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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
10/12/2021 |
Data da última atualização: |
10/12/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SOUZA, E. C. A.; MENEZES, C.; FLACH, A. |
Afiliação: |
EDINEIDE CRISTINA ALEXANDRE DE SOUZA, UFRR; CRISTIANO MENEZES, CNPMA; ADRIANA FLACH, UFRR. |
Título: |
Stingless bee honey (Hymenoptera, Apidae, Meliponini): a review of quality control, chemical profile, and biological potential. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Apidologie, v. 52, n. 1, p. 113-132, 2021. |
ISSN: |
1297-9678 |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s13592-020-00802-0 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Products made by bees are well-known for their beneficial properties and nutritional value. This association has been proven by scientific studies that describe their composition and biological activities. The aim of this study is to portray the state of the art on research regarding stingless bee honey. The search for standards that guide the trade of these products is still portrayed as a future perspective, since there are significant differences in relation to honey from Apis mellifera and it often requires additional treatments. |
Palavras-Chave: |
Honey quality. |
Thesagro: |
Abelha Brasileira; Abelha Indígena; Composição Química; Mel. |
Thesaurus Nal: |
Chemical composition; Honey; Stingless bees. |
Categoria do assunto: |
O Insetos e Entomologia |
Marc: |
LEADER 01355naa a2200265 a 4500 001 2137580 005 2021-12-10 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1297-9678 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s13592-020-00802-0$2DOI 100 1 $aSOUZA, E. C. A. 245 $aStingless bee honey (Hymenoptera, Apidae, Meliponini)$ba review of quality control, chemical profile, and biological potential.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aAbstract: Products made by bees are well-known for their beneficial properties and nutritional value. This association has been proven by scientific studies that describe their composition and biological activities. The aim of this study is to portray the state of the art on research regarding stingless bee honey. The search for standards that guide the trade of these products is still portrayed as a future perspective, since there are significant differences in relation to honey from Apis mellifera and it often requires additional treatments. 650 $aChemical composition 650 $aHoney 650 $aStingless bees 650 $aAbelha Brasileira 650 $aAbelha Indígena 650 $aComposição Química 650 $aMel 653 $aHoney quality 700 1 $aMENEZES, C. 700 1 $aFLACH, A 773 $tApidologie$gv. 52, n. 1, p. 113-132, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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1. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SOUZA, E. C. A.; MENEZES, C.; FLACH, A. Stingless bee honey (Hymenoptera, Apidae, Meliponini): a review of quality control, chemical profile, and biological potential. Apidologie, v. 52, n. 1, p. 113-132, 2021.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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2. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVA, V. X.; PONTIS, J.; FLACH, A.; BACELAR-LIMA, C. G.; NEVES, L. C.; CHAGAS, E. A. Composição quantitativa de pigmentos durante o desenvolvimento de frutos camu-camu (myrciaria dubia). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: SBF, 2012.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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3. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SOUZA, E. C. A. de; SILVA, B. P.; PORTO, C.; PILAU, E. J.; MENEZES, C.; FLACH, A. Molecular network-guided chemical profile and mass spectrometry, volatile compounds, and antimicrobial activity of Scaptotrigona depilis propolis. Rapid Communications in Mass Spectrometry, V. 36, N. 19, e9348, 202.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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4. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SOUZA, E. C. A.; CAMPOS, D. C. dos S.; COSTA, L. A. M. A. da; PEREIRA, F. de M.; MENEZES, C.; FLACH, A. Effect of pasteurization, dehumidification, refrigeration and maturation on the composition, quality and acceptability of Scaptotrigona depilis honey. Journal of Apicultural Research, 20 May 2024. Online.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 3 |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Meio-Norte. |
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5. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SOUZA, E. C. A. de; SILVA, E. J. G. da; CORDEIRO, H. K. C.; LAGE FILHO, N. M.; SILVA, F. M. A. da; REIS, D. L. S. dos; PORTO, C.; PILAU, E. J.; COSTA, L. A. M. A. da; SOUZA, A. D. L. de; MENEZES, C.; FLACH, A. Chemical compositions and antioxidant and antimicrobial activities of propolis produced by frieseomelitta longipes and apis mellifera bees. Química Nova, v. 41, n. 5, p. 485-491, 2018.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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6. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | HESS, S. C.; PERES, M. T. L. P.; BATISTA, A. L.; RODRIGUES, J. P.; TIVIROLI, S. C.; OLIVEIRA, L. G. L.; SANTOS, C. W. C.; FEDEL, L. E. S.; CRISPIM, S. M. A.; SMANIA JUNIOR, A.; SMANIA, E. F. A.; FLACH, A.; PANTAROTO, S. Evaluation of seasonal changes in chemical composition and antibacterial activity of Elyonurus muticus (Sprengel) O. Kuntze (Gramineae). Separata de: Química Nova, v. 30, n. 2, p. 370-373, 2007.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: Internacional - A |
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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