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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  24/08/2020
Data da última atualização:  09/10/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  COSTA, J. R.; TONON, R. V.; CABRAL, L. M. C.; GOTTSCHALK, L. M. F.; PASTRANA, L.; PINTADO, M. E.
Afiliação:  Joana R. Costa, Universidade Cato?lica Portuguesa; RENATA VALERIANO TONON, CTAA; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA; LEDA MARIA FORTES GOTTSCHALK, CTAA; Lorenzo Pastrana, International Iberian Nanotechnology Laboratory (INL); Manuela E. Pintado, Portuguese Catholic University (ESB-UCP).
Título:  Valorization of Agricultural Lignocellulosic Plant Byproductsthrough Enzymatic and Enzyme-Assisted Extraction of High-Value-Added Compounds: A Review.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  ACS Sustainable Chemistry & Engineering, v. 8, n. 35, p. 13112-13125, 2020.
DOI:  https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acssuschemeng.0c02087
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Extraction of bioactive molecules has become a major trendin the valorization of food and agroindustrial byproducts, allowing asustainable production of novel ingredients with different industrialapplications. Enzymatic and enzyme-assisted extraction eco-friendly methodscould be used to extract value-added compounds from lignocellulosic plantbyproducts with interesting biological properties, namely, polysaccharidesand polyphenols. Nevertheless, a deep understanding of their enzymatichydrolytic properties as well as the interactions with the plant cell material isnecessary to obtain better extracts with high yields. Therefore, this reviewfocuses on enzymatic treatment of food lignocellulosic byproducts in orderto recover bioactive compounds such as polysaccharides and polyphenols.
Palavras-Chave:  Valorization of byproducts.
Thesaurus Nal:  Bioactive compounds; Enzymes; Food technology; Lignocellulose; Polyphenols; Polysaccharides.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15003 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  29/07/2015
Data da última atualização:  24/08/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  MATSUURA, M. I. S. F.; DIAS, F. R. T.; PICOLI, J. F.; LUCAS, K. R. G.; CASTRO, C. de; HIRAKURI, M. H.
Afiliação:  MARILIA IEDA DA S. F. MATSUURA, CNPMA; FERNANDO RODRIGUES TEIXEIRA DIAS, CPAP; JULIANA F. PICOLI, CNPMA; KÁSSIO R. GARCIA LUCAS, UEL; CESAR DE CASTRO, CNPSO; MARCELO HIROSHI HIRAKURI, CNPSO.
Título:  Life cycle assessment of soybean-sunflower production system in the Brazilian Cerrado.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON LIFE CYCLE ASSESSMENT, 6., 2015, Lima. LCA, tool for innovation in Latin America: proceedings. Lima: Pontifical Catholic University of Peru: INTE-PUCP, 2015.
Páginas:  p. 224-230.
Idioma:  Inglês
Notas:  Editado por Alejandro Pablo Arena, Bárbara Civit. CILCA 2015.
Conteúdo:  Sunflower is an important crop in Parecis region of the Brazilian Cerrado. In 2014, the region produced 232.700 tons of sunflower grains, 45% ofthe national production. Sunflower production comes mostly from a system that has soybean as the main crop. The association of soybean and sunflower can reduce environmental impacts due to shared use of resources. This study performed a “cradle to gate” Life Cycle Assessment (LCA) of the soybean-sunflower production system used in Parecis region and compared its environmental profile to that of the monoculture of these two crops. We evaluated the impacts related to the use of soil (land use change emissions and liming) for each crop according to three allocation criteria: time of soil occupation, yield and gross margin. Although performance on “Climate Change” and some other impact categories had varied according to the allocation criteria used, the soybean-sunflower rotation crop system presented lower environmental impacts on every category when compared to soybean and sunflower monocultures with the same yield. Important impact reductionswere observed on “Climate change” (43%), “Terrestrial acidification” (26%) and “Particulate matter formation” (20%) categories.
Palavras-Chave:  Cultivo sequencial.
Thesagro:  Cultivo Seqüencial; Girassol; Helianthus Annuus; Impacto ambiental; Rotação de cultura; Sistema de cultivo; Soja.
Thesaurus NAL:  Crop rotation; Cropping sequence; Cropping systems; Environmental assessment; Sequential cropping; Soybeans.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSO36140 - 1UPCAA - DD
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