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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
04/07/2018 |
Data da última atualização: |
04/07/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
FEDDERN, V.; AROEIRA, C. N.; MOLOGNONI, L.; GRESSLER, V.; DAGUER, H.; DALLA COSTA, O. A.; CASTILLO, C. J. C.; LIMA, G. J. M. M. de. |
Afiliação: |
VIVIAN FEDDERN, CNPSA; CAROLINA NAVES AROEIRA, ESALQ; LUCIANO MOLOGNONI, LANAGRO/RS; VANESSA GRESSLER, CNPSA; HEITOR DAGUER, LANAGRO/RS; OSMAR ANTONIO DALLA COSTA, CNPSA; CARMEN JOSEFINA CONTRERAS CASTILLO, ESALQ; GUSTAVO JULIO MELLO M DE LIMA, CNPSA. |
Título: |
Ractopamine analysis in pig kidney, liver and lungs: a validation of the method scope extension using QuEChERS as a sample preparation step. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Chromatography B, v. 1091, p. 79-86, 2018. |
DOI: |
10.1016/j.jchromb.2018.05.033. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Ractopamine has been allowed by some countries as a repartitioning additive in pig diet, since it promotes protein synthesis and fat lipolysis. Most regulatory agencies only propose the ractopamine assessment in meat, kidney, liver and fat. Aiming at contributing to the scarcity data regarding this analyte in pig lungs, we extended the scope of a LC?MS method to evaluate pig offals. Homogenized tissue samples were extracted by a QuEChERS procedure; following by clean up steps and further tandem mass spectrometry determination. Method performance was evaluated through specificity, recovery, linearity, reproducibility, repeatability, decision limit (CCα), and detection capability (CCβ), in accordance to the Commission Decision 2002/657/EC. Regression coefficients (R2) between 0.994 and 0.999 were achieved for kidney, liver and lungs. Recoveries ranged from 92.0 to 127%. CCα and CCβ values ranged from 3.65 to 4.86 μg kg−1, and from 6.27 to 7.21 μg kg−1 , respectively. These values were under the maximum residue limits suggested by Codex Alimentarius, which are 90 and 40 μg kg−1 for kidney and liver, respectively. When applied to real samples up to 22.5, 92 and 1003 μg kg−1 of ractopamine residues were detected in pig liver, kidney and lungs, respectively. The results allowed concluding that the proposed analytical method is capable to detect ractopamine residues in all evaluated matrices. Therefore, it can be successfully applied and used as a routine method in laboratories of residue analysis. Resumo: A ractopamina foi permitida por alguns países como um aditivo de reparticionamento na dieta de suínos, uma vez que promove a síntese de proteínas e a lipólise lipídica. A maioria das agências reguladoras apenas propõe a avaliação da ractopamina em carne, rim, fígado e gordura. Com o objetivo de contribuir para os dados de escassez relativos a este analito em pulmões de suínos, ampliamos o escopo de um método de LC-MS para avaliar miudezas de suínos. Amostras de tecido homogeneizadas foram extraídas por um procedimento QuEChERS; seguindo por etapas de limpeza e determinação de espectrometria de massa adicional em tandem. O desempenho do método foi avaliado através da especificidade, recuperação, linearidade, reprodutibilidade, repetibilidade, limite de decisão (CCα) e capacidade de detecção (CCβ), de acordo com a Decisão 2002/657 / CE da Comissão. Coeficientes de regressão (R2) entre 0,994 e 0,999 foram alcançados para rim, fígado e pulmões. Recuperações variaram de 92,0 a 127%. Os valores de CCα e CCβ variaram de 3,65 a 4,86 μg kg − 1 e de 6,27 a 7,21 μg kg − 1, respectivamente. Estes valores estavam abaixo dos limites máximos de resíduos sugeridos pelo Codex Alimentarius, que são 90 e 40 μg kg − 1 para rim e fígado, respectivamente. Quando aplicado a amostras reais até 22,5, 92 e 1003 μg kg − 1 de resíduos de ractopamina foram detectados em fígado de porco, rim e pulmões, respectivamente. Os resultados permitiram concluir que o método analítico proposto é capaz de detectar resíduos de ractopamina em todas as matrizes avaliadas. Portanto, ele pode ser aplicado com sucesso e usado como um método de rotina em laboratórios de análise de resíduos. MenosAbstract: Ractopamine has been allowed by some countries as a repartitioning additive in pig diet, since it promotes protein synthesis and fat lipolysis. Most regulatory agencies only propose the ractopamine assessment in meat, kidney, liver and fat. Aiming at contributing to the scarcity data regarding this analyte in pig lungs, we extended the scope of a LC?MS method to evaluate pig offals. Homogenized tissue samples were extracted by a QuEChERS procedure; following by clean up steps and further tandem mass spectrometry determination. Method performance was evaluated through specificity, recovery, linearity, reproducibility, repeatability, decision limit (CCα), and detection capability (CCβ), in accordance to the Commission Decision 2002/657/EC. Regression coefficients (R2) between 0.994 and 0.999 were achieved for kidney, liver and lungs. Recoveries ranged from 92.0 to 127%. CCα and CCβ values ranged from 3.65 to 4.86 μg kg−1, and from 6.27 to 7.21 μg kg−1 , respectively. These values were under the maximum residue limits suggested by Codex Alimentarius, which are 90 and 40 μg kg−1 for kidney and liver, respectively. When applied to real samples up to 22.5, 92 and 1003 μg kg−1 of ractopamine residues were detected in pig liver, kidney and lungs, respectively. The results allowed concluding that the proposed analytical method is capable to detect ractopamine residues in all evaluated matrices. Therefore, it ca... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Análise de resíduo; LC-MS; Matrix effect; Ractopamina. |
Thesagro: |
Alimentação; Dieta; Nutrição Animal; Ração; Segurança Alimentar; Suíno. |
Thesaurus Nal: |
Animal nutrition; Beta-adrenergic agonists; Feed contamination; Feed rations; Food safety; Hydrolysis; Multiresidue analysis; Ractopamine; Swine feeding. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 04687naa a2200445 a 4500 001 2093016 005 2018-07-04 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.jchromb.2018.05.033.$2DOI 100 1 $aFEDDERN, V. 245 $aRactopamine analysis in pig kidney, liver and lungs$ba validation of the method scope extension using QuEChERS as a sample preparation step.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aAbstract: Ractopamine has been allowed by some countries as a repartitioning additive in pig diet, since it promotes protein synthesis and fat lipolysis. Most regulatory agencies only propose the ractopamine assessment in meat, kidney, liver and fat. Aiming at contributing to the scarcity data regarding this analyte in pig lungs, we extended the scope of a LC?MS method to evaluate pig offals. Homogenized tissue samples were extracted by a QuEChERS procedure; following by clean up steps and further tandem mass spectrometry determination. Method performance was evaluated through specificity, recovery, linearity, reproducibility, repeatability, decision limit (CCα), and detection capability (CCβ), in accordance to the Commission Decision 2002/657/EC. Regression coefficients (R2) between 0.994 and 0.999 were achieved for kidney, liver and lungs. Recoveries ranged from 92.0 to 127%. CCα and CCβ values ranged from 3.65 to 4.86 μg kg−1, and from 6.27 to 7.21 μg kg−1 , respectively. These values were under the maximum residue limits suggested by Codex Alimentarius, which are 90 and 40 μg kg−1 for kidney and liver, respectively. When applied to real samples up to 22.5, 92 and 1003 μg kg−1 of ractopamine residues were detected in pig liver, kidney and lungs, respectively. The results allowed concluding that the proposed analytical method is capable to detect ractopamine residues in all evaluated matrices. Therefore, it can be successfully applied and used as a routine method in laboratories of residue analysis. Resumo: A ractopamina foi permitida por alguns países como um aditivo de reparticionamento na dieta de suínos, uma vez que promove a síntese de proteínas e a lipólise lipídica. A maioria das agências reguladoras apenas propõe a avaliação da ractopamina em carne, rim, fígado e gordura. Com o objetivo de contribuir para os dados de escassez relativos a este analito em pulmões de suínos, ampliamos o escopo de um método de LC-MS para avaliar miudezas de suínos. Amostras de tecido homogeneizadas foram extraídas por um procedimento QuEChERS; seguindo por etapas de limpeza e determinação de espectrometria de massa adicional em tandem. O desempenho do método foi avaliado através da especificidade, recuperação, linearidade, reprodutibilidade, repetibilidade, limite de decisão (CCα) e capacidade de detecção (CCβ), de acordo com a Decisão 2002/657 / CE da Comissão. Coeficientes de regressão (R2) entre 0,994 e 0,999 foram alcançados para rim, fígado e pulmões. Recuperações variaram de 92,0 a 127%. Os valores de CCα e CCβ variaram de 3,65 a 4,86 μg kg − 1 e de 6,27 a 7,21 μg kg − 1, respectivamente. Estes valores estavam abaixo dos limites máximos de resíduos sugeridos pelo Codex Alimentarius, que são 90 e 40 μg kg − 1 para rim e fígado, respectivamente. Quando aplicado a amostras reais até 22,5, 92 e 1003 μg kg − 1 de resíduos de ractopamina foram detectados em fígado de porco, rim e pulmões, respectivamente. Os resultados permitiram concluir que o método analítico proposto é capaz de detectar resíduos de ractopamina em todas as matrizes avaliadas. Portanto, ele pode ser aplicado com sucesso e usado como um método de rotina em laboratórios de análise de resíduos. 650 $aAnimal nutrition 650 $aBeta-adrenergic agonists 650 $aFeed contamination 650 $aFeed rations 650 $aFood safety 650 $aHydrolysis 650 $aMultiresidue analysis 650 $aRactopamine 650 $aSwine feeding 650 $aAlimentação 650 $aDieta 650 $aNutrição Animal 650 $aRação 650 $aSegurança Alimentar 650 $aSuíno 653 $aAnálise de resíduo 653 $aLC-MS 653 $aMatrix effect 653 $aRactopamina 700 1 $aAROEIRA, C. N. 700 1 $aMOLOGNONI, L. 700 1 $aGRESSLER, V. 700 1 $aDAGUER, H. 700 1 $aDALLA COSTA, O. A. 700 1 $aCASTILLO, C. J. C. 700 1 $aLIMA, G. J. M. M. de 773 $tJournal of Chromatography B$gv. 1091, p. 79-86, 2018.
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41. | | FEDDERN, V.; NEIS, A. J. L; DALLA COSTA, F. A.; GRESSLER, V.; DALLA COSTA, O. A.; LIMA, G. J. M. M. de. Immunological castration of swine improves performance, cutting yields and leanness. In: ENCONTRO NACIONAL, 21.; CONGRESSO LATINO AMERICANO DE ANALISTAS DE ALIMENTOS, 7., 2019, Florianópolis. Cadeia produtiva e segurança alimentar: desafios e estratégias. Florianópolis: LACEN: UFSC, 2019. ENAAL.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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42. | | LAUX, A. R.; FEDDERN, V.; NICOLOSO, R. da S.; LIMA, G. J. M. M. de; DALLA COSTA, O. A.; GRESSLER, V. Depletion of ractopamine residues during and after swine slaughtering. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 24., 2014, Aracaju. Anais... Aracaju: SBCTA/UFS, 2014. 1 CD-ROM. p. 17Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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43. | | FEDDERN, V.; GRESSLER, V.; AROEIRA, C. N.; DALLA COSTA, O. A.; CASTILLO, C. J. C.; PEIXOTO, J. de O.; LEDUR, M. C. A dinâmica do resíduo de ractopamina na produção de suínos: farinha de carne e ossos, tecidos e urina. In: NOGUEIRA, W. V. (Org.) Tópicos em ciência dos alimentos. Nova Xavantina: Pantanal, 2021. v. 2. p. 55-70.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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44. | | AROEIRA, C. N.; FEDDERN, V.; GRESSLER, V.; MOLOGNONI, L.; DAGUER, H.; DALLA COSTA, O. A.; LIMA, G. J. M. M. de; CONTRERAS-CASTILL0, C. J. Determination of ractopamine residue in tissues and urine from swine fed meat and bone meal. Food Additives & Contaminants: Part A, v. 36, n. 3, p. 424-433, 2019.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
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46. | | FEDDERN, V.; BERNASCONI, N. J.; BOVOLATO, A. L. de C.; OLIVEIRA, K. P. V. de; TAVERNARI, F. de C.; GRESSLER, V.; BASTOS, A. P. A. Jornada de Carne Cultivada: uma visão sistêmica sobre terminologias, aspectos legais, nutricionais, considerações sobre consumidor e mercado potencial, métodos e meios de cultivo. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, 2022. 35 p. (Embrapa Suínos e Aves. Documentos, 237).Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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47. | | STEINMETZ, R. L. R.; KUNZ, A.; AMARAL, A. C. do; TÁPPARO, D. C.; GRESSLER, V.; SILVA, M. L. B. da; SOARES, H. M. Interlaboratory assay in anaerobic digestion: A Brazilian case study. In: WORLD CONGRESS ON ANAEROBIC DIGESTION, 14., 2015, Viña del Mar. Anais... Viña del Mar: The International Water Association, 2015. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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48. | | FEDDERN, V.; AROEIRA, C. N.; MOLOGNONI, L.; GRESSLER, V.; DAGUER, H.; DALLA COSTA, O. A.; CASTILLO, C. J. C.; LIMA, G. J. M. M. de. Ractopamine analysis in pig kidney, liver and lungs: a validation of the method scope extension using QuEChERS as a sample preparation step. Journal of Chromatography B, v. 1091, p. 79-86, 2018.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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49. | | FEDDERN, V.; SCHEUERMANN, G. N.; COLDEBELLA, A.; GRESSLER, V.; BEDENDO, G. C.; CARON, L.; PEDROSO, A. C.; BACILA, D. M.; CUNHA JUNIOR, A. Nicarbazin residue in tissues from broilers reared on reused litter conditions. Animals, v. 12, n. 3107, 2022.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
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50. | | FEDDERN, V.; OLIVEIRA, K. P. V. de; GRESSLER, V.; FOGACA, F. H. dos S.; LOPES, G. P. de FARIA; RODRIGUES, C. A. V.; MARQUES, D. M. C.; SANJUAN-ALBERTE, P. Cultivated poultry and seafood: opportunities and future challenges. FRASER, E. D. G.; KAPLAN, D. L.; NEWMAN, L; YADA, R. Y. Cellular agriculture: technology, society, sustainability and science. London: Elsevier, 2023. p. 267-292.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
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