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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  14/11/2018
Data da última atualização:  13/04/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GOMES, E. A.; LANA, U. G. de P.; QUENSEN, J. F.; SOUSA, S. M. de; OLIVEIRA-PAIVA, C. A.; GUO, J.; GUIMARAES, L. J. M.; TIEDJE, J. M.
Afiliação:  ELIANE APARECIDA GOMES, CNPMS; UBIRACI GOMES DE PAULA LANA, CNPMS; JOHN F. QUENSEN, Michigan State University; SYLVIA MORAIS DE SOUSA TINOCO, CNPMS; CHRISTIANE ABREU DE OLIVEIRA PAIVA, CNPMS; JIARONG GUO, Michigan State University; LAURO JOSE MOREIRA GUIMARAES, CNPMS; JAMES M. TIEDJE, Michigan State University.
Título:  Root-associated microbiome of maize genotypes with contrasting phosphorus use efficiency.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Phytobiomes Journal, v. 2, n. 3, p. 129-137, 2018.
DOI:  10.1094/PBIOMES-03-18-0012-R
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Marginal soil fertility, soil acidity, aluminum toxicity, and a generalized low level of available nutrients, especially phosphorus (P), are major limiting factors to maize production in highly weathered oxisols that are prominent in the tropics. Plants have evolved several strategies to improve P acquisition, including the ability to associate with soil microorganisms that potentially enhance P uptake and plant nutrition. We investigated the effect of two maize genotypes with contrasting P use efficiency and their hybrid, grown in soils with two P levels, on bacterial and fungal community structures in the root and the rhizosphere. We found that a significant fraction of bacterial and fungal diversity could be attributed to the host genotype, but in general, the soil P level was the major driver of microbiome structure followed by plant compartment (rhizosphere versus directly root associated). Slow-growing bacterial taxa increased in the low P soil, whereas fast-growing taxa were enriched in high P soil. The low P soil had a positive effect on arbuscular mycorrhizal fungi abundance, as expected, particularly inside the root. On the other hand, our results did not support selection for microbes associated to plant growth promoting and P solubilization based on P availability. Taken together, our results expand knowledge of which microbial groups are favored in P-deficient oxisol and suggest that P fertilization significantly impacts the species composition and diversity ind... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Interação planta-micróbio.
Thesagro:  Fósforo; Raiz; Zea Mays.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/185986/1/Root-associated.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS28517 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  22/09/1998
Data da última atualização:  18/03/2014
Autoria:  CONCEIÇÃO, H. E. O. da; MAZZAFERA, P.; ROCHA NETO, O. G. da; STEIN, R. L. B.
Afiliação:  HERÁCLITO EUGÊNIO OLIVEIRA DA CONCEIÇÃO, CPATU; PAULO MAZZAFERA, UNICAMP / CNPQ; OLINTO GOMES DA ROCHA NETO, CPATU; RUTH LINDA BENCHIMOL, CPATU.
Título:  Biochemical composition of Theobroma grandiflorum leaves infected by Crinipellis perniciosa.
Ano de publicação:  1997
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Fisiologia Vegetal, v. 9, n. 2, p. 135-138, ago. 1997.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Cupuaçu (Theobroma grandiflorum Schum.) tem a produção de frutos bastante afetada, quando atacada pela doença vassoura de bruxa, causada pelo fungo Crinipellis perniciosa (Stahel) Singer. Com o intuito de se estudar as alterações bioquímicas em plantas infectadas, folhas sadias e doentes foram analisadas quanto ao conteúdo de açúcares solúveis, amido, proteinas, clorofila, fenóis solúveis totais e taninos. De modo geral, os maiores teores desses compostos foram encontrados em folhas sadias.
Palavras-Chave:  Açúcar soluvel; Brasil; Chlorophylls; Interação planta-patogeno.
Thesagro:  Amido; Bioquímica; Clorofila; Composto Fenólico; Crinipellis Perniciosa; Cupuaçu; Fruta; Fungo; Tanino; Vassoura de Bruxa.
Thesaurus NAL:  Amazonia; biochemistry; fungi; phenolic compounds; starch; tannins.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/82614/1/v9n2p135.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU27110 - 1UPCAP - PP581.05R1
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