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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Cocais.
Data corrente:  15/08/2017
Data da última atualização:  26/01/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SOUSA, S. B.; SILVA, G. F. da; DIAS, M. C.; CLEMENT, C. R.; SOUSA, N. R.
Afiliação:  INPA; GILVAN FERREIRA DA SILVA, CPAA; MIGUEL COSTA DIAS, CPAA; INPA; NELCIMAR REIS SOUSA, CPACP.
Título:  Farmer variety exchange along Amazonian rivers influences the genetic structure of manioc maintained in a regional Brazilian GeneBank.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Genetics and Molecular Research, v. 16, n. 3, July 2017.
DOI:  http://dx.doi.org/10.4238/gmr16039690
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Knowledge of agro-morphological and genetic variability of germplasm diversity is a prerequisite for its use in breeding. The aim of this study was to characterize the genetic diversity of the manioc (Manihot esculenta) Active Germplasm Bank (AGB) at Embrapa Amazônia Ocidental using microsatellite markers. We evaluated 470 accessions collected along five of the main rivers of the Amazon basin: Solimões, Purus, Madeira, Negro, and Amazon. The ten SSR loci used showed high levels of genetic diversity, the polymorphism information content ranged from 0.35 to 0.84, and the mean number of alleles per locus was 11.3. Accessions from the Madeira River had a higher Shannon index (1.52), as well as the largest number of private alleles (19). Bayesian inference of genetic structure implemented in the Structure software suggested the existence of two groups of accessions without clear association with river basins. The accumulated variation in the first two axes of the principal coordinate analysis revealed low genetic divergence between these groups, while AMOVA identified most of the molecular variance within the groups. Farmer exchange of varieties along and among rivers probably explains the lack of structure. Although the manioc AGB of Embrapa Amazônia Ocidental contains abundant genetic diversity, no differentiation was found between the groups studied.
Palavras-Chave:  Diversidade genética; Manioc.
Thesagro:  Germoplasma; Mandioca; Manihot Esculenta.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/162829/1/gmr-16-03-gmr.16039690.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAA36384 - 1UPCAP - DD
CPACP1610 - 1UPCAP - DD633.682S725f2017.00018
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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  07/07/2022
Data da última atualização:  07/07/2022
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  FONSECA, M. J. de O.; NOGUEIRA, R. I.; CORNEJO, F. E. P.; BIZZO, H. R.; OZASSA, T. Y.; SILVA, M. L. P.
Afiliação:  MARCOS JOSE DE OLIVEIRA FONSECA, CTAA; REGINA ISABEL NOGUEIRA, CTAA; FELIX EMILIO PRADO CORNEJO, CTAA; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; TERESA YOSHIKO OZASSA, Viveiro Ninkasi, Teresópolis, RJ; MONIQUE LOPES PEREIRA SILVA, EMATER, RJ.
Título:  Colheita e tecnologias pós-colheita para a preservação da qualidade de estróbilo ou cone de Humulus Lupulus L.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  In: AQUINO, A. M. de; TEIXEIRA, A. J.; FONSECA, M. J. de O.; ASSIS, R. L. de; OZASSA, T. I. (ed.). Produção de lúpulo na Região Serrana Fluminense: manual de boas práticas. Nova Friburgo: Associação Comercial, Industrial e Agrícola de Nova Friburgo - ACIANF, 2022. cap. 10, p. 127-132.
Idioma:  Português
Notas:  Na publicação: Felix Emílio Cornejo.
Conteúdo:  Antes de se procurar estabelecer parâmetros para realização da colheita do estróbilo ou cone de lúpulo e seu posterior manejo pós-colheita, é preciso deixar claro que nenhum procedimento ou tecnologia pós- colheita pode melhorar a qualidade de qualquer que seja o produto colhido. Isto se torna especialmente importante quando se trata da flor do lúpulo (e da lupulina que contém), da qual se espera teores satisfatórios de α e β-ácidos e de óleos essenciais (principalmente com relação aos constituintes humuleno e cariofileno), os quais irão conferir sabor e aroma para a cerveja.
Thesagro:  Colheita; Embalagem; Lúpulo; Pós-Colheita; Tecnologia de Alimento.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1144515/1/colheita-e-tecnologias-poscolheita-para-preservacao-da-qualidade-de-estrobilo-ou-cone-de-Humulus-Lupulus-L.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15330 - 1UPCPL - DD
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