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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  13/01/2020
Data da última atualização:  23/01/2020
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  DUSI, A. N.; CAPALBO, D. M. F.; FARIA, J. C. de.
Afiliação:  ANDRE NEPOMUCENO DUSI, Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento; DEISE MARIA FONTANA CAPALBO, CNPMA; JOSIAS CORREA DE FARIA, CNPAF.
Título:  Controversial issues: Brazil case studies.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  In: ANDERSEN, V. (Ed.). Genetically modified and irradiated food. London: Elsevier Academic Press: 2020. p. 173-182
ISBN:  978-0-12-817240-7
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Current developments indicate that Brazil is the second player in the global produc- tion of GM crops. This is why the other main objective of this chapter is to focus on one GM staple food crop, developed by a public corporation, which passed the challenge of facing the pertinent regulatory system to obtain an approval for commercial release. Some aspects of its own controversy are also presented.
Thesagro:  Alimento Transgênico; Biotecnologia.
Thesaurus Nal:  Genetically modified foods.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF35706 - 1UPCPL - DD20202020
CNPMA16667 - 1UPCPL - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amapá.
Data corrente:  30/09/2011
Data da última atualização:  29/05/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  SILVA, C. A. da; OBA, E. T.; RAMSDORF, W. A.; MAGALHÃES, V. F.; CESTARI, M. M.; RIBEIRO, C. A. O.; ASSIS, H. C. S. de.
Afiliação:  ELIANE TIE OBA YOSHIOKA, CPAF-AP.
Título:  First report about saxitoxins in freshwater fish Hoplias malabaricus through trophic exposure.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Toxicon, Oxford, v. 57, n. 1, p. 141-147, jan. 2011.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Cyanobacterial waterblooms, such as the saxitoxin (STX) producer Cylindrospermopsis raciborskii, have been a worldwide concern in environmental health. However, the bioaccumulation of this neurotoxin in the trophic chain is not completely known. The aim of the present work was to evaluate STX bioaccumulation through chemical analyses and the toxic and trophic effects using biomarkers in the tropical freshwater fish Hoplias malabaricus. They were fed once every five days with Astyanax sp. before being subjected to intraperitoneal inoculation with STX extract (0.08 mg/100 g) obtained by lysis of toxic C. raciborskii strain (T3). After 20 days the brain was collected for acetylcholinesterase (AChE), superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione S-transferase (GST), glutathione peroxidase (GPx), glutathione (GSH), lipoperoxidation (LPO), protein carbonylation (PCO), and comet assay analysis. The muscle was collected for STX chemical analysis. The activities of SOD and concentrations of PCO and LPO increased. The CAT, GST, and GPx activities decreased. Genotoxicity was observed in the experimental group. STX was not detected in muscle samples. Thus, an oxidative stress was observed in the brain, leading to the damage of lipids, proteins, and DNA. The mechanism of action of the neurotoxin in this subchronic exposure suggests an apoptotic cellular process.
Thesagro:  Peixe de água doce; Toxina; Traíra.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/42710/1/AP-2011-First-report-.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amapá (CPAF-AP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAF-AP15430 - 1UPCAP - DD
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