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Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  28/12/2023
Data da última atualização:  28/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MORAES, L. de LOS S.; RODRIGUES, N. R.; DAL FORNO, A. H.; TAMBARA, A. L.; BOLDORI, J. R.; VIZZOTTO, M.; QUATRIN, A.; EMANUELLI, T.; DENARDIN, C. C.
Afiliação:  LILIANA DE LOS SANTOS MORAES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PAMPA; NATHANE ROSA RODRIGUES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PAMPA; ANA HELENA DAL FORNO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PAMPA; ANDRÉIA LIMANA TAMBARA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PAMPA; JEAN RAMOS BOLDORI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PAMPA; MARCIA VIZZOTTO FOSTER, CPACT; ANDRÉIA QUATRIN, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; TATIANA EMANUELLI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; CRISTIANE CASAGRANDE DENARDIN, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PAMPA.
Título:  Araçá (Psidium Cattleianum Sabine) ethanol extracts increase lifespan and alleviate oxidative stress in Caenorhabditis elegans.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Journal of Agriculture and Food Research, v. 11, 100505, 2023.
Páginas:  9 p.
ISSN:  2666-1543
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.jafr.2023.100505
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Yellow- and red-colored berry varieties of araça ́ (Psidium cattleianum Sabine) ethanolic extracts have excellent antioxidant capacity in vitro and in vivo. Extracts were not toxic to Caenorhabditis elegans up to the highest concentration tested (5 mg CAE/mL), as demonstrated by the survival and reproduction assays. The different colors of the fruits showed different responses to the stressors used (hydrogen peroxide and juglone), probably due to the different bioactive compounds prevalent in each color. We observed that the yellow araça ́ extract showed a greater capacity to remove free radicals, although both extracts prolonged the worms’ lifespan and alleviated oxidative stress. Additionally, our findings showed that changes in hsp-16.2 expression may be related to the results obtained.
Palavras-Chave:  Psidium Cattleianum.
Thesagro:  Antioxidante; Araçá; Extrato; Extrato de Fruta.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPACT22752 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoMORAES, L. de LOS S.; RODRIGUES, N. R.; DAL FORNO, A. H.; TAMBARA, A. L.; BOLDORI, J. R.; VIZZOTTO, M.; QUATRIN, A.; EMANUELLI, T.; DENARDIN, C. C. Araçá (Psidium Cattleianum Sabine) ethanol extracts increase lifespan and alleviate oxidative stress in Caenorhabditis elegans. Journal of Agriculture and Food Research, v. 11, 100505, 2023. 9 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: C - 0
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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2.Imagem marcado/desmarcadoBARANZELLI, J.; SOMACAL, S.; BONINI, C. A. A.; SMANIOTTO, F. A.; MONTEIRO, C. S.; SILVA, D. T. da; MELLO, R. de O.; BOLDORI, J. R.; DENARDIN, C. C.; RODRIGUES, E.; MIRANDA, M. Z. de; EMANUELLI, T. Influence of sprouting on the bioaccessibility and bioactivity of benzoxazinoids, phenolic acids, and flavonoids of soft and hard wheat cultivars. Food Research International, v. 173, article 113338, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Trigo.
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