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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  27/08/2012
Data da última atualização:  10/11/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SCHWARTZ, G.; PEÑA-CLAROS, M.; LOPES, J. C. A.; GODEFRIDUS, M. J. M.; KANASHIRO, M.
Afiliação:  GUSTAVO SCHWARTZ, CPATU; MARILEOS PEÑA-CLAROS, WAGENINGEN UNIVERSITY; JOSE DO CARMO ALVES LOPES, CPATU; M. J. MOHREN GODEFRIDUS, WAGENINGEN UNIVERSITY; MILTON KANASHIRO, CPATU.
Título:  Mid-term effects of reduced-impact logging on the regeneration of seven tree commercial species in the Eastern Amazon.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Forest Ecology and Management, v. 274, p. 116-125, Jun. 2012.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Reduced-impact logging (RIL) is a set of techniques aimed to maintain forest structure and functions of the harvested forest as similar as possible to pre-logging status, while reducing adverse impacts from logging activity on the remaining forest. We analysed the mid-term effects of RIL on the regeneration of the long-lived pioneers (LLP) Bagassa guianensis and Jacaranda copaia; the partially shade tolerant (PST) Hymenaea courbaril, Dipteryx odorata, and Carapa guianensis and the total shade tolerant species (TST) Symphonia globulifera and Manilkara huberi. This study was carried out in an intensive study plot in the 600,000-ha Tapajós National Forest, Eastern Amazon ? Brazil (03 020S and 54 560W). Three transects split in 10 10 m plots, adding up to 2.37 ha were sampled in an area where RIL was applied, and compared with a same size sampling in an unlogged area. The regeneration of individuals 620 cm in dbh was inventoried and measured before logging in 2003 and three times after logging (2004, 2006, and 2009). RIL modi?ed the forest structure creating more gap-phase plots, with the consequences of such disturbance still remaining after 6 years. Densities of B. guianensis, J. copaia, and S. globulifera increased, while C. guianensis diminished. The positive effect on the density of LLP species was, however, ephemeral and disappeared 2 years after logging. RIL had a positive effect on the height growth rate of S. globulifera and on the dbh growth rate of C. guianensis. Plan... Mostrar Tudo
Thesagro:  Árvore; Regeneração.
Thesaurus Nal:  Amazonia.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU46529 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  07/02/2011
Data da última atualização:  31/10/2019
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  TERRA, M. F.; BATISTA, L. R.; PRADO, G.; PEREIRA, G. E.
Afiliação:  M. F. TERRA, UFLA; L. R. BATISTA, UFLA; G. PRADO, UFLA; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV.
Título:  Aspergillus ocratoxigênicos em solo de cultivo de uvas utilizadas para produção de vinhos finos no Nordeste brasileiro.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICOLOGIA, 6., 2010, Brasília, DF. Anais. São Paulo: Sociedade Brasileira de Micologia, 2010.
Páginas:  p. 461.
Idioma:  Português
Notas:  Resumo.
Conteúdo:  Ocratoxina A (OTA) é a principal micotoxina encontrada em vinhos, sendo considerada uma das mais prejudiciais para a saúde humana. Este estudo teve como objetivo avaliar a incidência de fungos ocratoxigênicos do gênero Aspergillus em solos de cultivo de uvas viníferas no Nordeste brasileiro.
Palavras-Chave:  Fungo ocratoxigênico; Região Nordeste; Saúde humana.
Thesagro:  Contaminação; Enologia; Fungo; Micotoxina; Ocratoxina; Uva; Vinho.
Thesaurus NAL:  Aspergillus.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/203992/1/12911-2010-p.461.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV12911 - 1UPCRA - DDSP00707SP00707
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