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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas; Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  13/07/2022
Data da última atualização:  14/07/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, L. de C. M. da; PEIXOTO, D. S.; GOMES, J. B. V.; AVANZI, J. C.; AMORIM, R. S. S.; BORGHI, E.; RESENDE, A. V. de; SILVA, B. M.; MANCINI, M.; CURI, N.
Afiliação:  LUCAS DE CASTRO MOREIRA DA SILVA, Universidade Federal de Viçosa; DEVISON SOUZA PEIXOTO, Universidade Federal de Lavras; JOAO BOSCO VASCONCELLOS GOMES, CNPF; JUNIOR CESAR AVANZI, Universidade Federal de Lavras; RICARDO SANTOS SILVA AMORIM, Universidade Federal de Viçosa; EMERSON BORGHI, CNPMS; ALVARO VILELA DE RESENDE, CNPMS; BRUNO MONTOANI SILVA, Universidade Federal de Lavras; MARCELO MANCINI, Universidade Federal de Lavras; NEWTON CURI, Universidade Federal de Lavras.
Título:  Mineralogy and pore size distribution of clayey Oxisols with granular structure and the effect of management systems.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Soil & Tillage Research, v. 223, 105479, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.still.2022.105479
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  There is a general consensus in the tropical literature on the crucial role played by clay mineralogy in the formation of the very stable granular structure of Oxisols, which has been mainly attributed to gibbsite. Gibbsite hinders the face-to-face adjustment of kaolinite plates responsible for the very common block structure. While kaolinite predominates in the clay fraction of most Oxisols, gibbsite occurs in variable contents. Studies have reported that the granular structure is secondarily associated to goethite and hematite, soil organic matter and biological activity. However, the variation of clay mineralogy on the alteration of the pore size distribution of clayey Oxisols with granular structure remains unclear. So, the main aim of this work was to study several granular Oxisols from the Brazilian Cerrado biome, under native vegetation, with clayey texture and variable clay mineralogy, focusing on the influence of the latter on pore size distribution and related physical and hydric attributes, and to assess how these attributes are affected by management practices. Results showed that greater contents of gibbsite led to an increase in the micropores/total pores ratio and a higher frequency of smaller pores distribution. Low mesoporosity and water availability values were common in the studied Oxisols. A case study was conducted to evaluate the influence of management practices in physical and hydric attributes when such soils are incorporated to agricultural producti... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Agricultura conservacionista; Caulinita; Goethita; Hematita; Pseudo-areia; Pseudo-silte.
Thesagro:  Manejo do Solo; Solo Argiloso.
Thesaurus Nal:  Available water capacity; Gibbsite.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF58319 - 1UPCAP - DD
CNPMS29854 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  21/03/2022
Data da última atualização:  21/03/2022
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  BENTO, J. A. C.; CARVALHO, R. N.; SOUZA NETO, M. A. de; CALIARI, M.; SOARES JÚNIOR, M.; BASSINELLO, P. Z.
Afiliação:  JULIANA APARECIDA CORREIA BENTO, doutoranda UFG; ROSANGELA NUNES CARVALHO, CNPAF; MENANDES ALVES DE SOUZA NETO; MÁRCIO CALIARI; MANOEL SOARES JÚNIOR; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF.
Título:  Propriedades físico-químicas de farinhas de diferentes feijões coloridos (Phaseolus vulgaris) cozidos no vapor da autoclave.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 13., 2021, Goiânia. Conectividade tecnológica, intensificação sustentável: resumos. Brasília, DF: Embrapa; Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2021.
Páginas:  p. 250.
ISBN:  978-65-87380-80-3
Idioma:  Português
Notas:  Evento online.
Conteúdo:  Farinha de feijão é uma excelente matéria prima para a elaboração de produtos sem glúten, pois confere ao produto alto teor proteico, fibras alimentares e é fonte de minerais. No entanto, a farinha de grãos de feijão cru pode apresentar fatores que afetam a sua aceitabilidade na adição em formulações, como textura, solubilidade, e sabor desagradável. Este trabalho avaliou o efeito de pré-tratamentos de grãos de feijões coloridos na melhoria das características tecnológicas e nutricionais das farinhas derivadas.
Palavras-Chave:  Amido resistente; Capacidade emulsificante; Propriedades de pasta.
Thesagro:  Farinha; Feijão; Phaseolus Vulgaris; Propriedade Físico-Química.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/232767/1/Conafe-2021-p250.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF36380 - 1UPCRA - DD20212021
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