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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  13/01/2021
Data da última atualização:  13/01/2021
Autoria:  LONDERO, P. M. G.; KELLING, C. S.; ALVES, J. dos S.; BISSACOTTI, A. P.; REINIGER, L. R. S.; MUNIZ, M. F. B.
Afiliação:  Patrícia Medianeira Grigoletto Londero, Universidade Federal de Santa Maria; Camila Somavilla Kelling, Associação Brasileira de Assistência Técnica e Extensão Rural do Rio Grande do Sul; Jamila dos Santos Alves, Universidade Federal de Santa Maria; Anelise Pigatto Bissacotti, Universidade Federal de Santa Maria; Lia Rejane Silveira Reiniger, Universidade Federal de Santa Maria; Marlove Fátima Brião Muniz, Universidade Federal de Santa Maria.
Título:  Nutritional characterization and productivity evaluation of landrace maize cultivars.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Cadernos de Ciência & Tecnologia, v. 37, n. 3, e26644, 2020.
DOI:  http://dx.doi.org/10.35977/0104-1096.cct2020.v37.26644
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Caracterização nutricional e avaliação da produtividade de cultivares crioulas de milho.
Conteúdo:  Abstract: The objective of this work was to identify landrace maize cultivars with high nutritional contents and productivity. Biometric parameters, dry matter, ash, protein, and lipid contents, as well as fatty acid and mineral profiles of 15 landrace maize cultivars, and two improved controls ('BRS 1002' and 'BRS Missões') were determined. The maize cultivars were cultivated in the 2010/2011 growing season, in Ibarama, RS, Brazil. The improved maize controls showed similar performance to most landrace cultivars for the biometric parameters; however, 'BRS 1002' had the highest productivity. The landrace maize cultivars 'Cateto Amarelo', 'Ferro', 'Mato Grosso', and 'Cinquentinha' were more nutritious than the other cultivars. The measuring of the genetic values was effective for the analyzed characteristics in the cultivar grains. The studied cultivars, mainly those with higher-nutrient content, can be used in the food industry for food fortification and oil production. Resumo: O objetivo deste trabalho foi identificar cultivares crioulas de milho com altos teores nutricionais e produtividade. Determinaram-se os parâmetros biométricos, os teores de matéria seca, cinzas, proteínas e lipídios e o perfil de ácidos graxos e minerais dos grãos de 15 cultivares crioulas de milho e duas testemunhas melhoradas ('BRS 1002' e 'BRS Missões'). As cultivares de milho foram cultivadas na safra 2010/2011, em Ibarama, RS, Brasil. As testemunhas melhoradas de milho apresentaram desempenho si... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Cultivar crioula; Produtividade de grãos; Qualidade nutricional.
Thesagro:  Biodiversidade; Grão; Milho; Nutrição; Produtividade.
Thesaurus Nal:  Grain quality; Grains; Landraces; Zea.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/220253/1/26644-128037-2-PB.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE65141 - 1UPEAP - DD
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