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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
03/12/2021 |
Data da última atualização: |
03/12/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LIRA, V. A.; JUMBRO, L. O. V.; JUMBRO, L. O. V.; REGO, A. S.; GALVAO, A. S.; TEODORO, A. V. |
Afiliação: |
VANESSA DE ARAUJO LIRA, UEMA; LUIS OSWALDO VITERI JUMBO, UFV; LUIS OSWALDO VITERI JUMBO, UEMA; ADRIANO SOARES RÊGO, UEMA; ANDRÉIA SERRA GALVÃO, IFMA; ADENIR VIEIRA TEODORO, CPATC. |
Título: |
Efficacy of Amblyseius largoensis (Muma) as a biocontrol agent of the red palm mite Raoiella indica (Acari: Tenuipalpidae). |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Phytoparasitica, v. 49, p. 103-111, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s12600-020-00875-8 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The red palm mite, Raoiella indica Hirst (Acari: Tenuipalpidae), is a severe pest of coconut (Cocos nucifera L.), banana (Musa sp.), and some ornamental palms. The predatory mite Amblyseius largoensis Muma (Acari: Phytoseiidae) has been reported in association with R. indica in several countries. Here, we assessed the interaction effect between prey density and population structure on predation and fecundity of this phytoseiid species. Specifically, we estimated the predation capacity of nymphs and females of A. largoensis based on their functional and numerical responses when fed on eggs, immature stages (deutonymphs or protonymphs), and females of R. indica. Nymphs and females of A. largoensis presented type II functional responses to R. indica, except for nymphs of the predator when consuming immature stages of the pest that exhibited a type III functional response. Nymphs and females of the predator showed a higher attack rate and shorter handling time when feeding on eggs of R. indica than on immatures and females. The highest oviposition rates of A. largoensis were observed when eggs and immatures of the pest were offered as prey. The results indicate that nymphs and females of A. largoensis may be effective in suppressing R. indica populations, mainly at lower prey densities. |
Thesagro: |
Ácaro; Ácaro Vermelho; Coco; Controle Biológico; Praga de Planta. |
Thesaurus Nal: |
Amblyseius; Palmaria. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/228476/1/Lira-et-al-2021-Phytoparasitica.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC) |
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Volume |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
06/12/2018 |
Data da última atualização: |
06/12/2018 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
CHAVES, A. C. S. D.; SANTOS, K. M. O. dos; ZACARCHENCO, P. B.; SILVA, H. L. A. DA; TRENTO, F. K. H. DE S.; COSTA, R. G. B.; CRUZ, A. G. DA. |
Afiliação: |
ANA CAROLINA SAMPAIO DORIA CHAVES, CTAA; KARINA MARIA OLBRICH DOS SANTOS, CTAA; Patrícia Blumer Zacarchenco; Hugo Leandro Azevedo da Silva; Fabiana K. H. de Souza Trento; Renata Golin Bueno Costa; Adriano Gomes da Cruz. |
Título: |
Culturas lácticas em produtos lácteos. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
In: CRUZ, A.; OLIVEIRA, C.; CORASSIN, C. H.; SÁ, P. Microbiologia, Higiene e Controle de Qualidade no Processamento de Leites e Derivados. [s. l.]: Elsevier, 2018. 384 p. |
Volume: |
v. 4 |
Páginas: |
P. 129-146 |
ISBN: |
97885352808148 |
Idioma: |
Português |
Thesagro: |
Bactéria; Fermentação; Fermentação Lática; Leite Fermentado; Queijo. |
Thesaurus NAL: |
Cheeses; Milk. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 00904naa a2200289 a 4500 001 2100865 005 2018-12-06 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCHAVES, A. C. S. D. 245 $aCulturas lácticas em produtos lácteos.$h[electronic resource] 260 $c2018 300 $aP. 129-146 v. 4 490 $vv. 4 650 $aCheeses 650 $aMilk 650 $aBactéria 650 $aFermentação 650 $aFermentação Lática 650 $aLeite Fermentado 650 $aQueijo 700 1 $aSANTOS, K. M. O. dos 700 1 $aZACARCHENCO, P. B. 700 1 $aSILVA, H. L. A. DA 700 1 $aTRENTO, F. K. H. DE S. 700 1 $aCOSTA, R. G. B. 700 1 $aCRUZ, A. G. DA 773 $tIn: CRUZ, A.; OLIVEIRA, C.; CORASSIN, C. H.; SÁ, P. Microbiologia, Higiene e Controle de Qualidade no Processamento de Leites e Derivados. [s. l.]: Elsevier, 2018. 384 p.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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