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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
09/09/2022 |
Data da última atualização: |
16/01/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LOUBET FILHO, P. S.; BASEGGIO, A. M.; VUOLO, M. R.; REGUENGO, L. M.; BIASOTO, A. C. T.; CORREA, L. C.; BOGUSZ JUNIOR, s.; CAGNON, V. H. A.; CAZARIN, C. B. B.; MARÓSTICA JÚNIOR, M. R. |
Afiliação: |
PAULO SÉRGIO LOUBET FILHO, UNICAMP; ANDRESSA MARA BASEGGIO, UNICAMP; MILENA MORANDI VUOLO, UNICAMP; LÍVIA MATEUS REGUENGO, UNICAMP; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; LUIZ CLAUDIO CORREA, CPATSA; STANISLAU BOGUSZ JUNIOR, USP, São Carlos; VALÉRIA HELENA ALVES CAGNON, UNICAMP; CINTHIA BAÚ BETIM CAZARIN, UNICAMP; MÁRIO ROBERTO MARÓSTICA JÚNIOR, UNICAMP. |
Título: |
Gut microbiota modulation by jabuticaba peel and its effect on glucose metabolism via inflammatory signaling. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Current Research in Food Science, v. 5, p. 382-391, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.crfs.2022.02.001 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Jabuticaba is a Brazilian berry known for its therapeutic potential against cancer, obesity, insulin resistance (IR), and others. It is a natural source of bioactive compounds, leading to better glucose metabolism, and attenuating obesity and IR through the reduction of pro-inflammatory status. The present study aimed to observe the prebiotic effect of freeze-dried jabuticaba peel (J) consumption on gut bacteria profile and describe its effects on IR derived from the lipopolysaccharides/Toll-like receptor-4 inflammatory pathway. Jabuticaba peel was chemically characterized, and its bioactive compounds were quantified. Twenty-four C57BL/6 mice were feed with a control diet (n = 6), control diet + J (n = 6), high-fat diet (HF) (n = 6), and HF + J (n = 6) for thirteen weeks. Gut bacteriota (16s RNA sequencing), glucose metabolism (fasting glucose and insulin, OGTT, ITT, HOMA-IR, and β, QUICKI), and inflammatory status (serum lipopolysaccharide, and protein expression) were assessed. The main bioactive compounds found in J were dietary fiber, and anthocyanins, and its consumption along with a healthy diet reduced the abundance of Firmicutes and Actinobacteriota phyla (p < 0.01), increased the Muribaculaceae and Lachnospiraceae families, and Faecalicatena genus (p < 0.05). The correlation test indicates a negative correlation between the Muribaculaceae and glucose metabolism. Jabuticaba peel is a nutritive source of bioactive compounds with prebiotic effects. |
Palavras-Chave: |
Bactérias intestinais; Baga; Compostos bioativos; Consumo de casca de jabuticaba; Disbiose; Microbiota intestinal; Prebióticos; Resistência a insulina. |
Thesagro: |
Jabuticaba; Obesidade. |
Thesaurus Nal: |
Bioactive compounds; Insulin resistance; Obesity; Prebiotics. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
03/02/2009 |
Data da última atualização: |
27/04/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Autoria: |
SANTOS, A. C. S. dos; NASCIMENTO, W. M. O. do; MULLER, C. H. |
Afiliação: |
ANDRÉA CRISTIANE SILVA DOS SANTOS, bolsista CPATU; WALNICE MARIA O DO NASCIMENTO, CPATU; CARLOS HANS MULLER, CPATU. |
Título: |
Formação de mudas de mogno africano em recipientes de diferentes tamanhos. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UFRA, 6.; SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL (AVALIAÇÃO - 2008), 12., 2008, Belém, PA. A importância da iniciação científica para a pós-graduação: anais. Belém, PA: UFRA: Embrapa Amazônia Oriental, 2008. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Mogno africano. |
Thesagro: |
Muda; Recipiente de Planta; Reprodução Vegetal. |
Thesaurus NAL: |
Khaya ivorensis. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPATU-2009-09/40449/1/59_Andrea_Cristiane_Silva_dos_Santos.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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