular weight displayed increased G-type lignin units and higher levels of polysaccharides residue compared to the original kraft lignin. The addi- tion of ethanol as a green solvent, mixed with buffer, resulted in a 4.4-fold increase in M w compared to buffer alone. These findings highlight the advantageous role of ethanol as a medium to obtain lignin units with high molecular weight. |
Palavras-Chave: |
Electric conduction; Kraft lignin; Laccase polymerisation; Lignin polymerisation. |
Thesagro: |
Etanol; Lignina. |
Thesaurus NAL: |
Antioxidants. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02086naa a2200325 a 4500 001 2164307 005 2024-05-17 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1007/s13399-023-05040-9$2DOI 100 1 $aCLARO, F. C. 245 $aCharacterisation of laccase-mediated lignin polymerisation$bimplications for molecular weight, thermal stability, and electrical properties.$h[electronic resource] 260 $c2023 500 $aFirst online. 520 $aKraft lignin was oligomerised using a bulk laccase solution in varying amounts of buffer and ethanol solvents. The activity of laccase and kinetic parameters was analysed by adjusting the buffer pH and ethanol:buffer ratio. The qualitative weighted average molecular weight (Mw) distribution showed significant variation when ethanol (40:60) solvent was used. GPC analysis confirmed the presence of fractions with higher molecular weight, where the Mw after 30 min was 7859, compared to 90 min in the buffer medium, where M w was only 1779. These condensed units exhibited lower antioxidant values, characteristic of a polymerisation reaction. Py-GC/MS analysis demonstrated that the sample with the highest molecular weight displayed increased G-type lignin units and higher levels of polysaccharides residue compared to the original kraft lignin. The addi- tion of ethanol as a green solvent, mixed with buffer, resulted in a 4.4-fold increase in M w compared to buffer alone. These findings highlight the advantageous role of ethanol as a medium to obtain lignin units with high molecular weight. 650 $aAntioxidants 650 $aEtanol 650 $aLignina 653 $aElectric conduction 653 $aKraft lignin 653 $aLaccase polymerisation 653 $aLignin polymerisation 700 1 $aLIMA, G. G. de 700 1 $aLIMA, T. A. M. de 700 1 $aHANSEL, F. A. 700 1 $aMATOS, M. 700 1 $aAVELINO, F. 700 1 $aOLIVEIRA, D. R. 700 1 $aLOMONACO, D. 700 1 $aMAGALHAES, W. L. E. 773 $tBiomass Conversion and Biorefinery, 2023.
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