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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Soja.
Data corrente:  04/02/2011
Data da última atualização:  25/07/2011
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FAGERIA, N. K.; MOREIRA, A.
Afiliação:  NAND KUMAR FAGERIA, CNPAF; ADONIS MOREIRA, CPAA.
Título:  The role of mineral nutrition on root growth of crop plants.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Advances in Agronomy, New York, v. 110, p. 251-331, 2011.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Agriculture is going through a profound revolution worldwide due to increasing world demand for food, higher costs of energy and other inputs, environmental pollution problems, and instability of cropping systems. In this context, knowledge of factors that affect root development is fundamental to improving nutrient cycling and uptake in soil?plant systems. Roots are important organs that supply water, nutrients, hormones, and mechanical support (anchorage) to crop plants and consequently affect economic yields. In addition, roots improve soil organic matter (OM) by contributing to soil pools of organic carbon (C), nitrogen (N), and microbial biomass. Root-derived soil C is retained and forms more stable soil aggregates than shoot-derived soil C. Although roots normally contribute only 10?20% of the total plant weight, a well-developed root system is essential for healthy plant growth and development. Root growth of plants is controlled genetically, but it is also influenced by environmental factors. Mineral nutrition is an important factor influencing the growth of plant roots, but detailed information on nutritional effects is limited, primarily because roots are half-hidden organs that are very difficult to separate from soil. As a result, it is difficult to measure the effect of biotic and abiotic factors on root growth under field conditions. Root growth is mainly measured in terms of root density, length, and weight. Root dry weight is often better related to crop yiel... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Nutrição mineral.
Thesagro:  Nutrição vegetal; Planta; Produção vegetal; Raíz; Transporte de nutriente.
Categoria do assunto:  --
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF30296 - 1UPCAP - PP2011.0052011.005
CNPSO32429 - 1UPCAP - DD
CPAA38098 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  11/07/2022
Data da última atualização:  13/07/2022
Tipo da produção científica:  Nota Técnica/Nota Científica
Autoria:  MENDES, S. M.; PIMENTEL, M. A. G.; QUEIROZ, V. A. V.; SILVA, D. D. da; COSTA, R. V. da.
Afiliação:  SIMONE MARTINS MENDES, CNPMS; MARCO AURELIO GUERRA PIMENTEL, CNPMS; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; DAGMA DIONISIA DA SILVA, CNPMS; RODRIGO VERAS DA COSTA, CNPMS.
Título:  Effect of earworm injuries on fumonisins production in Bt and non-Bt maize.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Milho e Sorgo, v. 21, e1241, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.18512/rbms2022v21e1241
Idioma:  Inglês
Notas:  Scientific communication.
Conteúdo:  ABSTRACT - Tests were carried out to assess fumonisins production due to lepidopteran feeding on the ears of the hybrid DKB 390VTPRO (Cry1A105/Cry2Ab2) and in its non-Bt isogenic version. Maize ears were harvested and classified according to injury size, and fumonisin levels for each injury class were quantified. There were no significant differences between Bt maize and non-Bt maize in fumonisin production. However, the injury size due to earworm feeding was significant for fumonisin occurrence. The greater the injury, the higher the fumonisins level. RESUMO - Para avaliar a produção de fumonisinas causado pela alimentação de lepidopteros-praga nas espigas de milho Bt e não Bt, foram conduzidos testes, utlizando o híbrido de milho transgênico DKB 390VTPRO (Cry1A105/Cry2Ab2) e sua versão isogênica não-Bt (DKB 390). As espigas foram colhidas e divididas em quatro classes, quanto ao tamanho das injúrias e quantificados os teores de fumonisinas para cada classe. Não se verificou diferença significativa entre o milho Bt e sua versão não Bt, quanto ao níveis de ocorrência de fumonisinas. Contudo, houve efeito do tamanho da injuria na ocorrência de fumonisinas sendo que, quanto maior injúria, maior o nível de fumonisina.
Palavras-Chave:  Ear injury; Transgenic maize.
Thesagro:  Helicoverpa Zea; Lagarta da Espiga; Micotoxina; Milho; Praga de Planta; Spodoptera Frugiperda.
Thesaurus NAL:  Fusarium verticillioides; Mycotoxins.
Categoria do assunto:  O Insetos e Entomologia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1144591/1/Effect-of-earworm-injuries-on-fumonisins-production-in-bt-and-non-bt-maize.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMS29848 - 1UPCAP - DD
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