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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital. |
Data corrente: |
25/04/2011 |
Data da última atualização: |
08/07/2011 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
VIEIRA, S. R.; CARVALHO, J. R. P. de; CEDDIA, M. C.; PAZ GONZÁLEZ. |
Afiliação: |
SIDNEY ROSA VIEIRA, IAC; JOSE RUY PORTO DE CARVALHO, CNPTIA; MARCOS BACIS CEDDIA, UFRRJ; ANTONIO PAZ GONZÁLEZ, Universidade da Coruña, Espanha. |
Título: |
Detrending non stationary data for geostatistical applications. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
Bragantia, Campinas, v. 69, p.1-8, 2010. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The use of geostatistics requires at least that the intrinsic hypothesis be satisfied. The presence of a trend in the data invalidates this hypothesis. One of the ways of solving this problem is by subtracting a function fitted to the original data and working with the residuals. This technique also represents a change to a smaller scale of the variability and surface roughness. This paper describes the detrending technique of subtracting a trend surface fitted by the least squares method and discusses the results using topographical data as examples. The objective is to show how the detrending technique works for different scales and degrees of trend and how to interpret the results. It is shown that the simplest the surfaces fitted that does the work of removing the trend the best are the results obtained. The use of jack knifing is proved useful to validate the resulting semivariograms. For most of the applications and depending upon the scale, a linear or a parabolic surface works reasonably well. The back transformation of the data afterwards is very easily done by adding back the subtracted trend surface. |
Palavras-Chave: |
Erro reduzido; Estacionaridade; Scale of variation; Semivariograms; Stationarity; Variação de escala. |
Thesagro: |
Topografia. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/33099/1/Detrending.pdf
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Marc: |
LEADER 01797naa a2200241 a 4500 001 1886765 005 2011-07-08 008 2010 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aVIEIRA, S. R. 245 $aDetrending non stationary data for geostatistical applications.$h[electronic resource] 260 $c2010 520 $aThe use of geostatistics requires at least that the intrinsic hypothesis be satisfied. The presence of a trend in the data invalidates this hypothesis. One of the ways of solving this problem is by subtracting a function fitted to the original data and working with the residuals. This technique also represents a change to a smaller scale of the variability and surface roughness. This paper describes the detrending technique of subtracting a trend surface fitted by the least squares method and discusses the results using topographical data as examples. The objective is to show how the detrending technique works for different scales and degrees of trend and how to interpret the results. It is shown that the simplest the surfaces fitted that does the work of removing the trend the best are the results obtained. The use of jack knifing is proved useful to validate the resulting semivariograms. For most of the applications and depending upon the scale, a linear or a parabolic surface works reasonably well. The back transformation of the data afterwards is very easily done by adding back the subtracted trend surface. 650 $aTopografia 653 $aErro reduzido 653 $aEstacionaridade 653 $aScale of variation 653 $aSemivariograms 653 $aStationarity 653 $aVariação de escala 700 1 $aCARVALHO, J. R. P. de 700 1 $aCEDDIA, M. C. 700 1 $aPAZ GONZÁLEZ 773 $tBragantia, Campinas$gv. 69, p.1-8, 2010.
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Registro original: |
Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA) |
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Biblioteca |
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Origem |
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Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
21/05/2009 |
Data da última atualização: |
30/03/2023 |
Autoria: |
SALES-CAMPOS, C.; EIRA, A. F. da; JESUS, M. A. de; CAMPAGNOLLI, F.; ANDRADE, M. C. N. de. |
Afiliação: |
Ceci Sales?Campos, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia/Coordenação de Pesquisas de Produtos Florestais; Augusto Ferreira da Eira, Universidade Estadual Paulista/Departamento de Produção Vegetal; Maria Aparecida de Jesus, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia/Coordenação de Pesquisas de Produtos Florestais; Francielli Campagnolli, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia/Coordenação de Pesquisas de Produtos Florestais; Meire Cristina Nogueira de Andrade, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia/Coordenação de Pesquisas de Produtos Florestais. |
Título: |
Crescimento micelial de Pleurotus ostreatus em resíduo de Simarouba amara. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 43, n. 11, p. 1633-1635, nov. 2008. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Notas Científicas.
Título em inglês: Mycelial growth of Pleurotus ostreatus in Simarouba amara sawdust. |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi avaliar o crescimento micelial do cogumelo Pleurotus ostreatus, cultivado na serragem da espécie madeireira Simarouba amara. Avaliaram-se: o efeito das temperaturas de 22, 25, 27, 30 e 35ºC sobre o crescimento micelial de P. ostreatus, nos meios malte-ágar 3% e SDA-MA (infusão da serragem de S. amara, enriquecida com farelo de soja-dextrose-ágar); e o crescimento micelial em substrato de cultivo de serragem de S. amara, com e sem suplementação de farelo de soja, a 25 e 30ºC. O melhor desenvolvimento de P. ostreatus ocorreu em meio malte-ágar 3% a 25ºC. A suplementação de farelo de soja na serragem de S. amara favorece o crescimento micelial. |
Palavras-Chave: |
cogumelo hiratake; crescimento micelial; Hiratake mushroom; Mycelial growth. |
Thesagro: |
Cogumelo Comestível; Serragem. |
Thesaurus NAL: |
Edible fungi; Sawing. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/106154/1/Crescimento-micelial.pdf
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Marc: |
LEADER 01611naa a2200277 a 4500 001 1125685 005 2023-03-30 008 2008 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSALES-CAMPOS, C. 245 $aCrescimento micelial de Pleurotus ostreatus em resíduo de Simarouba amara.$h[electronic resource] 260 $c2008 500 $aNotas Científicas. Título em inglês: Mycelial growth of Pleurotus ostreatus in Simarouba amara sawdust. 520 $aO objetivo deste trabalho foi avaliar o crescimento micelial do cogumelo Pleurotus ostreatus, cultivado na serragem da espécie madeireira Simarouba amara. Avaliaram-se: o efeito das temperaturas de 22, 25, 27, 30 e 35ºC sobre o crescimento micelial de P. ostreatus, nos meios malte-ágar 3% e SDA-MA (infusão da serragem de S. amara, enriquecida com farelo de soja-dextrose-ágar); e o crescimento micelial em substrato de cultivo de serragem de S. amara, com e sem suplementação de farelo de soja, a 25 e 30ºC. O melhor desenvolvimento de P. ostreatus ocorreu em meio malte-ágar 3% a 25ºC. A suplementação de farelo de soja na serragem de S. amara favorece o crescimento micelial. 650 $aEdible fungi 650 $aSawing 650 $aCogumelo Comestível 650 $aSerragem 653 $acogumelo hiratake 653 $acrescimento micelial 653 $aHiratake mushroom 653 $aMycelial growth 700 1 $aEIRA, A. F. da 700 1 $aJESUS, M. A. de 700 1 $aCAMPAGNOLLI, F. 700 1 $aANDRADE, M. C. N. de 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF$gv. 43, n. 11, p. 1633-1635, nov. 2008.
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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