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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
14/01/2020 |
Data da última atualização: |
14/01/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BARBOSA, A. M.; SANTOS, K. S.; BORGES, G. R.; MUNIZ, A. V. C. da S.; MENDONCA, F. M. R.; PINHEIRO, M. S.; FRANCESCHI, E.; DARIVA, C.; PADILHA, F. F. |
Afiliação: |
ADRIELE M. BARBOSA; KLEBSON S. SANTOS; GUSTAVO R. BORGES; ANA VERUSKA CRUZ DA SILVA MUNIZ, CPATC; FLAVIA M. R. MENDONCA; MALONE S. PINHEIRO; ELTON FRANCESCHI; CLAUDIO DARIVA; FRANCINE F. PADILHA. |
Título: |
Separation of antbacterial biocompounds from Hancorni speciosa leaves by a sequential process of pressurized liquid extraction. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Separation and Purification Technology, n. 222, p. 390-395, 2019. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Hancornia speciosahas bioactive molecules such as phenolic compounds which exhibit antioxidant and anti-microbial properties. Nevertheless, the separation of these substances from a medicinal plant can be differentaccording to the extraction process and solvent used. Thus, the present study aimed was to separate phenoliccompounds fromHancornia speciosaleaves in three steps by using a sequential pressurized liquid extraction andevaluated their antioxidant and antibacterial activity. Results showed that the temperature increase from 25 to60° C provides a significative enhancement in the extraction yield. The raw ethanol extract (39.0 ± 0.2%)showed the highest overall extraction yield. However, fractionated ethanol extract (FEE) at 60 °C exhibited thehighest amount of total phenolic compounds (347.0 ± 4.12 mg/g extract). Fractionated ethyl acetate extract(FAE) at 60 °C presented improved quantity of totalflavonoids (230.4 ± 3.5 mg/g extract) and rutin content(16.6 ± 0.3 mg/mL extract). The antioxidant activity results for IC50of DPPH indicated that FEE(3.8 ± 0.1 ?g/mL) was the best free radical scavenger. FAE and FEE were able to inhibit the growth of mul-tidrug-resistantE. coli. |
Thesagro: |
Fruta Tropical; Hancornia Speciosa; Mangaba. |
Thesaurus Nal: |
Tropical and subtropical fruits. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/208706/1/1-s2.0-S138358661930334X-main.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC) |
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29. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | FROTA, P. C. E.; LIMA, A. A. C. L.; CRISOSTOMO, L. A.; AQUINO, A. R. L. de. Aspectos do solo, clima, fenologia e produção. In: ARAÚJO, J. P. P. de (Ed.). Caju: o produtor pergunta, a Embrapa responde. 2.ed. rev. e atualiz. Brasília, DF: Embrapa, 2015. Cap. 2 p. 33-40.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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30. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CRISOSTOMO, L. A.; LIMA, A. A. C.; AQUINO, A. R. L. de; OLIVEIRA, F. N. S.; FROTA, P. C. E. Adubação e nutrição mineral. In: ARAÚJO, J. P. P. de (Ed.). Caju: o produtor pergunta, a Embrapa responde. 2.ed. rev. e atualiz. Brasília, DF: Embrapa, 2015. Cap. 3, p. 41-56.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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34. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | RODRIGUES, T. E.; GAMA, J. R. N. F.; REGO, R. S.; LIMA, A. A. C.; SILVA, J. M. L. da; BARRETO, W. de O. Caracterização e classificação dos solos do Campo Experimental de Água Boa - Embrapa Roraima, Boa Vista, RR. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2000. 43 p. il. (Embrapa Amazônia Oriental. Documentos, 54). Anexo: Mapa de aptidão agrícola das terras do Campo Experimental Água Boa do CPAF-Roraima; Levantamento semidetalhado dos solos do Campo Experimental Água Boa do CPAF-Roraima.Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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35. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | REGO, R. S.; RODRIGUES, T. E.; GAMA, J. R. N. F.; LIMA, A. A. C.; SILVA, J. M. L. da; BARRETO, W. de O. Caracterização e classificação dos solos do Campo Experimental Monte Cristo, da Embrapa Roraima, Boa Vista - Estado de Roraima. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2000. 40 p. (Embrapa Amazônia Oriental. Documentos, 58). Anexo: Mapa de aptidão agrícola das terras do Campo Experimental de Monte Cristo do CPAF-Roraima; Levantamento semidetalhado de Monte Cristo do CPAF-Roraima.Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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36. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVA, J. M. L. da; SANTOS, P. L. dos; LIMA, A. A. C.; MARTINS, J. S.; RODRIGUES, T. E.; VALENTE, M. A.; RÊGO, R. S.; CARDOSO JUNIOR, E. Q. Levantamento semidetalhado dos solos do campo experimental de Belterra - Estado do Pará. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2000. 30 p. il. (Embrapa Amazônia Oriental. Documentos, 57). Anexo mapas: Levantamento semi-detalhado de solos e aptidão agrícola das terras do Campo Experimental de Belterra-Estado do Pará: área de manejo florestal; Levantamento semi-detalhado de solos e aptidão agrícola das terras do Campo...Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Solos. |
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37. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | LIMA, A. A. C.; RÊGO, R. S.; SOARES, A. F.; SILVA, J. M. L. da; MARTINS, J. S.; GAMA, J. R. N. F.; SANTOS, P. L. dos; DURIEZ, M. A. de M.; JOHAS, R. A. L.; ARAÚJO, W. S. de; BLOISE, R. M.; MOREIRA, G. N. C.; CLAESSEN, M. E. C.; PAULA, J. L. de; SOUZA, J. L. R. de; BASTOS, T. X.; SANTOS, H. G. dos. Levantamento de reconhecimento de média intensidade dos solos e avaliação da aptidão agrícola das terras do Pólo Juruá-Solimões, Amazonas. Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 1999. 96 p. (Embrapa Solos. Boletim de pesquisa, 2).Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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