02183naa a2200313 a 450000100080000000500110000800800410001902400510006010000180011124501030012926000090023250000300024152012590027165000290153065000150155965000200157465000220159465000150161665000100163165000200164165000260166165300150168765300210170270000230172370000220174670000200176870000200178877300610180821445912022-07-13 2022 bl uuuu u00u1 u #d7 ahttps://doi.org/10.18512/rbms2022v21e12412DOI1 aMENDES, S. M. aEffect of earworm injuries on fumonisins production in Bt and non-Bt maize.h[electronic resource] c2022 aScientific communication. aABSTRACT - Tests were carried out to assess fumonisins production due to lepidopteran feeding on the ears of the hybrid DKB 390VTPRO (Cry1A105/Cry2Ab2) and in its non-Bt isogenic version. Maize ears were harvested and classified according to injury size, and fumonisin levels for each injury class were quantified. There were no significant differences between Bt maize and non-Bt maize in fumonisin production. However, the injury size due to earworm feeding was significant for fumonisin occurrence. The greater the injury, the higher the fumonisins level. RESUMO - Para avaliar a produção de fumonisinas causado pela alimentação de lepidopteros-praga nas espigas de milho Bt e não Bt, foram conduzidos testes, utlizando o híbrido de milho transgênico DKB 390VTPRO (Cry1A105/Cry2Ab2) e sua versão isogênica não-Bt (DKB 390). As espigas foram colhidas e divididas em quatro classes, quanto ao tamanho das injúrias e quantificados os teores de fumonisinas para cada classe. Não se verificou diferença significativa entre o milho Bt e sua versão não Bt, quanto ao níveis de ocorrência de fumonisinas. Contudo, houve efeito do tamanho da injuria na ocorrência de fumonisinas sendo que, quanto maior injúria, maior o nível de fumonisina. aFusarium verticillioides aMycotoxins aHelicoverpa Zea aLagarta da Espiga aMicotoxina aMilho aPraga de Planta aSpodoptera Frugiperda aEar injury aTransgenic maize1 aPIMENTEL, M. A. G.1 aQUEIROZ, V. A. V.1 aSILVA, D. D. da1 aCOSTA, R. V. da tRevista Brasileira de Milho e Sorgogv. 21, e1241, 2022.